TEKNİK ANALİZ Prof. Dr. Emin KAHYA - Proje Yöneticisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

KÜLTÜR ve SANAT Yaratıcı kültürel yaşama sahip olmak dengeli, dinamik ve sağlıklı bir toplum yaratmak için gereklidir. Sanatın tüm dalları toplumun kültürel.
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
ISLETME BILIMINE GIRIS 1
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
YER SEÇİMİ Endüstri Mühendisliği Bölümü
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
FABRİKA ORGANİZASYONU
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ VE YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
İŞLETME KURMA AŞAMALARI
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE AMAÇLARI
Endüstri Mühendisliğinde Karar Alanları ve Proses Tasarımı
Tamir Bakım Planlaması
KOBİ’LER VE KOBİ’LERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
KAPASİTE SEÇİMİ VE PLANLAMASI
Sabit sermaye yatırım giderleri
Finansal planlamada temel amaç;
6.Bölüm Endüstriyel Pazarlar ve Uluslararası Pazarlar
Bölüm 10 KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARI
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İşletmelerde Üretim Faaliyetleri Copyright S.K.Mirze1.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI NORM KADRO
Üretim ve Hizmet Sistemleri Temel Kavramlar
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
25-MADDİ DURAN VARLIKLAR
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ Öğr. Gör. Kadir GÜNGÖR
Manufacturing Planning and Control – İmalat/Üretim Planlama ve Kontrol
İŞLETMELERDE VERİMLİLİK: ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONU
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
FİNANS VE MUHASEBE H04.
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
Üretim Yönetimi 1.Bölüm.
Prof. Dr. Emin KAHYA - Proje Yöneticisi
TEZGAH , ÜRETİM HATTI VB İÇİN EKONOMİK ANALİZ
İŞLETMELERDE BÜYÜKLÜK VE KAPASİTE
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
LOJİSTİKTE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
LOJİSTİK MALİYETLERİN YÖNETİMİ
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
Lojistik Merkez Yer Seçimi
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
6. İŞLETMENİN PERFORMANSI
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Sunum transkripti:

TEKNİK ANALİZ Prof. Dr. Emin KAHYA - Proje Yöneticisi

Konunun genel amacı Ürünün imalatının teknik olarak mümkün olup olmadığını, eğer mümkün ise üretimi gerçekleştirmek için kurulacak tesisin teknik olarak nasıl olması gerektiğini ve ürünün imalatının gerektirdiği imalat maliyetlerini tahmin etmeyi amaçlar.

TEMEL BİLEŞENLER;  YER SEÇİMİ  ÜRETİM PLANI  YÖNETİM PLANI

YER SEÇİMİ

Bir işletmenin üretim faaliyetinde bulunduğu mekan olarak kuruluş yeri, üretim maliyetini ve pazarlama etkinliğini doğrudan etkilediği için bir işletmenin gelecekteki başarısında temel bir rol oynar. Yeri seçim kararı;  Bölge seçimi (Coğrafi bölge)  Kuruluş yeri seçimi (il)  Fabrika içi yerleşim

 EKONOMİK FAKTÖRLER  DOĞAL FAKTÖRLER  EKONOMİK POLİTİKALAR BÖLGE SEÇİMİ

En önemli ekonomik faktörler;  Pazara yakınlık (Ürünü pazar taşıma maliyeti)  Hammadde kaynakları (Hammaddeyi işletmeye taşıma maliyeti)  Ulaşım olanakları (Kuruluş yeri, kara, demir, deniz, hava yolları olanaklarına sahip olmalıdır.)  İşgücü kaynakları (Nitelik ve nicelik olarak yeterliliği)

Doğal faktörler;  İklim  Coğrafik yapı (dağlık, deprem bölgesi olması)  Doğal su kaynakları

Ekonomik politikalar;  Hükümet teşvikleri (Vergi muafiyeti, SSK muafiyeti, düşük fiyatlı enerji kullanımı vb)  Belediyelerin (Yerel Yönetimlerin) teşvikleri (Ücretsiz arsa, OSB’de alt yapısı kurulmuş arsa, düşük fiyatlı su kullanımı)

Bölge (İç Anadolu Bölgesi gibi) için hangi ile (Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa gibi) tesisin (Çimento Fab.) kurulacağını belirlemedir. Parasal olarak ifade edilemeyen nitel faktörler puanlama yöntemi kullanılabilir. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ

FAKTÖRLERAğırlıkABCABC Pazara yakınlık Hammadde taşıma Ulaşım olanağı Enerji İşgücü Kalifiye İşgücü Toplumsal koşullar Teşvikler Yan sanayi Atıklar İnşaat maliyeti İklim koşulları Arazi durumu Güvenlik Toplam

Fabrika içi yerleşim, genel olarak, üretim sisteminde yaratılan değerin maksimum düzeye çıkarılması için makine, araç-gereç, personel, malzeme ve yardımcı hizmetlerin fabrika içindeki yerleşiminin en uygun bir biçimde belirlenmesini amaçlar. FABRİKA İÇİ YERLEŞİM

Tesis Planlaması teknikleri ile belirlenebilir. Genel olarak, birimler;  Giriş kontrol  Otopark  Spor alanı ve bahçe  İdari bina  Hammadde stok ambarı  Malzeme ambarı  Mamül stok ambarı  Hurda ambarı  Atölyeler (Üretim Alanları)  Kar basım, Soyunma ve giyinme, WC  Trafo  Kazan dairesi

ÜRETİM PLANI

Bir ürünün üretimi için alternatif teknolojiler olabilir.  Topluma mal olmuş ve genel kullanıma sunulmuş teknolojiler  Özel izinleri (lisans sözleşmesi) gerektiren teknolojiler ÜRETİM TEKNOLOJİSİNİN BELİRLENMESİ

PATENT, belli bir teknik buluşun (bir ilaç vb) kullanım hakkıdır. Kullanım hakkı, hak sahibinin özel izin (lisans) vermesi ile başkası tarafından kullanılabilir. KNOW-HOW : Üretimin başından sonuna kadar nasıl yapılacağını gösteren teknik bilgidir. ÜRETİM TEKNOLOJİSİNİN BELİRLENMESİ

Seçenek teknolojiler arasında en uygun teknolojinin belirlenmesinde dikkate alınacak faktörler;  Sermaye ihtiyacı derecesi  Mevcut yerli ve mahalli hammaddelere uygunluğu  Gerektirdiği kıt işgücü teminindeki güçlükler  Enerji ihtiyacı ve tüketim düzeyi  Araç-gereç, bakım-onarım sağlamada dışa bağımlılık derecesi  Talebi karşılayacak üretim kapasitesi  Mevcut ve potansiyel durum (modası geçmiş olma ve çabuk değiştirme durumu)  Üretimde yerli yan sanayinin destek derecesi  Çevresel etkileri, emniyet ve sağlık tehlikeleri  İstihdama katkısı

Kapasite, bir işletmenin belli bir zaman dönemi içinde gerçekleştirebileceği üretim miktarını ifade eder. TEKNİK (MAKSİMUM) (TEORİK) KAPASİTE Bir işletmenin makine ve araç-gerecinde hiçbir duraksama olmadan gerçekleştirebileceği üretim miktarıdır. PRATİK KAPASİTE İşletmenin faaliyetleri sırasında karşılaştığı arıza, bakım, onarım gibi duraksamalar sonucu üretebileceği üretim miktarıdır. ÜRETİM KAPASİTESİ TAYİNİ

FİİLİ KAPASİTE Ortaya çıkan tüm duraksamalar (yeterli sipariş alınamaması, iş akışında hatalar, tedarike ilişkin sorunlar, beklenenin üzerinde tamir-bakım ve onarım vb) sonucu gerçekleştirilen üretim miktarıdır. OPTİMUM KAPASİTE İşletmenin hedeflediği amacı (kâr enbüyüklemesi, maliyet enazlaması vb) gerçekleştirmek için gerekli üretim miktarıdır.

Talep Üretim kapasitesi talebe bağlıdır. Talebin zaman içinde artması halinde, her istendiğinde istenildiği kadar kapasite artışı yapılması mümkün olmayabilir. KAPASİTE SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Teknoloji Mevcut teknolojinin kapasite büyüklüğü, başlangıç kapasiteyi zorlar. Örneğin, petro-kimya endüstrisinin mevcut teknolojisi ve ilişkili maliyeti büyük kapasite seçimini zorunlu kılar. Otomasyona dayalı üretim sistemlerinde belli bir kapasitenin altında üretimde bulunulamaz.

Finansman Yatırımcının mevcut finansman gücü (öz sermaye) ve yabancı sermaye (kredi) bulma olanakları, arzu edilen büyüklükte bir kapasitenin gerçekleştirilmesi için yeterli olmayabilir.

Hammadde Ve İşgücü Üretimin gerektirdiği miktar ve nitelikte işgücü ve hammadde, üretim kapasitesinin istenilen düzeyde üretim miktarını gerçekleştirmesini sınırlayan bir faktördür. Kuruluş Yeri Kuruluş yerinin sağladığı faydalar olan pazar durumu, hammadde ve işgücü, taşıma gibi maliyet azaltıcı faktörler, kuruluş yerine bağlı olarak, kapasite büyüklüğünün sağladığı faydaları etkisiz kılabilir. Ekonomik Politikalar Hükümetin zaman zaman çeşitli amaçlarla uyguladığı vergilendirme, kredilendirme ve dış ticaret politikaları, kapasite seçimini etkilemektedir.

Üretilecek ürün miktarı, ürün çeşitliliği ve üretimde işlemlerin tekrarlanma durumuna bağlı olarak sürekli ile kesikli üretim tipleri arasındadırlar. ÜRETİM TİPİNİN BELİRLENMESİ

Yığın Üretim Aynı tip ve çok sayıda ürünün üretildiği bu tür üretim sistemlerinde aynı işlem tekrarlarının fazla olması sonucu, işlemlerde uzmanlaşma ve özel amaçlı makine, araç ve gerecin kullanılması nedeniyle üretim hızı çok yüksektir. Başlangıç yatırım tutarı (kuruluş maliyeti) oldukça yüksektir. Dolayısıyla, yatırıma girilebilmesi için talep miktarının çok fazla ve sürekli olması şarttır. Otomobil, kağıt, petro-kimya, ilaç, buzdolabı ürünlerinin üretimi yığın üretimdir.

Kafile Üretim Belirli büyüklükte ve süreklilik gösteren siparişleri karşılamak amacıyla, benzer veya aynı türden ürünleri kafile ya da gruplar (partiler) biçiminde üretmek için düzenlenen bu sistemlerde genel ve özel amaçlı makine ve araç-gereçler birlikte kullanılır. Sipariş büyüklüğü arttıkça özel amaçlı tezgahlar kullanılır. Üretim hız daha düşüktür. Birim maliyet (kafile üretimdekine göre) yüksektir. Aynı türden ama çok tip ürün vardır. Konfeksiyon, jant, soba, mobilya ürünleri üretimi gibi.

Parça Üretimi Ürün çeşitliliğinin çok fazla, müşteri sipariş miktarının genellikle az sayıda ve dolayısıyla aynı işlem tekrarlığının az olduğu üretim sistemleridir. Bir çok değişik işlem ya da işleri yapan genel amaçlı makine ve araç-gereçler kullanılır. Ürünler bir kez ve az sayıda üretilir. Üretim hızı çok daha düşüktür. Atıl kapasite çok fazladır.

YÖNETİM PLANI

Üretim sisteminin örgütsel yapısı ve gerekli personel sayısı projeye göre farklılık göstermesine karşın, genel olarak yönetim hizmetleri; ÖRGÜTSEL YAPI Kalite Güvence Md. İdari-Mali İşler Gn. Md. Yrd. Muhasebe Md. Pazarlama Md. Personel Md. Satın alma Md (Bazen) Teknik İşler Gn. Md. Yrd.Üretim Md. Planlama Md. Bakım Md. BIM Md. Satın alma Md

GENEL MÜDÜR İdari ve Mali İşler Gn Md Yrd. Yrd. Muhasebe Md. Genel Muhasebe Maliyet Muhasebesi Finansman Muhasebesi Pazarlama Md. İç Pazarlamaİhracat Sevkiyat (Ürün Ambarı) Satış Sonrası Hiz. Personel Md. Teknik İşler Genel Md. Yrd. Üretim Md. A Atölye ŞefliğiB Atölye Şefliği Hammadde Malzeme Ambarı Montaj Kalıphane Planlama Md. Üretim PlanlamaStok Kontrol Satın Alma Md. Bakım- Onarım Md. BİM Md. Kalite Güvence Md. Giriş K.K. Proses K.K. Ürün K.K. Kalite Güvence

Norm Kadro, belirli kurallara göre işgücü gerekleri belirlendikten sonra bu gereklere uygun personelin seçimi, yerleştirilmesi, teşvik edilmesi, değerlendirilmesi, ücretlendirilmesi ve eğitimi suretiyle standart sayıda pozisyonun teşkili ve personelin tayinidir. NORM KADRO TESBİTİ

Tezgahlarda gerekli işgücü miktarının tesbiti;  İş ölçüm yöntemlerinden biri ile işlemin (standart) süresini ölç  Tezgahın pratik kapasitesini belirle  Net talep miktarını tesbit et  İşgücü ve/veya Tezgah sayısını hesapla

Standart Süreyi Ölç Bir tezgahda bir mamülün işlem (standart) süresi, işlemin özelliğine uygun iş ölçüm yöntemlerinden biri kullanılarak belirlenebilir. İşçinin işin yapımını ve tezgahın çalışmasını yönlendirebildiği işlemlerin ölçümünde Zaman Etüdü kullanır.

Tezgahın Pratik Kapasitesini Belirle İşlemin bir tezgah ile gerçekleştirilmesi halinde, tezgahın birim sürenin ne kadarının üretimde kullanılabileceğinin belirlenmesi gerekir. Üretim esnasında, elektrik kesintisi, tezgah arızası, malzeme yokluğu gibi kesintiler (duruşlar) meydana gelebilir. Kesintiler esnasında tezgah kullanılamadığı için üretim de gerçekleşmez.

Net Talep Miktarını Tesbit Et Hemen hemen tüm işlem merkezlerinde, üretilen bazı mamüller bozuk veya standartlar dışında olduğu için fire olarak ayrılır. Kalan sağlam mamüller izleyen tezgaha gönderilir. Dolayısıyla her tezgahda talep edilenden daha fazla üretim yapılmak zorundadır.