Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KAYAKLI KOŞU (Antrenman Bilimi) Ebru ÇETİN Erzurum 2011.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SPORCU BESLENMESİ HALUK TORUN.
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
Sporda Yüksek Performans İçin Beslenme ve Ergojenik Yardımcılar
ERGOJENİK YARDIM Stj.Dyt.Ayşe Pınar ÖNÜR.
BESLENME ERGOJENİK YARDIM
Besin ve İçerikleri.
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BEDEN EĞİTİMİ ÖDEVİ DOPİNG.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DOPİNG.
1. Giriş.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SPORCU BESLENMESİ.
DİNLENME VE TOPARLANMA
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
Ergojenik Yardımcılar ve Suplementler. Ergojenik Yardımcılar Yunanca, ergon = iş, genon = üretmek anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Kişinin egzersiz.
Sporcu Beslenme Destek Ürünleri ve Ergojenik Yardımcılar
TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN
Sağlıklı Beslenme.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ERGOJENİK BESİNLER.
'' L Carnitine '' konulu sunumu gencdiyetisyenler
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
Güreşte Genel Beslenme İlkeleri
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Protein Metabolizması
SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER.
Sunum transkripti:

Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin takviyesi kullandığı rapor edilmiştir.

Ergojenik yardım; kuvvetin, hızın, yanıt süresinin veya dayanıklılığın artmasına yol açan herhangi bir madde, oluşum veya prosedürdür. Sporcular tarafından ergojenik yardım, performansı geliştiren, normal antrenmanın etkisi üzerinde performansı artırmak için kullanılan öğeler, tedaviler ve stratejilerdir. Ergojenik destekler 5 alt grupta incelenmektedir. Fizyolojik destekler: Alkali tuzlar, oksijen, kan dopingi; Psikolojik destekler: Hipnoz, stres terapisi; Mekanik ve Biyomekanik destekler: Ayakkabı, giysi, malzeme; Farmakolojik destekler: Kullanımı serbest ve kullanımı yasaklı ilaçlar; Besinsel destekler: Karbonhidratlar, proteinler, kreatin, kafein, vitaminler gibi besinsel içerikli maddeler).

Sporcular besinsel yardımcıları Kas dayanıklılığı geliştirmek Kas kitlesini ve kas gücünü arttırmak, Yağ kitlesini azaltmak, Egzersiz sırasında oluşacak yorgunluğu geciktirmek, Antrenman ve karşılaşma sonrası toparlanmayı hızlandırmak, Egzersiz sırasında oluşan oksidanlar, laktik asit gibi maddelerin zararlı etkilerini önlemek için kullanmaktadır.

KİMLERDE KULLANILMALI? YETERLİ BESLENEMEYEN SPORCULAR VEGAN SPORCULAR YARIŞMALARA HAZIRLANAN PROFESYONEL SPORCULAR KİMLERDE KULLANILMALI? KADIN SPORCULAR

BESLENME DESTEK ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.Kas geliştirici beslenme destek ürünleri Kreatin, aminoasitler ve diğer protein destekleri 2. Ağırlık azaltıcı beslenme destek ürünleri Özellikle genel popülasyonda oldukça popüler olan bu ürünlerin sayısı gün geçtikçe hızla artmakta, fakat araştırmalara göre ağırlık azaltma iddiasıyla pazarlanan pek çok ürün aslında ağırlık azaltmada önemli derecede etkili değildir. 3.Performans geliştirici beslenme destek ürünleri Özellikle kreatin ve kafein ürünlerinin performans geliştirmede etkili ve güvenli oldukları pek çok çalışmada belirtilmiştir.

4. Genel sağlığı geliştirici beslenme destek ürünleri Günde bir adet alınan vitamin suplemantasyonunun, vitamin mineral yetersizliği olmayan sağlıklı sporcularda, egzersiz performansını artırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Glikozamin ve kondrotinin kıkırdak dejenerasyonunu yavaşlattığı eklem ağrılarını azalttığı saptanmıştır. E ve C vitaminleri, sporcuların antioksidan koruması sağlayarak pek çok kronik hastalıktan koruyabilmektedir. Kreatin, kalsiyum B-HMB, BCAA ve L-karnitinin, sporculara ağır antrenman periyotlarının tolerasyonunda yardım edebileceği saptanmıştır. Supleman formundaki omega 3 yağ asitlerinin, kalp sağlığını koruduğu gözlenmiştir.

En Çok Kullanılanlar WHEY PROTEİNİ KAZEİN SOYA PROTEİNİ YUMURTA PROTEİNİ KREATİN GLUTAMİN Β-ALANİN ARJİNİN DALLI ZİNCİRLİ AMİNOASİTLER (Valin- Lösin- İzolösin) BETA-HİDROKSİ-METİLBÜTİRAT L- KARNİTİN

PER: Sabit miktarda verilen proteinin büyümeye etkisi. BD: Vücutta biriken protein/ Emilebilen protein NPU: Yeni bir protein sentezi için belirli bir protein kaynağından elde edilen aminoasitlerin miktarının ölçülmesi CS: Esansiyel aminoasit düzeyi