Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Advertisements


FİİL ÇEKİMLERİ.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLER (EYLEMLER).
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
TÜRKÇE FİİL – EKFİİL - FİİLİMSİ FİİLLER (eylemler) Anlamlarına Göre Fiiller a) Kılış Fiilleri: atmak, kırmak, bozmak, tutmak b) Durum Fiilleri: koşmak,
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
İşlev Açısından Kelime Türleri
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
BAPSİS ÜZERİNDEN ARA RAPOR VE SONUÇ RAPORUNUN YÜKLENMESİ
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
OSİLOSKOP Elektriksel işaretlerin ölçülüp değerlendirilmesinde kullanılan aletler içinde en geniş ölçüm olanaklarına sahip olan osiloskop, işaretin dalga.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
EKLER VE KELİME YAPISI.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Maddeler doğada karışık halde bulunur
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
LOJİK KAPILAR (GATES) ‘Değil’ veya ‘Tümleme’ Kapısı (NOT Gate)
FİİLİMSİ.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
9.HAFTA TÜRKÇENİN EKLERİ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış olduğunu belirtmesidir. Bir fiilin kip ve şahıs ile ifade edilmiş haline “çekimli fiil” denir. Peki, bir fiile çekimli fiil diyebilmemiz için gerekli olan şeyler nelerdir?

… Fiil kök ya da gövdesi + Kip eki +Şahıs Eki = Çekimli fiil Oku + yor + um = Çekimli fiil Kurut + acak + sın = Çekimli fiil Bak + ar + ız = Çekimli fiil Gel + meli + ler = Çekimli fiil

… Çekimli fiil, zamana ve şahsa bağlanmış bir hareketi karşılayan kelimedir. Zamanı ve şahsı sağlayan unsurlar da kip ve şahıs ekleridir.

ŞahIs Eklerİ Şahıs ekleri, eylemin hangi şahıslar tarafından yapıldığını gösterir. Türkçede ben sen, o biz, siz onlar olmak üzere altı şahıs vardır. Fiillerin bu şahıslara göre çekimlenmesini sağlayan şahıs ekleri şunlardır: Tekil Şahıs Eki; Ben / -m, -ım, -im, -um, -üm Tekil Şahıs Eki; Sen / -n, -(s)ın, -(s)in, -(s)un, - (s)ün Tekil Şahıs Eki; O/ -eki yoktur- Çoğul Şahıs Eki; Biz / -ız, -iz, -uz, -üz, -k Çoğul Şahıs Eki;Siz / -(s)ınız, -(s)iniz, -(s)unuz, -(s)ünüz Çoğul Şahıs Eki; Onlar / -lar, -ler

Görmeli – (y) – im Görmeli – sin Görmeli Görmeli – (y) – iz ... Görmeli – (y) – im Görmeli – sin Görmeli Görmeli – (y) – iz Görmeli – siniz Görmeli – ler NOT: Fiillerin teklik üçüncü şahıs çekiminde şahıs eki yoktur, ancak yine de teklik üçüncü şahıs ifadesi taşırlar.