Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

ŞEMSEDDİN SAMİ.
Servet-i Fünun Dönemi ANI(HATIRA).
SELİM İLERİ.
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Edebiyatımızdaki İlkler
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
Servet-i Fünun Dönemi Gezi Yazısı
 YAZAR: ORHAN KEMAL  YAYINA HAZIRLAYAN: TEK İ N YAYINEV İ  YAYIN TAR İ H İ : 2003  BASKI: YAYLACIK MATBASI, İ STANBUL.
PEYAMİ SAFA.
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
Aziz Nesin’in sürükleyici kitabı... Hazırlayan:Dilara Gür
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
TANZİMAT EDEBİYATI I. GİRİŞ II. OLUŞUMU III. ÖZELLİKLERİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Ekim 1985 günü Anvers yakınlarındaki Mol kasabasında Sivaslı bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Kafkasya kökenli olan Hadise'nin annesi Sivas'ın.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
Tanzimat dönemi öğretici metinler
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
ROMAN.
NAMIK KEMAL.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
YAZI TÜRLERİ.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
KUTADGU BILIG.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
ÖNCELER İ SANAT İ Ç İ N SANAT,SONRALARI TOPLUM İ Ç İ N SANAT ANLAYI Ş INI SAVUNMU Ş VE BUNA GÖRE ESERLER WERM İŞ T İ R..TOPLUMSAL VE S İ YASAL ORTAMI.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ. TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ Divan edebiyatına bir tepki kişiliğinde doğan Tanzimat edebiyatı;Divan.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Şiir Erkök Yılmaz. Şiir Erkök Yılmaz (9 Temmuz 1948, Ankara), Türk öykü ve roman yazarı, akademisyen. 1978'den beri ağırlıklı olarak öykü türünde eserler.
HALİDE EDİP ADIVAR.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
ROMAN. Tanım  Roman, bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır. Kasım 1872′den 1873 yazına değin Hadîka gazetesinde tefrika edilmiş, kitap olarak ilk basımı 1875 yılında yapılmıştır.

1. Taa şş uk-ı Talat ve Fitnat batı edebiyatı tarzında yazılmı ş ve Osmanlıca harflerle basılmı ş olan ilk Türk romanıdır. 3. Yazar, görmeden evlenmenin acı sonuçlarını basit bir teknikle, duygusal karakter çözümlemeleriyle yansıtır; gerçekçi bir romantizm içerisinde, konu ş ulan dili roman anlatımına yansıtmaya çalı ş ır. 4. Romanda diyaloglar önemli bir yer tutar. 5. Anlatılan olaylar Tanzimat Dönemi'nde geçmektedir. 6. Yazar aynı zamanda o dönemin kadın-erkek ili ş kilerinin ne ş ekilde oldu ğ unu ikili arasında ya ş ananlarda ayrıntılı ş ekilde anlatır. Aynı zamanda bu hikaye o dönemdeki kadının ve erke ğ in toplumdaki yerini büyüteç altına almaktadır. 7. Romanın dili o zamanki kullanılan dile göre sade olup, yazar eserin genelinde süslü anlatımdan kaçınmı ş tır.

Kadınların toplum içindeki yerlerini belirtme Kadınların toplum içindeki yerlerini belirtme Dönemin evlilik ili ş kilerini irdeleme Dönemin evlilik ili ş kilerini irdeleme Uygunsuz evlenmelerin sorunlarına de ğ inme Uygunsuz evlenmelerin sorunlarına de ğ inme

ROMANIN GEÇT İĞİ ZAMAN TANZ İ MAT DÖNEM İ NDE GEÇMEKTED İ R.

Taa şş uk-i Talat ve Fitnat romanındaki olayın geçti ğ i yer İ stanbul’dur. Romanda geçen di ğ er yer adları ise ş öyledir; AKSARAY LALEL İ BEYAZ İ T MURAT PA Ş A ODABA Ş I BEYO Ğ LU Ş EHZADEBA Ş I ÜSKÜDAR

Talât: İ stanbullu genç bir adam. Fitnat: Genç bir kız; üvey babası Hacı Mustafa’nın evinde ya ş amaktadır. Ali Bey: Orta ya ş lı bir İ stanbul beyefendisi. Saliha Hanım: Talat’ın annesi. Çok genç ya ş ta çocukluk a ş kı Rıfat Bey’le evlenmi ş tir. Hacı Mustafa (“Hacıbaba”): Fitnat’ın üvey babası. Tütüncüdür, sert bir tabiatı vardır.

Ansiklopedi ve sözlük çalışmalarıyla zamanının en büyük dil alimi sayılan sanatçıdır. Türk dilinin gelişmesi için çok büyük çalışmalar yapmış, aynı zamanda sanatçı kişiliğiyle de dikkat çekmiş, Türk edebiyatının ilk yerli romanı Taaşşuk-ı Talat e Fitnat’ı kaleme almıştır. Kamus-u Turki adıyla dönemin en zengin sözlüğünü hazırlamıştır. Hayatının son yıllarında Orhun Abideleri’ni Türkiye Türkçesine çevirmştir. Kutadgu Bilig’i de dilimizde ilk inceleyen Şemsettin Sami’dir. Fransızca- Türkçe ve Türkçe-Fransızca sözlükleri birçok kişi tarafından yıllarca kullanmıştır yılında Yanya’nın Fraşeri kasabasında doğmuştur. İlk öğrenimini özel öğretmenlerden almış, daha sona gittiği okullarda yabancı diller öğrenmiştir. İstanbul’a gelerek basın hayatına atılan Şemsettin Sami çeşitli gazete ve dergilerde makaleler yazmıştır. Bazı memurluklarda da grev almış, yazılarından dolayı sürgün edilmiştir. Ömrünün son yıllarını gece gündüz yazarak geçirmiş, 1 Temmuz 1904’te vefat etmiştir. EDEB İ K İŞİ L İĞİ HAYATI

Roman: Taa şş uk-ı Talat ve Fitnat(ilk yerli romandır) Oyun: Besa yahut Ahde Vefa Gave Seyyid Yahya İ lmi Eserleri: Kamusı Türki(Türkçe sözlük) Kamus-ı Fransevi (Fransızca sözlük) Kamus’ul Alam(ilimler ansiklopedisi) Kamus-ı Arabi Lisan-ı Türki Sarf- Türki