CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
Advertisements

Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
CÜMLEDE ANLAM.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
CÜMLE TÜRLERİ: 4. ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER. İşin, oluşun, hareketin, durumun, kılışın yüklemde nasıl anlatıldığına göre cümleler çeşitlere ayrılır. Burada.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
CÜMLE TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
Cümlenin yapısı Dildeki her anlam biriminin yapısı bir şekilde incelenir. Mesela kelimelerin yapısı aldıkları eklere ya da iki kelimenin bir arada veya.
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
FİİLLERDE ÇATI.
klasik mantik önermeler
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
SONBAHAR.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Bilinçli Tercih Seminerine
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Bir varmış bir yokmuş. Büyüdüğü zaman ne olacağını çok merak eden bir çocuk varmış…
“Hayatın Ortağı Olmak…”
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi Yüklemi çekimli fiil olan cümlelere denir. İnsan aklın snırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye erişemez. Seçilmiş birkaç kitaptan güzel ne olabilir. İsim Cümlesi Yüklemi  isim olan cümlelere denir. Bütün çocuklar birer çiçektir. Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahkum olmaktır.

ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE Kurallı (Düz) Cümle Yüklemin, cümlenin sonunda olduğu cümledir. Ben senin en çok bana yansımanı sevdim. Devrik Cümle Bir kitap okuyordun dalgın.. İçinde insanlar seviyor, ya da ölüyorlardı. Genç bir adamı öldürdüler romanda. Eksiltili Cümle Yüklemi olmayan, bitmemiş cümledir. Borç vermekle, düşman vurmakla… İçimde bir sıkıntı…

ANLAMINA GÖRE Olumlu Cümle Yüklemin bildirdiği eylemin yapıldığını, gerçekleştiğini ya da gerçekleşebileceğini belirten cümleler olumludur. Bir eylüldü başlayan içimde Ağaçlar dökmüştü yapraklarını Çimenler sararmıştı Rengi solmuştu tüm çiçeklerin Gökyüzünü kara bulutlar sarmıştı Olumsuz Cümle Yüklemin bildirdiği işin gerçekleşmediğini anlatan cümleler olumsuzdur. Olumsuzluk eki “–me,-ma”dır.  Olumlu isim cümlesi “yok, değil” ya da “sız” ekiyle olumsuz yapılır. O kimseye inanmıyor. Eski tadı yok bu sokakların. Bugün hiç ders çalışmadı. O çok düşüncesiz.

**Yapıca Olumlu Anlamca Olumsuz Cümle Ben onu hiç üzer miyim? Bir daha onu ne ararım ne de sorarım. Bu boş sözler mi beni yıldıracak? **Anlamca Olumlu Yapıca Olumsuz Cümle Ne kadar çalışkan olduğunu bilmez miyim? Seni anlamıyor değilim. Aslında o da anlayışsız değil.

Soru Cümlesi Soru eki ya da soru sözcükleriyle oluşturulan cümlelerdir. Hazırlıklar bitti mi? Ne dönüp duruyor havada kuşlar? Nerden çıktı bu cenaze? Ölen kim? Bu kaçıncı bahçe gördüm tarumar? *Oraya nasıl gideceğimi bilmiyorum. Ünlem Cümlesi Bir korkuyu, bir sevinci, bir şaşkınlığı, bir coşkuyu, bir hayranlığı, vb. dile getiren cümlelerdir. Vah vah, zavallı çocuk! Aman, dikkat et!

YAPISINA GÖRE CÜMLELER Basit Cümle Bir yüklemi olan ve yan cümleciği olmayan cümledir. Bugün saatlerce ders çalıştım. Arkadaşlarla tatile çıkacağız.

Birleşik Cümleler 1)Girişik Birleşik Cümle Yan cümlecik fiilimsi ile kurulur. Öğretmen geç gelen öğrencileri sınıfa almadı. İstediği üniversiteyi kazandı. Sınavı kazanmak için planlı çalışmak gerekir. 2)Ki’li Birleşik Cümle Yan cümlecik ki bağlacı ile oluşur. Anladım ki artık gelmeyecek. Kitapları öyle seviyor ki evinde bir kütüphanesi var.

3)Şartlı Birleşik Cümle Yan cümlecik se,sa şart eki ile oluşur. Filme zamanında yetişemezsek bizi içeri almazlar. Yeterli çalışırsan istediğin puanı alırsın. 4) İç İçe Birleşik Cümle Yan cümleciği başka bir cümle tarafından oluşturulur. Ben sana, çalışırsan başarırsın, demiştim. Dostoyevski “Sevgi her zaman karşılık görür, kin de.” demiştir.

Sıralı Cümle Birden fazla yüklemi bulunan cümlelerdir. Uyandı, yüzünü yıkadı, giyindi, arabasına bindi, işe gitti. 1) Bağımlı Sıralı Cümle Öğelerinden en az biri ortak olan sıralı cümlelerdir. Mavi kazağı aldı, annesine hediye etti. Çocukları evden aldım, parka götürdüm. 2) Bağımsız Sıralı Cümle Hiçbir öğesi ortak olmayan sıralı cümlelerdir. Her şey çok güzeldi, tatil çok iyi geçti. Annesi çocukları giydirdi, yola çıktılar.

Bağlı Cümle Yüklemlerin birbirine bağlaçla bağlandığı cümlelerdir. Çocuk hem çalışıyor hem okuyor. Ödevini bitir ve kitap oku. *Olanları ne annesine ne babasına anlatmış.