ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
. Çankırı Karatekin Üniversitesi
Advertisements

EBSCO Discovery Service
Hale Uysal Şemsa Olşen Güzeldere. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR.
BİBLİYOGRAFİK LİSTE HAZIRLAMANIN AMAÇLARI
Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
BookMyne Kütüphaneniz artık cebinizde!. BookMyne uygulaması ile çevrenizdeki kütüphaneleri bulun.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
YAZMA ESERLERİN KATALOGLANMASINDA VE SAYISALLAŞTIRILMASINDA NİTELİK Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
KONUNUN TESPİTİ.
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service (Akademik Arama Motoru) Kullanıcı Kılavuzu.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
. Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı.
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
FRBR’ye Göre Tasarlanmış Çevrimiçi Katalog Örnekleri
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
İçerik EndNote Hakkında… EndNote Kurulumu
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Giresun Üniversitesi Katalog Tarama
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
İLİMİZ DİĞER KÜLTÜR KAYNAKLARINDA OLDUĞU GİBİ KÜTÜPHANELER YÖNÜNDEN DE ZENGİN BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR. HALK KÜTÜPHANESİ İLK DEFA ‘MİLLİ KÜTÜPHANE’ ADI İLE.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Aralık İçerik Dil seçimi Sisteme giriş ve şifre değiştirme Basit katalog sorgulama Materyal yeri belirleme Materyal ayırtma (Rezerve etme) Gelişmiş.
ESER İSTEK (KİTAP SİPARİŞİNDE BULUNMA) Kütüphanenin ana sayfasından Giresun Üniversitesi Katalog Tarama tıklanır. Gelen ekranda Oturum Aç sekmesi seçilir.
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Kütüphane ve Dokümantasyon
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Web Tarayıcıları Kullanıcıların internete girmek içi kullandıkları yazılımlardır. Çıkış tarihine göre bazı web tarayıcıları : 1- Internet Explorer –
Bilimsel Bilgiye Erişim
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Kitapsız Kütüphane Olgusu ve Esenler Belediyesi Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi Doç. Dr. Hüseyin ODABAŞ – Ali KAVAK Çankırı Karatekin.
YAZMA VE NADİR ESERLERİN YÖNETİMİNDE YETERLİLİKLER VE YENİ YAKLAŞIMLAR
Dijital kütüphane işlevleri
MOBİL CİHAZLAR İÇİN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP GELİŞTİRME
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire
Sunum transkripti:

ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu 14-15 Eylül 2017, İstanbul

Sunu Planı Giriş Kütüphaneler, Arşivler ve Müzelerde Kaynakların Bütünleşmesi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Çevrimiçi Arşiv Kataloğu Veri paylaşımı Veri türü Veri yoğunluğu Erişim seçenekleri İlişkisel ağ alt yapısı Halkla ilişkiler Sonuç ve Öneriler

DAGM Arşiv Kataloğu

Kanada Kütüphane ve Arşivi ABD Milli Arşivi Kanada Kütüphane ve Arşivi İngiltere Milli Arşivi Europeana Projesi ArchiveGrid

Veri Paylaşımı ABD Milli Arşivi

Materyal Çeşitliliği Europeana Verileri

Materyal Çeşitliliği Kanada Ulusal Arşivi

Europeana kataloğunda 3D içerik örneği

Materyal Çeşitliliği DAGM Arşiv Kataloğu

Materyal Verisi DAGM Arşiv Kataloğu

Tarama seçenekleri Kanada Kütüphane ve Arşivi

Tarama seçenekleri ABD Milli Arşivi

Tarama seçenekleri ABD Milli Arşivi

Tarama seçenekleri ABD Milli Arşivi

Detaylı tarama seçenekleri DAGM Arşivi Kataloğu

Fon ve seri hiyerarşisinde bulunulan katman Kanada Kütüphane ve Arşivi

Belgenin/belge grubunun fon ve seri düzeyindeki konumu İngiltere Milli Arşivi

Belge grubunun ulusal konu başlıkları listesiyle ilişkisi Kanada Kütüphane ve Arşivi

Yakın konulara yönlendirme ArchiveGrid Kataloğu

Benzer sonuçlara yönlendirme Europeana Kataloğu

Otoride dizini sorunu DAGM Arşiv Katalogları ‘burusu’ taramasının sonucu ‘bursa’ taramasının sonucu Otoride dizini sorunu DAGM Arşiv Katalogları

Kaynağın ücretsiz hizmete sunumu Kanada Kütüphane ve Arşiv Kurumu Kataloğu

Satın alma seçenekleri DAGM Arşivi Kataloğu

Dikkat çeken sorunlar: -- Çevrimiçi katalog sisteminin, kullanıcı dostu bir tasarıma uygun olmadığı, arama seçenekleri yönüyle gereksinimleri karşılamadığı, dünyada eşdeğer kurumların keşif sistemleri ile karşılaştırılamayacak kadar zayıf olduğu görülmektedir. -- Katalog kayıtları belgenin temel özelliklerini yansıtma konusunda yetersizdir. -- Katalog verileri, transfer edilebilir yapıda değildir, -- Çevrim içi katalog sisteminde katalog verileri atıf formatlarına dönüştürülememektedir. -- Yetke/otorite dizinleri oluşturulamadığı için katalog kayıtlarında konu, eser, kişi gibi adların yazımında standartlaşma yakalanamamıştır. Bu durum araştırma sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.

Öngörü ve öneriler: -- Tarama seçenekleri zenginleştirilmeli, keşif araçlarına yer verilmelidir. -- Tarama motorlarınca keşfedilebilir olması sağlanmalı. -- Metin içerikli belgeler dışında ses, görüntü ve video türünü kombine eden her kayıt ortamını içerecek şekilde geliştirilmeli. -- Veri transferine ve atıf amaçlı bibliyografik künye oluşturmaya yönelik alt yapı oluşturulmalı. -- Kurumun ücret politikası gözden geçirilmeli -- Türkiye’deki bütün bilgi merkezlerinin ortak bir veri havuzu oluşturabileceği öngörüsü doğrultusunda başat konumunda olan kütüphane, arşiv ve müze yöneticilerinin sorunu ele alması sağlanmalı ve dijital verileri standartlaştırma konusunda adımlar atılmalıdır.

ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Alanında Bilgiye Erişim/Kataloglama Sorunları Sempozyumu 14-15 Eylül 2017, İstanbul