FSHMD ;SEMPATİK HİPERAKTİVASYON VE ARİTMİ Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1 Çukurova Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektrokardiyografi nedir?
Advertisements

UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
OLGU Uyku ilişkili hipoventilasyon hipoksemi sendromları.
Özürlülerde Ağız Sağlığı ve Bakımı
KARDİYOPULMONER ARREST VE RESUSİTASYON
KANSER TEDAVİSİNDE KARDİYAK GEÇ YAN ETKİLER
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
Yenidoğan Disritmileri
UYKUDA SOLUNUM VE KARDİYOVASKÜLER SİSTEM
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
PRETERM BEBEKLERDE TABURCULUK ÖNCESİ
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ
EKG Tuzaklar ve ilaç etkileri
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü Acıbadem Maslak Hastanesi
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
UYKU BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE SOLUNUMUN MONİTÖRİZASYONU
Doç. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi,
GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
Acil Serviste EKG Dr.Erhan Altunbaş Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı.
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BASINÇ YARASI PREVALANSI
İstanbul Üniversitesi CTF Kardiyoloji Anabilim Dalı
PEDİATRİK REHABİLİTASYON
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Perioperatif Hemodinamiye Dayalı Transfüzyon Yaklaşımları Emre ÇAMCI İTF Anesteziyoloji AD.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
Kas ve Kemik hastalıklarının Genetiği
DOWN SENDROMU YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRE: SEVDE KARAÇIRAK OKTAY
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Prof. Dr. Yekta GÜRLERTOP Trakya Üniversitesi Kardiyoloji AD.
FSHMD’Lİ OLGULARDA SOL VENTRİKÜLER DOKU DOPPLER BULGULARI Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1Çukurova.
Dermatomiyozit                                                                                                                                         
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
ERİŞKİN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
Pediatrik kardiyolojide sık görülen sorunlar
Balneoterapi uygulama
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Özgür Aldemir (1), Serdar Ceylaner (2).
Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG ).
Sosyal Doktorlar Kulübü
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Sunum transkripti:

FSHMD ;SEMPATİK HİPERAKTİVASYON VE ARİTMİ Hakan GELİNCİK1, Çağlar Emre ÇAĞLIYAN2, Aziz İnan ÇELİK2, Aslıgül CÜREOĞLU2 , Filiz KOÇ3 1 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI Öğrencisi 2 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.D 3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji A.D

Tarihçe FSHD ilk kez 1884 yılında Fransız hekimler Louis Landouzy ve Joseph Dejerine tarafından tanımlanmış 1886’da yazdıkları makalede hastalığın ailesel doğasına dikkati çekmişler 1952 yılına kadar klinik özellikleri tam tanımlanmayan hastalık geniş bir UTAH ailesinde çalışıldı 1980’lerin başında hastalığın genetik ve patofizyolojik özellikleri anlaşılmaya başladı 1990’ların sonunda hastalığın 4. kromozom ile ilişkili olduğu gösterildi.

Tarih içinde sırasıyla hastalığın isimlendirilmesi Landouzy-Dejerine Landouzy-Dejerine syndrome Erb-Landouzy-Dejerine syndrome Landouzy-Dejerine dystrophy or atrophy[ Faciohumeroscapular müsküler distrofi

Prevalans 1/20,000, 2008 -Orpha.net 7/100,000 May 2014 - 4/100,000

Hastalık her yaşta, en sık olarak ikinci onyılda belirti verir. OD kalıtılır (% 70-90) Moleküler fizyopatolojisi net olarak bilinmemekte 4q35 ve 10q26 kromozom bölgelerinde polimorfik lokuslar ve delesyonların gösterilmesi tanıda önemli Hastaların %95’inde 4q kromozomun D4Z4 makrosatellit tekrarı kopya sayısında azalma mevcut (FSHD1)

Klinik Bulgular I-Kas zaafı zaaf ve atrofinin genellikle ilk başladığı ve en belirgin olduğu kas grupları yüzün mimik kasları, skapula çevresi kaslar ve humerus çevresi kaslar kaslardaki tutulumun genellikle asimetrik olarak başlar Yüz kaslarının tutulumu nedeni ile hastada göz kapatma veya sıkma zaafı, alt yüz kaslarında atrofi, buna bağlı olarak dudaklarda belirgin ve dolgun duruşu, orbikülaris oris kasının tutulmasına bağlı olarak üfleme veya ıslık çalma işlevlerinde bozulma Skapula çevresinde tutulan kaslar nedeniyle omuzda pelerin görünümü (humping) Deltoid kası en azından başlangıçta, kavşak tipi miyopatilerin tersine, az tutulur veya hiç tutulmaz. Buna karşılık triseps ve biseps, öncelikle ve genellikle asimetrik olarak tutulan kaslardır. Bazen yalnızca, tek taraflı pektoral kas atrofisine bağlı göğüs kafesinde asimetri

Klinik Bulgular Trunkal kaslarda zayıflık (alt abdominal kaslar)-Beevor sign(+) Ayak dorsifleksörlerinde zayıflık 2- İşitme kaybı - % 75 - bazı hastalarda, yalnız odiyometrik testlerle ortaya konabilen, yüksek frekanslı tonlara karşı işitme azalması. 3- Kalp ritm bozukluları - % 5 4- Retinal telenjiektazi - %60 5- Restriktif pulmoner hastalık - %1 6- Mental retardasyon 7- Obstrüktif uyku apne sendromu 8- Nöbet

Kardiyak ileti defektleri ve ritim bozuklukları, nöromuskuler hastalıklarda sık olarak görülebilen bulgulardır. Kardiyak tutulum Duchenne ve Becker muskuler distrofisinde fazla gözlemlenirken FSHMD de daha nadir görülmektedir. FSHMD hastaları kliniğe genellikle kardiyak semptomlar ile başvurmazlar. Yapılan klinik çalışmalarda kardiyak değişimlerin hastalıkla ilgili olabileceği rapor edilmiştir ancak bu konu tartışmalıdır.

Amaç Xiao ve ark. yaptıkları çalışmadada bildiridiği gibi QTc, Tpe ve Tpe/QT değerleri malign aritmilerin gelişimiyle ilişkili olabilir -dolayısıyla aritmi gelişiminin öngörmemizi sağlayabilir. Bu noktadan hareketle FSHMD tanılı olgularda ritmik risk belirteçlerini araştırmak istenmiştir. Xiao WT et al. 2012.

GEREÇ ve YÖNTEM Nöroloji kliniğinde takip altında olan, genetik olarak tanısı kesinleştirilmiş FSHMD hastaları ve bunlarla yaş ve cinsiyet yönünden benzer olan sağlıklı gönüllüler çalışmamıza alındı.

Parametre FSHMD (n=14) Kontrol (n=14) p Hasta sayı Kadın Erkek 14 5 (35,7) 9 (64.2) (28.5) 10 (71.4) 0,383 Yaş (yıl) Hastalık başlangıç yaşı 31,8±7,6 16.1 ± 3.7 30,4±5,6 0,537

GEREÇ ve YÖNTEM Hastalar- sağlıklı gönüllülere, dinlenme sırasında 1 saat Holter elektrokardiyogram (EKG) bağlandı. Her 2 grupta ortalama kalp hızı (HR), N-N aralıklarının standart deviasyonu (SDNN), düzeltilmiş QT (QTc) aralığı, Tp-e aralığı ve Tp-e/QTc oranları hesaplandı. İstatistiksel olarak gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney-U testi kullanıldı.

Bulgular Parametre FSHMD (n=14) Kontrol (n=14) p SDNN 47,4±15,4 69,9±19,2 p=0,001 Ortalama Kalp Hızı 93,6±10.1 74,5±5,8 p<0,001 Tp-e 7,9±1,5 6,4±1,7 p=0,031 Tp-e/QTc 19,3±4,1 15,9±4,3 p=0,044

Laforêt P ve ark. FSHMD tanılı 100 hastada yapılan bir çalışmada,; Tartışma Literatürde FSHMD’li olgularda aritmi varlığınn araştırılmasına yönelik çok az çalışma bulunmaktadır. Laforêt P ve ark. FSHMD tanılı 100 hastada yapılan bir çalışmada,; 5 hastada ileti defekti ve aritmi 2 hastada supraventriküler aritmi 1 hastada ileri derecede AV blok 1 hastada ventriküler taşikardi saptamışlardır

83 hastada yapılan başka bir çalışmada, 10 hastada klinik-subklinik tutulum izlendi. Bulguların hepsi supraventriküler taşikardi ile ilişkili idi.

Artmış sempatik aktivite varlığı

57 olgu inkomplet sağ dal bloğu normal popülasyondan 9.7 komplet sağ dal bloğu 4.8 kat fazla

Sonuç Literatürde, holter kayıtlarıyla birlikte hastaların otonomik tutulumlarını gösteren çalışma (lar) yer almamaktadır Çalışmamızın sonuçlarına göre; FSHMD hastalarında artmış sempatik hiperaktivasyon bulguları mevcuttur. Ayrıca, Tpe/QTc uzaması, bu hastaların artmış aritmik risk altında bulunduğunu gösteren bulgulardan biridir Daha kesin sonuçlar için prospektif, geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Teşekkürler