Henry Ford dindar bir adam

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONU 6 yönetim organizasyon teorisinde klasik ekol: m. Weber, H
Advertisements

Siyaset Sosyolojisi.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: F.W. TAYLOR.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
«Ekonomik ve Toplumsal Örgütlenme Kuramı»
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan POSTFORDİZM. Fordizmin Krizi Birikim rejiminin krizi Kapitalizmin belirleyici özelli ğ i kendisini yeniden üretebilmesi.
Yönetim Teorileri
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
KIRSAL ALANDA İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMENİN TEMEL AMACI NELERDİR?
Makro İktisat.
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: F.W. TAYLOR
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Neoklasiklerin ortaya çıkışı
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
AŞAMALI PLAN MODELİ Tek Aşamalı Planlama Modeli
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
Olgu Yönetimi Standartları
Bölüm 1 Stratejik Yönetim İlgili Terim ve Kavramlar
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
FİNANSAL PLANLAMA.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Temel Kavramlar Belgin Akçay.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Toplam Arz- Toplam Talep
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
Planlama Fonksiyonu.
Pazarlama anlayışındaki gelişmeler-1
MAKRO İKTİSAT GİRİŞ Prof. Dr. Metin BERBER.
Hizmet Pazarlamasında Fiyat Kavramı
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş ve Meslek Sosyolojisi
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Henry Ford dindar bir adam Fordizm Henry Ford dindar bir adam Fabrikasında ilk insan kaynakları departmanı var «sosyoloji departmanı» Çalışanların özel hayatları ile ilgileniyor bu departman Taylorizmin tamamlayıcısı Üretim alanında yeni olan: hareket halinde montaj hattı (mezbahadan esinlenmiş) Zaman kaybını minimize ediyor (728 dkdan 93 dk ya düşüyor) Vasıfsız işçi

Sendikalaşmanın öncülü Bir birikim rejimi (accumulation regime) Fabrika içi düzenlemelerin ötesinde, iktisadi ve siyasi yönleri var ABD’de, talep yoğun, fiyatlar yüksek o dönemde Mass production, mass consumption; standart ürün Ford da yüksek ücret veriyor Tam kapasite ve tam istihdam ile karlılık devamlı Sendikalaşmanın öncülü 1929 buhranı sonrasında Keynes’in talep yanlı politikalarının hayata geçirilmesinde araç oluyor (II. Savaş sonrası dönemde Fordist Refah Devleti ortaya çıkıyor) 1950-1975 arasında kapitalizm altın çağını yaşıyor Kirz atlatılmış, işçiler örgütlü, sermaye birikimi devam ediyor, bir tür konsensüs söz konusu

Klasik teorinin ortaya çıkışı Klasik firma teorisinin etkisi Ekonomik insan varsayımı Işbölümü yoluyla verimlilik artışı Karar verici konumundaki girişimci rolü Işletme yönetiminde rekabet ve kar odaklılık Çağdaşlık (aynı sosyo-ekonomik koşulların etkisi altında)

Özetle üç sorunun yanıtı: Yönetimin temel fonksiyonları nelerdir? Örgütün verimli ve etkili işleyişi için davranışlar nasıl kontrol edilmelidir? Örgüt yapısı nasıl düzenlenmelidir? Klasik yönetim düşüncesinin felsefesi verimlilik ve evrensellik normatif (açıklayıcı ya da betimleyici değil); bilimsel yönetim mikro, diğerleri makro

Klasik teorinin varsayımları Üretim: üretilen herşey satılır Kaynaklar: Kaynaklar kullanıma hazır ve benzer nitelikte Örgütün amaçları: amaçlar önceden belirli; kişisel amaçlar ile örgütün amaçları arasında çelişki bulunmaz Yapı: Planlama ve kontrol temelli biçimsel örgüt; “mekanik”, “kapalı” bir sistem (önceden rasyonel temelde düzenlenmiş) Kapalı sistem, klasik firma teorisi etkisinde Belirlilik esas: tüm değişkenler biliniyor, örgütün yönelimi tahmin edilebilir Çevresel değişkenler “veri” olarak kabul ediliyor

Insan modeli: makinenin parçası olarak insan (standartlaştırılmış, bir diğerinin yerine geçebilir; insansız örgüt) akılcı iktisadi davranış Çıkar maksimizasyonuna yönelik hesaplı davranış (alternatifleri bilir, hesaplar, seçer) Kişisel çıkar peşinde Çalışanların davranışları kurallarla belirlenmiş (Primle motivasyon, hiyerarşik kontrol, kararların yukarıda alınması, detaylı planlama, sıkı kontrol vb.)

Klasik yönetim teorisinin özellikleri Geleneksel yönetim uygulamalarına karşı (israf ve kayıplar; patrimonyal aile işletmesinin sanayileşmeyi engellediği fikri;evrensel ilkelerin yokluğu) akılcı yaklaşımlar Başarı ölçütü: Ekonomik-teknik verimlilik (üretim sürecinin akılcılaştırılması) Otoritenin kaynağı dışsal: bilimsel yöntemler; ussal yetkinin toplumsal meşruluğu; evrensel ilkeler

Eleştiriler Akılcı iktisadi insan Makine örgüt, makinenin parçası insan Sadece biçimsel örgüt odaklılık Insansız örgüt: insan davranışları veri, etkisiz Insan tabiatı ve motivasyon ile ilgili kabuller Normatiflik (ilke ve varsayımların ampirik olarak denenmemiş olması) Kapalı sistem (çevre?)