BİTKİSEL LİFLER (Keten)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Mastarlar.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Kaynak işlemi sırasında ;
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Pik (Ham) Demir Üretimi
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Boşaltım sistemi.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
DOĞAL LİFLER.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
COĞRAFİ KONUM.
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
PAMUK LİFİ Hilal BAHAR
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
BİTKİSEL LİFLER (Pamuk)
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
BİTKİSEL LİFLER.
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
TEKSTİL HAMMADDELERİ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
Buğdaygil Yem Bitkileri
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
Sunum transkripti:

BİTKİSEL LİFLER (Keten)

Bitkilerin saplarından elde edilen selülozik liflere gövde lifleri denir. En önemli gövde lifleri keten, kenevir, jüt ve ramidir. Bunların yanında son yıllarda bambu bitkisinden elde edilen, bambu lifleri de gövde lifleri arasında yer almıştır Gövde lifleri, lif demetlerinin dayanıklılık düşük esneklik ve farklı uzunluklarda olması ile belirgin bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda gövde liflerine sak lifleri de denilmektedir

Keten Lifi Keten bitkisi, bitki gövdesinden (sapından) elde edilen liflerin başında gelir. Başlıca tohumu ve lifi için yetiştirilir. Türkiye’de de keten ekilir. Ancak düşük kalitededir. Fransız keteni, parlaklığı ile İrlanda keteni ise beyazlığı ile ünlüdür. Bir yıllık bir bitkidir. Rutubetli ve soğuk iklim, kumlu ve derin topraklardan hoşlanır.

Eldesi İlkbahar ve sonbaharda ekilir. Boyu 1-2 m’ye kadar uzar. İklime göre haziran ve ağustos aylarında olgunlaşır. Olgunluğa erişen keten bitkisi hasadı, kesilmeden topraktan elle yolunarak veya makinelerle kesilerek yapılır.

Kökler bir tarafa, saplar bir tarafa gelmek üzere demetler halinde tarlada kurumaya bırakılır. Üzerindeki yapraklar kuruyup döküldükten sonra kendi sapları ile bağlanarak demet haline getirilir

Kurutulmuş bitkiden lifin elde edilmesi üç aşamada gerçekleşir Kurutulmuş bitkiden lifin elde edilmesi üç aşamada gerçekleşir. Bunlar; çürütme, dövme ve taraklamadır

Çürütme Keten liflerini, yapışık olduğu diğer dokulardan ayırt etmek için çürütme işlemiyapılır. Çürütme işlemi üç değişik yönteme yapılmaktadır. Bunlar; çiğ ile çürütme, su ile çürütme ve kimyasal çürütmedir. Çiğ ile Çürütme: Nem oranı yüksek bölgelerde, keten sapları çayırlar üzerine serilerek nemli havaya bırakılır.

Keten saplarının çürümesi mikroorganizmalar yardımı ile olur Keten saplarının çürümesi mikroorganizmalar yardımı ile olur. Nem etkisi ile üreyen mikroorganizmalar, bu üreme sırasında lif demetlerini odunsu hücrelere bağlayan pektin maddesini eritirler ve lifler birbirinden ayrılır. Bu işlem 1–1,5 ayda tamamlanır. Bu yöntemle çok yumuşak lifler elde edilir.

Su ile Çürütme: Kurak bölgelerde keten sapları akarsu veya havuzlar içinde yapılır. Sıcak sularda mikroorganizmalar çabuk ürediği için işlem kısa sürer. Akarsularda 1–5 haftada işlem tamamlanır. Durgun sularda, havuzda veya fabrikada özel havuzlarda ise su daha çok ve kısa sürede ısındığı için 4–6 günde çürütme işlemi tamamlanır

Kimyasal Çürütme: Keten sapları %3’lük HCl ile havuzlarda 2–3 gün süre ile bekletilir. Daha sonra yıkanıp nötralize edilir. Diğer çürütme yöntemlerinden daha çabuk fakat daha düşük kalitede lifler elde edilir.

Dövme Çürütme işlemi bittikten sonra, demetler dikine sıralanarak açık havada veya güneşsiz yerde kurutulur. Kurumuş saplar önce tokmakla dövülür. Sonra manganezlerde kırılır. Manganezler bu iş için yapılmış küt ağızlı bir bıçaktan ibarettir. Manganezde odunsu hücrelerin bulunduğu sap kısımları parçalanarak dökülür.

Taraklama Keten lifleri üzerinde kalmış olan odunsu parçaları uzaklaştırmak için önce çırpılır. Manganezde kırılan odunsu yapının temizlenmesi de çivili yapıdan oluşan taraklarla temizlenir.

Keten Lifinin Fiziksel Yapısı Keten bitkisinin gövdesi incelendiğinde, kabuğun altında demetler halinde, gövdeye sağlamlık veren lifler bulunduğu görülür.

Keten Lifinin Fiziksel Özellikleri Lif kalınlığı 0,014–0,025 mm arasındadır. Lif demetinin uzunluğu 30–90 cm arasındadır. Tek lifin uzunluğu ise 7–8 cm arasındadır. Keten sarımtırak beyaz renkte, hafif mavimsidir. Ketenin, uzun ve ince olanı tercih edilir. Kopma anında uzaması; kuru iken %1,8’dir, yaş iken ise %2,2’dir. Islakken dayanıklılığı %20 daha fazladır. Özgül ağırlığı 1,5 g/cm³ tür

Keten Lifinin Kimyasal Yapısı Keten lifi, mikroskop altında görünüşü, köşeli lif hücrelerinin odacıklar halinde gövdeyi çevirdiği görülür. En dışta ince bir tabaka halinde yağ ve vakslar bulunur.

Keten Lifinin Kimyasal Özellikleri Keten lifleri, kimyasal reaktiflere karşı pamuk lifinin göstermiş olduğu özellikleri gösterir. Kaynar su, güneş ve deterjandan fazla etkilenmez. Nem çekme özelliği pamuktan iyidir. Bu nedenle ticarette en fazla %18 nem kabul edilir. Bu nemi taşıdığı halde bile kuru hissi verir. 120 ºC ‘nin üstündeki sıcaklıklarda bozulur. Uzun süre güneş ışığında maruz kaldığında dayanıklılığında azalma görülür.

Kullanım Alanları Genellikle serin tutması açısından yazlık dış giyimde kullanılır. Gömlek, ceket, pantolon vs. ev tekstilinde; sofra takımı, süs eşyaları, yatak takımları vs. yapımında kullanılır. Ayrıca su tesisatlarında lif olarak, halat yapımı ve kaliteli kâğıt yapımında kullanılır. Keten tohum%40–45 oranında yağ içerdiğinden yağ elde edilir. Bezir yağı olarak bilinen bu yağ, boyacılıkta kullanılır. Yağı alınan tohumlardan geriye kalan küspe, hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Kaynaklar Kaya, Firdevs. Yazıcıoğlu Yahşi. Lif Teknolojisi, Seçkin Ofset Matbaacılık, Ankara, 1992. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/m oduller_pdf/Do%C4%9Fal%20Lifler.pdf