Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ
AMELİYATHANE HİZMETLERİ
EV KAZALARI.
Dünyada, her 1000 işçide yılda 4 ile 12 arasında meslek hastalığı görülmektedir.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ÖNLENMESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
ÇALIŞAN SA Ğ LI Ğ I B İ R İ M İ Akdeniz Üniversitesi Hastanesi.
Alan ve personel dozimetrisi
Kesici Ve Delici Alet Yaralanmalarını Önleme
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
Hasta ve Çalışan Güvenliği
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMALARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
AMELİYATHANEDE RİSK YÖNETİMİ
Atık Yönetimi.
İstanbul’dan Bir Özel Sektör Deneyimi
Acil Servis Temizliği.
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
H İ EP 2009 S İ VAS Personel Sağlığı Polikliniği Dr. İlhan ÖZGÜNEŞ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD Hastane İnfeksiyonları.
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış 1
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
İNTERNAL DOZİMETRİ.
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DESTEK PERSONELİ MESLEĞİNDE TEMEL İLKELER VE UYGULAMALAR Prof.Dr.Serap ÇETİNER.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÜVENLİLİĞİ
SAĞLIKTA KALİTE VE AKREDİTASYON DERSİ NİŞANTAŞI SMYO 2016
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
Tehlikeli Enerjinin Kontrol Edilmesi (Lockout/Tagout) 29 CFR
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
Hastanelerde Risk Yönetimi
ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Hastaneler ve Bina Yönetimi
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
EV KAZALARI.
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
Öz Değerlendirme (İç Tetkik) ve Bina Turu Eğitimi
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
Hasta ve Çalışan Güvenliği. HASTA GÜVENLİĞİ Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında bu hizmetlerden dolayı oluşabilecek zararları önleme eylemleridir.
AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR
Atık Yönetimi.
ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
 Radyoloji ünitelerinde çalışan personel radyasyonun zararlı etkisinden korunmak için koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz

Sıcaklık Ameliyathane belli sıcaklık de ğ erlerine sahiptir. Bu de ğ erlerin genellikle 18 ile 24 oC olması gerekir. İ klimlendirme problemleri yaşandı ğ ı vakitlerde çalışanlar so ğ uk veya sıcak bir ortamda çalışmak zorunda kalabilmektedir.

Çalışma Ortamı En ufak boyuttaki bir ameliyathanenin 6 x 6 = 36 m 2 ‘dir. Ancak gerekli durumlar için örneğin kardiyovasküler ameliyatlar ve organ transplantasyonları için kullanılan ameliyathanelerin boyutları 54 m 2 olabilmektedir. Ortalama boyutlara sahip bir ameliyathanede kalabalık bir ekip ve kullanılan büyük cihazları da göz önüne alınca çalışma kalabalık bir ortamda gerçekleşebilmektedir.

Zemin Yapısı Zemin kaydırmaz lateksten oluşur. Kolay temizlenebilen bir zemin olmalıdır. Bu zeminler çalışan açısından ıslak oldu ğ u zaman yada temizlikten sonra tam kurutulmadı ğ ı zamanlarda fiziksel sorunlara yer açabilmektedir.

Ekip Çalışması Ameliyathanede vakalar genellikle bir ekip çalışması gerektirmektedir. Bu durum çalışanlar için uygun ekip olmadı ğ ı zamanlarda iletişim problemleri do ğ urmakta ve aynı stes faktörünü artırmaktadır.

Stres Ameliyathanede yapılan işin gere ğ i stres düzeyi üst seviyede bulunmaktadır.

Radyasyon Ameliyathanede kullanılan radyoaktif cihazlar vasıtasıyla çalışanlar radyasyona maruz kalabilmektedirler.

Uzun Çalışma Süreleri Ameliyathanede yapılan operasyonlar gere ğ i çalışma süreleri uzayabilmekte, dinlenme süreleri kısa olabilmektedir.Bu süre boyunca genellikle ayakta çalışılmaktadır. Bu durum çalışanların fiziki yorgunluklarını artırabilmektedir.

Fiziksel Durumlar Ameliyathanede hastaya pozisyon verme, bir eşyayı veya maddeyi kaldırma, hastayı kaldırma, hastayı masadan sedyeye alma, hastayı taşıma gibi eylemler ergonomik yapılmazsa bel ve sırt a ğ nlarına yol açabilir.

AMEL İ YATHANEDE ÇALIŞAN GÜVENL İĞİ Ameliyathane çalışma koşullarını inceledikten sonra ameliyathane çalışanlarına yönelik alınabilecek güvenlik önemlerini sıralayalım

Çalışanların e ğ itilmesi güvenlikleri açısından önemlidir. Karşılarını çıkabilecek riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemlerle ilgili çalışanlar e ğ itilmelidir.

Ameliyathanede çalışan güvenli ğ ini en çok tehdit eden unsurlar kirli, kesici-delici alet yaralanmaları ve materyal sıçramalarıdır. En sık görülen i ğ ne batmasıdır. Enjektör kullanıldıktan sonra kapa ğ ının kapatılması sırasında oluşur, kullanılan enjektör kapa ğ ı kapatılmadan atık kutusuna atılmaması bu tip yaralanmaları önler

Ameliyathanede ilaç maruzuyeti oldukça ender görülür. İ laçların uygulanmasında, ilacı uygulayan kişinin yüz siperli ğ i, önlük, çift katlı lateks eldiven kullanması gerekmektedir.

Temizlik çok önemlidir. Kontamine olan ekipman üzeri koruyucu bir kılıf ile kapatılmalıdır. Bulaş riski olan vücut ısıları ve atıkların taşındı ğ ı torba ve kapların etiketleri kırmızı renkte olmalı ve tehlikeyi net bir şekilde göstermelidir

Eldiven kullanımı çok önemlidir. Kendi güvenli ğ iniz yanında hastane enfeksiyonu yayılmasının önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Ergonomide önemli bir husustur. Çalışma alanlarının ve ekipmanın, kullananların fiziksel yapısına en uygun biçimde şekillendirilmesine "ergonomi" denilmektedir. Her çalışma alanı ve uygulamalar çalışanların kas ve iskelet sistemlerine en uygun şekilde oluşturulmalıdır.

Hasta taşıma ve kaldırma için uygun ekipmanın temini, çalışanların hasta taşıma ve kaldırma konusunda e ğ itimi, hastaların konumuna göre ergonomi sa ğ layacak standart prosedür ve talimatlarının oluşturulması önemlidir

Radyasyona maruz kalma ameliyathanelerde skopi ile çalışma ve radyoaktif madde uygulaması ile oluşur. Radyasyon korunmasında temel güvenlik standartları, dozimetre takipleri (2 ay), bernagram (1 yıl), manuel periferik yaymadır

Hastanelerde çalışan güvenli ğ ini gözetmek için İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i ( İ SG) Kurulu oluşturulur. Kurul her ayın belli bir günü toplanır. Çalışan güvenli ğ i için alınan önlemler tartışılıp,süreklili ğ i sa ğ lanır.