Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EBSCO Discovery Service

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EBSCO Discovery Service"— Sunum transkripti:

1 EBSCO Discovery Service
Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com

2 EBSCO Discovery Service (EDS) kullanıcı kılavuzuna hoşgeldiniz
EBSCO Discovery Service (EDS) kullanıcı kılavuzuna hoşgeldiniz. EDS size kurumunuz kolleksiyonunun tamamına, özelleştirilebilir, tek bir giriş noktasından erişim sağlar. Bu kullanıcı kılavuzunda EDS’de basit arama gerçekleştirmeyi inceleyeceğiz ve EDS’ye özgü özellikleri gözden geçireceğiz. Ayrıca, EDS ile kullanıldığında EBSCOhost Integrated Search özelliğini inceleyeceğiz. EDS arayüzü yöneticiler tarafından makyajlanabilir olduğu için sizin arama deneyiminiz buradakine göre değişkenlik gösterebilir.

3 Basit arama ekranından Global Warming için arama yaparak başlayacağız
Basit arama ekranından Global Warming için arama yaparak başlayacağız. Bütün arama metodlarını(search modes), daraltıcıları(limiters) ve genişleticileri(expanders) ortaya çıkarmak için Arama Seçenekleri(Search Options) linkine tıklayınız.

4 Arama Seçeneklerinde(Search Options), sonuçlarınızı daraltmak için birkaç yol vardır. Sonuçları sadece kütüphane kataloğunuzda yer alan öğelere daraltmak için Katalog(Catalog Only) daraltıcısına tıklayınız. Kütüphane Kolleksiyonu(Available in Library Collection) daraltıcısı sonuçları tam metni online olarak yer alan öğelere (EBSCOhost üzerinden tam metin veri tabanları, e-dergiler, kurumsal arşivler, vb.) ya da kütüphanenizde fiziksel olarak yer alan içeriğe kısıtlar.

5 Yer(Location) daraltıcısı size sonuçlarınızı kurumunuzun içindeki belirli bir yerde bulunan öğelere daraltabilmenizi sağlar. İstediğiniz daraltıcıları seçiniz ve Ara(Search) linkine tıklayınız.

6 Sonuç listesi görüntülenir
Sonuç listesi görüntülenir. Eğer bulunuyorsa, tam metin(full text) linkine tıklayarak okumak için bir makale seçiniz. Makale başlığına tıklayarak Detaylı Kaydı(Detailed Record) ya da önizleme simgesinin üzerinde farenizi tutarak kaydın kısa versiyonunu görünüz. Ayrıca, sonuçlar kurumunuzun kataloğundaki bir öğenin yeri ile ilgili gerçek-zamanlı bilgileri içerebilir.

7 Sonuç Listesinizi daraltmak için birkaç yol bulunmaktadır
Sonuç Listesinizi daraltmak için birkaç yol bulunmaktadır. Hepsi sol sütunda yer alan, Sonuçlarınızı daraltın(Refine your results) altındaki daraltıcıları uygulayınız ya da konu kümelerini seçiniz. Ayrıca sonuçlarınızı İçerik Sağlayıcı(Content Provider) kümesini kullanarak da daraltabilirsiniz. Ekran açıldığında, bütün seçenekleri görebilmek için Daha Fazlasını Göster(Show More) linkine tıklayınız.

8 Sonuçlarınızı daraltıcılar, kaynak tipleri ve kümeler kullanarak rafine ederken, her öğe sol sütunun üst kısmında bulunan Kutuya(Breadbox) eklenir. Bu Kutu içerisinde yer alan konu terimininin bağlantı linkine tıklamak sadece o terim için arama gerçekleştirir. simgesine tıklamak terimi Kutudan siler ve arama sonuçlarınızı yeniler.

9 Detaylı Kayıt, bir makalenin künye bilgisini ve eğer varsa tam metne linklerini içerir. Detaylı Kaydın sağ tarafındaki sütunda yer alan araçları kullanarak tek bir sonucu yazdırabilir(print), ile gönderebilir, kaydedebilir(save), atıflayabilir(cite) ya da aktarabilirsiniz(export). Ayrıca, eğer bir öğe kurum kataloğunuzda bulunuyorsa sol sütundan katalog kaydına erişebilirsiniz ya da ödünç bilgisini görebilirsiniz.

10 Eğer kurumunuzun Discovery Service üyeliği EBSCOhost Federe Taramayı(EBSCOhost Integrated Search) kapsıyorsa, sağda Federe Tarama paneli gözükecektir.

11 İlk aramanızdan sonra, sonuç listesi seçili ayar olarak sadece kurumunuzun Discovery Service veri tabanından gelen kayıtları gösterir. Federe Tarama paneli, size açık olan kaynakları görüntüler. Eğer bir kaynak mavi bağlantı linkine sahipse, arama sorgunuzla ilgili sonuçlar var demektir. Eğer bir kaynak adı gri ise, arama sorgunuz için sonuç yok demektir. Bir kaynakla ilgili daha fazla bilgi görmek için, işaretçinizi Kaynak Tanımı(Source Description) simgesi üzerinde tutunuz. Eğer başka kaynaklardan sonuçlar görmek isterseniz, kaynakların işaret kutularını işaretleyerek Federe Tarama panelinin altında bulunan Güncelle(Update) butonuna tıklayınız. Bütün sonuçları görmek için Hepsini Göster(Show All) linkine tıklayarak paneli genişletiniz.

12 Sonuç listenizi, sadece belirli bir kaynaktan gelen sonuçları görmek amacıyla, bağlantı linki varsa, kaynak açıklamasına tıklayarak filtreleyebilirsiniz. Tam metin bir dış kaynaktan geliyorsa sonuçlarla birlikte Tam Metni Getir(Retrieve Full Text) linki ortaya çıkar.

13 Sonuçlarınızın nereden geldiğinin taslağını oluşturan Federe Tarama detaylarını görmek için işaretçinizi Federe Tarama panelinin üzerindeki Detaylar(Details) simgesi üzerinde gezdiriniz. İlk tablo EBSCO Discovery Service sonuçlarını ve aramanızın tamamlanma süresini gösterir. İkinci tablo diğer bütün kaynaklardan gelen sonuçların bilgilerini gösterir.

14 Discovery Service sonuçlarını klasöre eklediğinizde, Makeleler(Articles) alanında bulunurlar. Federe Tarama kaynaklarından gelen sonuçlar ise Diğer İçerik Kaynakları(Other Content Sources) alanında depolanırlar.

15 EBSCO Discovery Service Detaylı Arama(Advanced Search) ekranını da içerir. Yönlendirmeli Stilde arama, sizin makale künyesinin çeşitli alanlarında farklı terimler için eş zamanlı arama yapabilmenize olanak verir. Bulma(Find) alanlarına arama terimlerinizi giriniz ve açılabilir listede yer alan alanlardan istediğinizi seçiniz. Sonuç listesini görmek için Ara(Search)’ya tıklayınız.

16 Oturumunuz süresince istediğiniz zaman Yardım(Help) linkine tıklayarak online Yardım sisteminin tamamını görebilirsiniz.

17


"EBSCO Discovery Service" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları