MULTİPL SKLEROZ REHABİLİTASYONU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Advertisements

I. Uluslararası Geriatri Kongresi
KARACİĞER TRANSPLANTASYONUNDA PREOPERATİF REHABİLİTASYON
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
ORTEZ, PROTEZ ve YARDIMCI CİHAZLAR
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
TOTAL DİZ ARTROPLASTİSİ UYGULANAN HASTALARDA PREOPERATİF PROPRİOSEPSİYON EĞİTİMİ.
Konvülziyonlu Hastaya Yaklaşım
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
AMAÇ Fonksiyonel sağlık durumu hakkında genel bilgi sahibi olmak
Alt Ekstremite Dejeneratif Patolojilerinde Cihazlama
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
GERİATRİK SENDROMLAR Prof. Dr. TANJU BEĞER.
 A Walking Programme and a Supervised Exercise Class versus Usual Pysiotherapy for Chronic Low Back Pain: (The supervised walking in comparison to fitness.
İNEN MOTOR YOLLAR VE HASTALIKLARI
YaşlılıkPsikiyatrisi
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Osteoartrit Osteoartroz Dejeneratif Eklem Hastalığı
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
SPİNA BİFİDA’DA FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
DAMARSAL OLAYLAR Hazırlayan Öğr. Gör. Fadime GÖK.
Süperfisial Siderozis
DİZ AĞRISI OLAN HASTA AYIRICI TANISI
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
ANEMİ (KANSIZLIK). Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi.
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ANAMNEZ ALMA Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
HEMİPLEJİK HASTADA GÖRÜLEN DİĞER PROBLEMLER
TEDAVİ HAREKETLERİNDE TEMEL DEĞERLENDİRME PRENSİPLERİ
FİBROMİYALJİDE ETYOPATOGENEZ
FİZİK TEDAVİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
BEL – BOYUN FITIKLARI.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
ATAKSİ VE REHABİLİTASYONU
MULTİPLE SKLEROZ.
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
TERAPÖTİK EGZERSİZLER
KARDİYAK REHABİLİTASYON
HUMERUS ÜST UÇ KIRIĞI REHABİLİTASYONU
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
MULTİPL SKLEROZ Doç. Dr. Eren Gözke.
PULMONER REHABİLİTASYON
BÖLÜM- 3: STRES ve EKLEMLERİMİZ Doç. Dr. Gülten HERGÜNER.
AQUATERAPİ FTR 304 Arzu GENÇ.
PERİFERİK SİNİR YARALANMALARI
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
PARANEOPLASTİK NÖROLOJİK
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
Balneoterapi uygulama
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
SPORTİF REHABİLİTASYON
NÖROLOJİK HASTAYA YAKLAŞIM
KAFA TRAVMASI REHABİLİTASYONU
El rehabilitasyonu Ayşegül atlı.
Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
HEMİPLEJİ Duyu Motor Kognitif Dersi
Sunum transkripti:

MULTİPL SKLEROZ REHABİLİTASYONU

Multipl skleroz (MS) merkezi sinir sisteminin (beyin ve spinal kord) inflamatuvar demyelinizan hastalığıdır. Genç ve orta yaşlı erişkinlerde önemli derecede özürlülüğe neden olur. Rehabilitasyon açısından MS özeldir ve çeşitli kombinasyonları klinik görüntüyü oluşturur. Kas zayıflığı Spastisite Duyusal defisit Ataksi Görme, yutma bozukluğu Barsak disfonksiyonu Kognitif bozukluklar klinik semptomları oluşturur.

15-50 yaş grubu kişilerde özürlülük yaratan nedenler arasında travma ve romatolojik hastalıklardan sonra 3. sırada yer alır. MSli hastaların %70 i kadındır. Nedeni kesin bilinmemektedir. Genetik yapı, İklim Çevresel faktörler Endemik ajanlar suçlanmaktadır.

MS merkezi sinir sisteminde başlıca beyin sapı, optik sinir, spinal kord, periventriküler ak maddede yama şeklinde demyelinizan plaklar ve fokal perivasküler mononükleer hücre infiltrasyon alanları ile karakterizedir.

Klinik MSS’de hangi bölge etkilenmişse klinik ona bağlıdır. MS’e özgü bir patern yoktur ve her MS’li zaman içinde farklı şiddet ve süresi değişebilen bir belirti-bulgu paterni gösterir. Piramidal, serebellar, beyin sapı, duyusal, serebral, mesane barsak fonksiyonlarını etkiler.

Klinik semptomlar Yorgunluk Denge koordinasyon bozukluğu Parestezi Dizestezi Bulanık ve çift görme Vertigo Dizartri Mesane barsak problemleri Spastisite Hafıza problemleri Depresyon Ağrı Emosyonel labilite Tremor İletişim bozuklukları

Tanı Klinik bulgular Manyetik rezonas görüntülemede lezyonların tespiti Serebrospinal sıvı örnekleri tomografi

MS tipleri Relaps ve remisyonla seyreden tip: en sık görülür Sekonder progresif Primer progresif Progresif relaplı tip

Tedavi MS tedavisi dinamiktir, çok yönlüdür ve kişiye özeldir. Tedavi 2 bölümde incelenebilir. 1) patolojiye yönelik 2) semptomlara yönelik

Medikal tedavi Steroidler İmmünmodülatörler

Semptomatik tedavi Spastisite tedavisi: medikal ve egzersiz, soğuk uygulama Yorgunluk: en sık yakınma, özellkle öğleden sonra sık, ilaç tedavisi, eşlik eden başka hastalığı varsa tedavisi, cihaz kullanımı, soğutma tedavileri Motor-duyu bozuklukları: egzersiz( EHA, aktif, pasif, dirençli, denge-koordinasyon)

Kognitif bozukluklar: hafıza, dikkat, bilgi işlemde fonksiyon bozukluğu olabilir. Standart testlerle saptanamayabilir, esas sorun çoğul işlemleri başarma yeteneği gibi yüksek düzey fonksiyonlarda söz konusudur. Kompleks fonksiyonların başarılmasında aşırı mental enerji harcanmaktadır

MS Rehabilitasyonu Hastada çok çeşitli problemlerin birarada değişik kombinasyonlarda bulunuşu hastanın fonksiyonel problemlerini oluşturur ve her hasta özeldir. Hastanın ataklar şeklinde seyretmesinden dolayı tedavi amaçları sık sık gözden geçirilmelidir.

Rehabilitasyon sırasında hastanın mobilizasyonu ön planda tutulur. İlerleyen kas zayıflığı, yorgunluk, spastisite gibi semptomlar minimale indirilmeye çalışılır. Yürüyebilen hastada inaktiviteye bağlı komplikasyonlar geç gelişir.

Sistematik olarak yapılacak değerlendirme sonucunda sırasıyla; spastisite Kas zayıflığı Yorgunluk Ataksi Duyusal defisitler Ağrı Eklem hareket açıklığı Görme bozukluğu öncelikle tedavi edilmeli.

Daha sonra; İletişim Beslenme Hijyen Giyinme Yatak aktivitelerinden başlayarak transfer ve ambulasyon gibi mobilite aktivitelerinin değerlendirilmesi ve çeşitli cihaz ve adaptasyonla mobilitenin sağlanması amaçtır.

Rehabilitasyonda yaşanılan ortamda Evde İşyerinde fiziksel ve çevresel engellerin gözden geçirilerek düzenlenmesi gerekir. Stress ve depresyon gibi psikolojik engellerle başa çıkma öğretilmeli gerekirse psikolojik destek ve medikal tedavi verilmelidir.

EHA egz Pasif, aktif ve dirençli egz Postür egz, denge-koordinasyon egz El-göz koordinasyon egz Diyafragmatik egz Solunum egz Oturma dengesi Transferler: tekerlekli sandalye, yatak

Kas zayıflığı, spastisite, proprioseptif kayıplar, serebellar ve vestibüler fonksiyon bozukluğu, görme kaybı, bir çok işi aynı anda yapmada zorluk çekme gibi nedenlerden ötürü yürüyüş bozuklukları gelişmektedir. Paralel barda yürüme eğitimi, gerekli durumlarda baston, walker, tekerlekli sandalye gibi yardımcı cihazlar gerekebilir.

Kas güçsüzlüğü tedavisinde: Ağırlık takılmış yürüteçler, bileklere takılmış velkro bantlı ağırlıklar ataksik tremor tedavisi için pratik uygulamalardır Kas güçsüzlüğü tedavisinde: Egzersiz Biofeedback FES Ortez ve splintler

Egzersiz esnasında yorgunluk ve ısı artışına dikkat etmek gerekir Egzersiz esnasında yorgunluk ve ısı artışına dikkat etmek gerekir. Öncelikli amaç yürüyüşün düzeltilmesi olduğunda ayakta ve yürüyüş egzersizlerine odaklanmak gerekir. Akuatik egzersizler özellikle ataksi güven sorunu yarattığında önerilebilir. Havuz suyu sıcaklığı 29 derece olmalı

Uygun olan hastalarda aktif egzersizler 20-30 dakikalık sürelerle 5 dakikalık ısınma ve soğuma periyodu ile uygulanmalıdır. Germe egz verilmeli, egzersiz yoğunluğu kontrollü olarak arttırılabilir. Özürlülüğü ileri düzeyde olanlar için GYA başarılması ilk amaç olmalıdır.