Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

Tarih Bilimleri.
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
Karahanlılar Gazneliler
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
ORHUN YAZITLARI.
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
Yeni Nesil Program Yazma Dili Ufukcan Eski
Göktürklerde Eğitim.
YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
İSLAMYET ÖNCESİ VE İSLAMİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI VE ÖZELLİKLERİ
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRKLERDE EĞİTİM
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları
I. GÖKTÜRK DEVLETİ.
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
İÇİNDEKİLER Orhun Yazıtları Göktürk (Orhun-Köktürk) Yazıtları
TÜRK EDEBİYATI BEYZANUR MUTLU 10/C 52.
TÜRK EDEBİYATI.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
AD/SOYAD Meryem Kılıç SINIF/NO 10-E 439 DERS EDEBİYAT
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
Türklerin Müslüman Olmalarından Önce
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk
Azeri Türklerinin Hızla Modernleşmesinde Rol Oynayan Faktörler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Sakine HAKKOYMAZ Öğretim Görevlisi. ORHUN YAZITLARI.
SERKAN SÜRÜCÜ a) E ğ itim Anlayı ş ı İlk Türk Devletleri’nde bilgiye ve bilgili insana önem verilmiştir. Cesur ve bilgili anlamında “alp insan” anlayışının.
Göktürk Kağanlığı Göktürler İle İlgili Bİlgiler Göktürklerin Tarihteki Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
1. Göktürk İmparatorluğun bölünmesi ve yıkılmasından sonra Türk coğrafyası Çin esareti altına girdi. 50 Yıllı esaret döneminde Devlet teşkilatlanmasına.
Türk Sanatı Tarihi Ders I. Orta Asya Türk Devletlerinin Sanatı Türklerin ana yurdu, Orta Asya adı ile bilinen; doğuda Kingan dağları, batıda Hazar Deni­zi,
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
Sunum transkripti:

Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK KİTABESİ(ABİDESİ)

 M.S. 732 yılında dikilmiştir.  Kağan olmasında ve devletin kuvvetlenmesinde birinci dereceden rolu olmuş kahraman kardeşine karşı Bilge Kağan’ın duyduğu minnet duygularını ifade eden bizzat hükümdar ağzından yazılmıştır. Batı cephesi Çinc’e yazılmıştır. Diğer üç yüzü göktürk alfabesiyle yazılmış kitabeler bulunmaktadır.  Abideyi Bilge Kağan ve Kül Tigin’in yeğeni Yollug Tigin yazmıştır.

 735 yılının tarihini taşır.  Kül Tigin abidesine 1 km. uzakta aynı bölgede bulunmaktadır.  Kitabe Bilge Kağan’a hitaben yazılmıştır. Bilge Kağan’ın yiğitliklerini ve Türk milletine iletmek istediği mesajlar anıtın içeriğini oluşturmaktadır.  Ayrıca Kül Tigin’in ölümünden soraki olayların ilave edildiği görülür.

 Bu abideyi de Kül Tigin anıtında olduğu gibi bunuda Yollug Tigin yazmıştır.  Her iki kitabede olduğu gibi Bilge Kağan’ın sözleri dışında Yollug Tigin’in kitabe kayıyları ve ilaveleri yer almaktadır.

 720 yıllında Göktürk Devleti veziri Tonyukuk adına dikilmiştir.  İki taş halindedir. Büyük olanda 35, diğerinde 27 satır bullunmaktadır.  Bu kitabede İlteriş Kağan’ın isyanına iştirak eden ve o günden Bilge Kağan dönemine kadar devlet idaresinin baş yardımcısı olarak kalan vezir Tonyukuk tarafından dikilmiştir. Tonyukuk anılrını ve dönemin tarihini anlatmaktadır.  Abidede bu kudretli ve tecrübeli vezirin kendisi konuşmaktadır.  Anlatımda bolca atasözü kullanılmıştır.

 Türklerin ilk yazılı eserleridir.  Doğu Göktürklerinin tarihine ışık tutar.  Söylev türünde yazılmıştır.  Oldukça gelişmiş vwe işlenmiş bir dil kullanılmıştır.  Türk dilinin gelişmişlik düzeyine ilişkin ayrıntılı bilgiler içerir.

 Hem dini hemde din dışı konular işlenmektedir.  Tarih, coğrafya ve edebiyata kaynak olacak niteliktedir.  Türk tarihini, toplumun yaşam biçimini ve dünyaya bakış açısını ortaya koyar.  Kitabelerde idarecilerin ve sultanların halkı aydınlatması, yaptıklarının hesabını halka vermesi söz konusudur.  Kitabeleri Strahlenberg bulmuş 1893 te Wilhelm Phomsen okumuştur.  Bir yüzleri Göktürk alfabesi bir yüzleri çince yazılmıştır.