Türkiye Pratiğinde Güncel Durum ‘Prostat Kanseri’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
Advertisements

İLERİ EVRE KOLOREKTAL KANSERDE TEDAVİ
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde Hedefe Yönelik Tedaviler Alanında Güncel Gelişmeler Birinci basamak sonrası elimizde neler var? Nil Molinas Mandel.
Onkoloji Destek Paketi
PROSTAT KANSERİNDE AKTİF GÖZLEM
Prostat Kanseri-Tümör Belirleyiciler
ONKOLOJİDE ERKEN TANININ YERİ
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER
PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
IV. MEME KANSERİ HEMŞİRELİĞİ KURSU HAZİRAN 2014
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Aysel Enaboifo Medicana International Ankara Hastanesi
KASTRASYONA DİRENÇLİ PROSTAT KANSERİNDE TEDAVİ
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
Metastatik Prostat Kanseri
KANSER HASTALARINDA TROMBOZ YÖNETİMİ
METASTATİK PROSTAT KANSERİNDE TEDAVİ
HEPATİK KOLOREKTAL METASTAZLAR
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
Pankreas radyoterapisi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü, Bornova - İzmir
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
SERVİKS STAGE I B2 OLGULARINA YAKLAŞIM Doç.Dr. Ayşe GÜRBÜZ.
PROSTAT KANSERİ Doç.Dr.Cevdet Kaya
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
İZMİR MEME HASTALIKLARI DERNEĞİ
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
Torasik onkolojide konsey kayıt sistemi, önemi, yapılanması
Kolorektal Kanser Evreleme
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Hirsutizm de Kombine Tedavi
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
Akciğer Kanserinde Tedavi
Meme Kanserinde Fertilitenin Korunması
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Vena Cava Süperior Sendromu
PROSTAT KANSERİ HORMONOTERAPİSİNDE
Radikal prostatektomi sonrası PSA relapsına yaklaşım
Akciğer Kanserinde Kemoterapi Endikasyonları ve Seçenekleri
Puberte Sorunları.
İzmir Onkoloji Grubu (İZOG) izog.org
MİGREN YÖNETİMİ Dr. Tugay MERT Ekim 2016.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
VTE PROFİLAKSİ ve TEDAVİSİNDE YENİ ANTİKOAGÜLAN AJANLAR
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
Tiroit Sintigrafisi Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesi:
PARANEOPLASTİK NÖROLOJİK
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
RADYASYON Onkolojisinin
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ TÜMÖRLERİ
RADYASYON ONKOLOJİSİNDE
20. Ulusal Cerrahi Kongresi Nisan 2016 Titanic Deluxe Otel ve
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
NÖROENDOKRİN TÜMÖR TÜRKİYE PRATİĞİNDE GÜNCEL DURUM
Akciğer Kanserlerinde Radyoimmunoterapi ve Hedefe Yönelik Tedaviler
Mide Kanseri Cerrahisinde Konversiyon Tedavisi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı
Serviks kanserinde minimal invaziv cerrahi
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
Sunum transkripti:

Türkiye Pratiğinde Güncel Durum ‘Prostat Kanseri’ Dr.Erdinç Nayır Ulusal İmmunoterapi ve Onkoloji Kongresi - 27.10.2017

Sorularımız Adjuvanda ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar neler? 1.basamakta ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar hangileri? 2.basamakta ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar hangileri? Türkiye’de yürüyen klinik çalışmalar, erken erişim programları ve endikasyon dışı kullanım başvurusu ile ulaşılabilen ilaçlar neler? Günlük pratikte ihtiyaçlarımız neler?

Prostat Kanseri Tedavisi GnRH agonistleri (Leuprolid, goserelin) GnRH antagonistleri (Abarelix, degarelix) Ketokonazol, glukokortikoid, megestrol asetat, östrojen Bikalutamid, Enzalutamid Abirateron Dosetaksel Kabazitaksel Sipulecel – T Radyum - 223

Adjuvanda ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar neler?

GnRH agonistleri (Leuprolid, goserelin) Lokal ileri prostat kanseri tedavisi Yüksek riskli lokalize hastalığı olan veya lokal ileri prostat kanseri hastalarında radyoterapiye adjuvan tedavi Yüksek riskli lokalize hastalığı olan veya lokal ileri prostat kanseri hastalarında radyoterapi öncesi neoadjuvan tedavi Lokal ileri prostat kanseri hastalarında radikal prostatektomiye adjuvan tedavi

Bikalutamid LHRH analogları veya cerrahi kastrasyon ile kombine olarak ilerlemiş prostat kanseri tedavisinde kullanılır. Bikalutamid ile tedaviye LHRH analog tedavisine başlamadan en az 3 gün önce veya cerrahi kastrasyon ile aynı zamanda başlanmalıdır.

1.basamakta ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar hangileri?

1.basamak GnRH analogları ve Bikalutamid Dosetaksel: Prednison veya prednisolon ile kombinasyon halinde, hormona refrakter metastatik prostat kanseri tedavisinde endikedir. Hormon duyarlı metastatik prostat kanserinde endikasyon dışı gerekmektedir.

2.basamakta ruhsatlı ve/veya geri ödemesi olan ilaçlar hangileri?

2.basamak GnRH analogları ve Bikalutamid Kabazitaksel: Hormonal tedaviye ve sonrasında dosetaksel temelli kemoterapiye dirençli olan metastatik hastalıkta, progresyonun PSA ve görüntüleme yöntemleriyle gösterildiği performans durumu ECOG: 0-1 olan, metastatik prostat kanserli hastalarda prednizolon ile kombine olarak kullanılması endikedir.

2.basamak Abirateron: Hormonal tedaviye ve sonrasında dosetaksel temelli kemoterapiyle progresyonun PSA ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle gösterildiği, ECOG performans durumu 0-1 olduğu, testosteron düzeyinin kastrasyon seviyesinde olduğu gösterilmiş metastatik prostat kanserli hastalarda prednizolon ile kombine kullanımı endikedir.

2.basamak Enzalutamid: Hormonal tedaviyle ve sonrasında dosetaksel temelli kemoterapiyle progresyonun PSA ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle gösterildiği ve testosteron düzeyinin kastrasyon seviyesinde olduğu gösterilmiş olan, metastatik prostat kanserli hastalarda progresyona kadar kullanımı endikedir. Daha önce dosetaksel bazlı tedavi almamış hastalarda endike değildir. Daha önce abirateron kullanmış hastalarda kullanımı endike değildir.

Türkiye’de yürüyen klinik çalışmalar, erken erişim programları ve endikasyon dışı kullanım başvurusu ile ulaşılabilen ilaçlar neler?

Türkiye’de yürüyen klinik çalışmalar, erken erişim programları PROfound çalışması (Faz III) Metastatik kastrasyon dirençli prostat kanseri hastaları Adana, Ankara (2), Edirne, İstanbul (2) Olaparib 300 mg Abirateron 1000 mg / Enzalutamid 160 mg

Türkiye’de yürüyen klinik çalışmalar, erken erişim programları ATLAS çalışması (Faz III): Yüksek riskli, lokalize veya lokal ileri prostat kanserli hastalarda Apalutamid’in etkinliği Apalutamid, yeni jenerasyon oral nonsteroidal androjen reseptör blokörüdür. Adana, Ankara (3), Edirne, İstanbul, İzmir (2), Kayseri, Kocaeli Apalutamid 240mg + GnRH agonisti + RT (78-80 Gray) Bikalutamid 50mg + GnRH agonisti + RT (78-80 Gray)

Türkiye’de yürüyen klinik çalışmalar, erken erişim programları ARAMIS çalışması (Faz III) Kastrasyon rezistan non-metastatik prostat kanseri hastalarında BAY1841788 (ODM-201, Darolutamid) etkinliği Darolutamid, yeni jenerasyon nonsteroidal antiandrojendir. Ankara (2), İstanbul, İzmir, Manisa, Sivas Darolutamid 2x300 mg Plasebo

Endikasyon dışı kullanım başvurusu (mKRPK) ENZALUTAMİD ABİRATERON

Endikasyon dışı kullanım başvurusu (mKRPK) ABİRATERON ENZALUTAMİD

Endikasyon dışı kullanım başvurusu (mKRPK) Geri ödemesi yok 5-6 ay intolerasyondan veya primer dirençten dolayı kullanamayan hastalarda endikasyon dışı onay ile geri ödeme alan merkezler mevcuttur.

Endikasyon dışı kullanım başvurusu LATITUTE ÇALIŞMASI Hastalar Yeni tanı yüksek riskli kastrasyon duyarlı metastatik PK R A N D O M I Z E 1:1 ADT + Abirateron 1000 mg QD + Prednisone 5 mg QD (n = 597) ADT + placebo (n = 602) NEJM, June 4, 2017. (ASCO 2017)

Endikasyon dışı kullanım başvurusu Radium – 223 (XOFIGO) Faz III ALSYMPCA çalışması Radium 223 Plasebo Median OS (ay) 14.9 11.3 HR 0.695 95% CI 0.581-0.832 P < 0.0001 Radium 223 50 kBq/kg (n=614) R 2:1 n = 921 mCRPC Plaseboa (n=307)

Endikasyon dışı kullanım başvurusu Radium – 223 (XOFIGO); Semptomatik kemik metastazları bulunan ve bilinen organ metastazı bulunmayan yetişkin kastrasyona dirençli prostat kanseri hastalarının tedavisinde endikedir Türkiye’de ruhsatlı, geri ödeme bekleniliyor.

Günlük pratikte ihtiyaçlarımız neler?

Yeni antiandrojenler İmmünoterapi Abirateron + Enzalutamid Olaparib, Veliparib Olaparib + Abirateron Olaparib + Enzalutamid

İskelet İle İlişkili Olaylar Osteoporoz, fraktürler Kemik metastazları Denosumab

Üroloji’deki Farkındalıklar