10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİFERANSİYEL AKIŞ ANALİZİ
Advertisements

Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
GAZLAR.
Basınç Adım:Furkan Tugra Soyadım:Özyıldız Ögretmen:Tuncer Altıparmak.
HİDROLİK 4. HAFTA DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ.
Sıvıların Basıncı İletmesi
BASINÇ SORULAR.
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-1
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
BASINÇ.
BASINÇ Bir raptiyeyi bir cisme geçirmek için nasıl bastırmalıyız?
HİDROLİK 6. HAFTA MOMENTUM VE SIVI AKIŞLARINDA DİNAMİK KUVVETLER.
BASINCIN İLETİMİ PASCAL PRENSİBİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
FEN ve TEKNOLOJİ / KALDIRMA KUVVETİ
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
BASINÇ günlük hayattan birkaç örnek:
BASINÇ Hazırlayan : Metin ÇİÇEKLİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
BÖLÜM 8-BORU AKIŞI Laminer akış: düzgün akım çizgileri ve düzenli hareket Türbülanslı akış: hız çalkantıları ve çok düzensiz hareket Laminerden türbülansa.
TAŞINIM OLAYLARI BAHAR. Birim ve Birim Sistemleri.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Doç. Dr. Tahsin Engin Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
HİDROLİK 4. HAFTA KİNEMATİK.
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
SIVILARIN BASINCI İLETMESİ
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HALLERİ.
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
BORU HİDROLİĞİ Kaynaklar:
GAZLAR 6. Ders.
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
Maddenin halleri olan katıların,sıvıların ve gazların temel özellikleri 1)MADDENİN KATI HALİ: * Maddenin biçiminin belirli olduğu haldir. * Taş,silgi,kalem..vb.maddeler.
Kuvvet ve Hareket.
Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
AKIŞKANLARIN KİNEMATİĞİ
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
Arş. Gör. Dilber Demirtaş
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Bağıl Hareket Gözde Aksoy.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
SICAKLIK ARTIŞINA BAĞLI OLARAK AZALAN
BÖLÜM 4 . AKIŞKAN KİNEMATİĞİ
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Transformatörler
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
İki Boyutta Sabit İvmeli Hareket
Merceklerin oluşturduğu görüntünün özelliklerini keşfeder.
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
11. Sınıf: KUVVET ve HAREKET ünitesi İtme ve Çizgisel Momentum
Bir Boyutta Sabit İvmeli Hareket
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-3
10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-4
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
10. SINIF 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. KONU: Elektrik Devreleri
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Emre Can TURAN
BASINÇ.
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
Gözde Aksoy Prof. Dr. Ali Eryılmaz
MOMENTUM VE SIVI AKIŞLARINDA DİNAMİK KUVVETLER
DÜZENLİ AKIMLARDA ENERJİ DENKLEMİ
Ne Öğreneceğiz ! Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
BASINÇ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

10. SINIF: 1. ÜNİTE: BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ-2 Prof. Dr. Ali Eryılmaz Derse başlııyoruz. İlk Sunu…

Ne Öğreneceğiz: KAZANIMLAR 10.1.1.1. Katılarda ve durgun sıvılarda basınç kavramını açıklar, basıncı etkileyen değişkenleri analiz eder. d. Öğrencilerin katı basıncı ve durgun sıvı basıncı ile ilgili hesaplamalar yapmaları sağlanır.   10.1.1.2. Akışkanlarda akış hızı ile akışkan basıncı arasındaki ilişkiyi keşfeder. a. Öğrencilerin deneylerden elde edilen verilerden sonuçlar çıkarmaları ve Bernoulli ilkesini açıklamaları sağlanır. b. Bernoulli ilkesiyle ilgili matematiksel işlemlere girilmez. c. Öğrencilerin günlük hayatta akışkanların hızının (Bernoulli ilkesi ile açıklanan Olayların) yaşatabileceği sorunları ve sağlayabileceği avantajları tartışmaları sağlanır. ç. Öğrencilerin basınç etkisi ile çalışan ölçme araçlarının (barometre, altimetre, manometre, batimetre) çalışma ilkelerini açıklamaları sağlanır. Kazanımların önemini vurgulayalım. Niye paylaşmaya değer görüyoruz.

Bugün Neler Öğreneceğiz? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? İzlence Venturi borusu

Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Basıncın Sebebi?

Deneyelim: Poşeti Tek Nefeste Kim Şişirebilir? Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Deneyelim: Düşmeyen Pinpon Topu Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Akışkanlarda Basınç Kararlı (Laminer) akış Türbülanslı akış Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Kararlı (Laminer) akış Türbülanslı akış

Ne olur? Arasına Üflenirse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Pinpon Topu Akan Suya Yaklaştırılırsa Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Uçak Rüzgarla Karşılaşırsa Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Pistonu İtersek Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Damarda Plak Oluşursa Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Çatı Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Yakın Mesafeden Metro Geçerse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Bisikletin Yanından Araba Geçerse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Yan Yana Geçen İki Araç Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Üflenirse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Akışkanlarda Basınç Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Akışkanlarda Basınç Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Süreklilik Denklemi: Hareket halindeki sıkıştırılamaz akışkanlarda, boru boyunca her noktada akış hızı ile kesitinin çarpımı sabittir. A.Vab = A.Vcd

Akışkanlarda Basınç A1.V1 = A2.V2 A1 > A2 V1 < V2 Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? A1.V1 = A2.V2 A1 > A2 V1 < V2

Akışkanlarda Basınç A1 > A2 A1.V1 = A2.V2 V1 < V2 Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? A1 > A2 A1.V1 = A2.V2 V1 < V2

Akışkanlarda Basınç A1.V1 = A2.V2 = A3.V3 V1 < V2 < V3 Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Yazılı çeperlere uyguladığı basınç yazalım A1.V1 = A2.V2 = A3.V3 V1 < V2 < V3 P1 > P2 > P3

Akışkanlarda Basınç Bernoulli İlkesi Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Bernoulli İlkesi Yazılı çeperlere uyguladığı basınç yazalım Akışkanın SÜRATİ arttığında çeperlere uyguladığı BASINÇ azalır. ???Çeper???

Akışkanlarda Basınç Video Roberto Carlos (1:19s) Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? 1:19 https://youtu.be/3ECoR__tJNQ https://m.youtube.com/watch?v=QtP_bh2lMXc Video Roberto Carlos (1:19s) Video: Falsolu Basket Top (0:20s)

Akışkanlarda Basınç Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Arasına Üflenirse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Pinpon Topu Akan Suya Yaklaştırılırsa Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Video: https://www.youtube.com/watch?v=WDGNcmEOjs4

Ne olur? Uçak Kanadı Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Uçak kanatları, üst bölümdeki hava basıncını düşürecek şekilde tasarlanır

Ne olur? Uçak Kanadı Uçak kanadının çevresindeki akış çizgileri Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Uçak kanadının çevresindeki akış çizgileri Uçak kanadının çevresindeki basınç kuvvetleri

Ne olur? Pistonu İtersek Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? İlaç püskürtme aleti

Ne olur? Damarda plak oluşursa Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Kan hızlanır, basınç azalır ve damar büzülür. Kalp daha fazla çalışma zorunda kalır

Ne olur? Çatı Çatı uçar Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Çatı uçar

Ne olur? Yakın Mesafeden Metro Geçerse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Metro’ya yapışabilir

Ne olur? Bisikletin Yanından Araba Geçerse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Arabaya yapışabilir

Ne olur? Yan yana geçen iki araç Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Ne olur? Üflenirse Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Barometre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Barometre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Manometre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Altimetre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Deniz yüzeyinden yüksekliği metre olarak gösteren özel bir barometredir.

Batimetre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Günün Özeti Bernoulli İlkesi Barometre Manometre Altimetre Batimetre Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? Barometre Manometre Altimetre Batimetre Bernoulli İlkesi

Soru Çözümü Geçen Hafta Neler Öğrendik? Deneyelim Ne Olur? Akışkanlarda Basınç Barometre Manometre Altimetre Batimetre Günün Özeti Soru Çözümü Bugün Neler Öğrendik? Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz?

Bugün Neler Öğrendik? 10.1.1.1. d. Öğrencilerin katı basıncı ve durgun sıvı basıncı ile ilgili hesaplamalar yapmaları sağlanır.   10.1.1.2. Akışkanlarda akış hızı ile akışkan basıncı arasındaki ilişkiyi keşfeder. a. Öğrencilerin deneylerden elde edilen verilerden sonuçlar çıkarmaları ve Bernoulli ilkesini açıklamaları sağlanır. b. Bernoulli ilkesiyle ilgili matematiksel işlemlere girilmez. c. Öğrencilerin günlük hayatta akışkanların hızının (Bernoulli ilkesi ile açıklanan Olayların) yaşatabileceği sorunları ve sağlayabileceği avantajları tartışmaları sağlanır. ç. Öğrencilerin basınç etkisi ile çalışan ölçme araçlarının (barometre, altimetre, manometre, batimetre) çalışma ilkelerini açıklamaları sağlanır. Kazanımların önemini vurgulayalım. Niye paylaşmaya değer görüyoruz.

Önümüzdeki Hafta Ne Öğreneceğiz? 10.1.1.3. Basıncın hal değişimine etkisini analiz eder. a. Öğrencilerin deneylerden elde edilen verilerden sonuçlar çıkarmalarına fırsat verilir. b. Öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları basıncın hal değişimine etkisi ile ilgili olayları açıklamaları sağlanır.   10.1.1.4. Durgun akışkanların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetlerini açıklar. a. Öğrencilerin durgun akışkanlarda kaldırma kuvvetini basınç kavramı ile ilişkilendirerek açıklamaları sağlanır.

Görüşelim Düzenli Çalışalım ve 