LAKTASYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

Tacettin İnandı Doç, Dr. Halk Sağlığı. Kapsam Politika kavramı Çocuk sağlığı politikası Çocuk sağlığını etkileyen temel yaklaşımlar.
BUNLARI BİLİYOR MUYUZ ?. ANNE SÜTÜ ; Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
ANNE SÜTÜ HER BEBEĞİN EN DOĞAL HAKKIDIR... HER CANILININ SÜTÜ KENDİ YAVRUSU İÇİN EN İYİ BESİNDİR, ANNE SÜTÜNÜN BESİN DEĞERİ VE İÇERDİĞİ MADDELER AÇISINDAN.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
KİŞİSEL HİJYEN.
0-1 YAŞ BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Dışa Atım Bozuklukları
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
BESLENME VE DİYETETİKTE
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
SPORCU BESLENMESİ.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
EMPATİK İLETİŞİM 1.
ŞEKER HASTALIĞI.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erken Öğrenme Devinsel Beceriler ve Algısal Yetenekler
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
ÖĞRENME STİLLERİ.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Beslenme İlkeleri - 5.
ÖZEL DURUMLARDA( HASTALIK-KAZA) PSİKOLOJİK DESTEK
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme İlkeleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

LAKTASYON

TNSA-2003 verilerine göre; Bebek ölüm hızı (BÖH) binde 29, beş yaş altı ölüm hızı ise binde 37’dir 2008 verilerine göre BÖH binde 17, beş yaş altı ölüm hızı ise binde 24’tür. Bu bulgulara bakıldığında, Türkiye’de çocuk sağlığının hala istenen düzeyde olmadığı görülmektedir. Bu yüksek ölüm oranlarına neden olan başlıca hastalıklar ise anne sütü ile beslenmeyle önlenebilen solunum yolu enfeksiyonları ve ishaldir

Bebeklerin emzirilmeye başlanma zamanı ile ilgili bilgiler, ülkemizde anne sütü ile beslemeye başlamanın oldukça geç olduğunu göstermektedir.

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA)’nın emzirme ile ilgili sonuçları incelendiğinde, Türkiye’de emzirmenin çok yaygın olduğu, çocukların tamamına yakınının (%97) belirli sürelerle emzirildiği, buna karşın anne sütü ile beslenmeye başlamanın oldukça geç olduğu görülmektedir (TNSA-2008). Emzirilen çocukların %40’ı doğumdan sonraki bir saat içinde emzirilmeye başlanmıştır. Doğumdan sonraki bir saat ve bir gün içinde emzirmeye başlama oranlarında daha önceki yıllarda elde edilen sonuca göre bir düşme olduğu da göze çarpmakta, Türkiye’de erken emzirmeye başlama uygulamasından uzaklaşmanın sürdüğünü göstermektedir (TNSA-2008).

TNSA 1998, 2003 ve 2008 verileri incelendiğinde doğumdan sonraki bir saat içerisinde emzirilmeye başlanan bebek yüzdesi sırasıyla %51.8, %53.9 ve %39’dur. Doğumdan sonraki bir gün içerisinde emzirilmeye başlanan bebek yüzdelerinin ise sırasıyla %85, %84 ve %73.4 olduğu görülmektedir. TNSA-2003 sonuçlarına göre, bebek 2-3 aylık olduğunda sadece anne sütü alanların yüzdesi %16’dır ve tüm çocuklar için ortanca emzirme süresi 14 aydır. TNSA 2008 verilerine göre ise bu oranlar sırasıyla %42 ve 16 aydır.

TNSA-1993 sonuçlarına göre, bebeklerin sadece beşte birinin (%19 TNSA-1993 sonuçlarına göre, bebeklerin sadece beşte birinin (%19.9) doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emzirildiği belirlenirken, TNSA-1998 sonuçlarına göre, doğan bebeklerin yarıdan fazlasının (%51.8) ilk bir saat içinde emzirildiği belirlenmiştir. TNSA-2003 sonuçlarına göre ise bu oran %53.9’dur. TNSA-2008 sonuçlarına göre, %39’dur. %27 si ise doğumdan sonraki ilk 24 saatte hiç emzirilmemiştir.

Ayrıca doğumdan sonraki bir gün içerisinde emzirilmeye başlanan bebek yüzdesi; 1993’de %76’dan, 1998’de %85’e yükselmiştir. 2003’te ise %84 olarak belirlenmiştir. 2008’de ise %73.4‘tür.

TNSA 2008 verilerine göre, ilk 2 ayda bebeklerin %69’u sadece anne sütü ile beslenmiştir. TNSA 2003 verilerine göre bu oran %44’tür.

TNSA-2003 sonuçlarına göre, bebek 2-3 aylık olduğunda sadece anne sütü alanların yüzdesi %16’dır ve tüm çocuklar için ortanca emzirme süresi 14 aydır. TNSA 2008 verilerine göre ise bu oranlar sırasıyla %42 ve 16 aydır. Bu sonuçlar Türkiye’de emzirmenin yaygın bir davranış olduğunu göstermekle birlikte, sadece anne sütünün verilmesine yönelik sorunların olduğuna dikkati çekmektedir.

DSÖ ve UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund); 1978’den bu yana emzirmenin geliştirilmesini uluslararası standart ve politikalar vasıtasıyla öncelikli hedef olarak belirlemiştir. Bu standart ve politikalar arasında 1989’da DSÖ ile UNICEF’in ortak bildirisi olan “emzirmenin korunması, geliştirilmesi, desteklenmesi” ve 1992’de başlatılan “bebek dostu hastanelerin teşvik edilmesi” yer almaktadır

Dünya Sağlık Örgütü, Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 4 ay süresince sadece anne sütü almalarını (su dahil hiçbir ek gıda almadan), bebekler ancak 6 aylık olduktan sonra sıvı ve katı ek gıdalara başlamaları ve bu tamamlayıcı gıdaların yanı sıra en az iki yaşına kadar anne sütüne devam etmelerini önermektedir

Anne Sütünün Önemi Anne sütü, yenidoğanın gelişimini tam olarak destekleyecek özelliklere sahip, besin değeri bakımından ve enfeksiyonlara karşı içerdiği koruyucu maddeler açısından tüm yapay besinlerden üstün bir besin maddesidir Anne sütünde bulunan proteinin kolay sindirilebilme ve hızlı bir şekilde emilme özelliği vardır. inek sütündeki kalsiyumun sadece %17’si emilmektedir. Anne sütündeki kalsiyumun emilim oranı ise %51’dir.

Anne Sütünün Önemi Anne sütünde bulunan laktoz, en kolay sindirilen karbonhidrattır. Anne sütü, bebeği enfeksiyon ve allerjiye karşı korumaktadır.

Yenidoğanın Doğumdan Sonraki Beslenmesi Doğumdan sonra bebeğin hemen anneye verilmesi ve ilk yarım saat içinde emzirmesi sağlanmalıdır. Bu dönemde bebek aktiftir ve emme refleksi çok güçlüdür. Anne ve bebeğin aynı odada bulunması ve mümkün olduğunca yakın temasta olmaları sağlanmalıdır

Yenidoğanın Doğumdan Sonraki Beslenmesi Doğumdan sonra anne sütünün gelmemesi nedeniyle su ya da şekerli suyun ilk seçenek olarak verilmesi yanlış bir uygulamadır Kan şekerinin yüksekliği, açlığı bastırdığından, bebek anne memesini istekli ve aç bir şekilde emmez Emzirme, doğum sonrası erken dönemde başlamamışsa ya da bebek biberonla beslenmişse, daha sonraki emzirme sürecinde meme ucunu emme sorunu yaşayabilmektedir.

Emzirmenin Bebek İçin Faydaları Anne sütü bebekte gelişebilecek diyare, solunum yolu enfeksiyonları, astım, orta kulak iltihabı gibi sağlık problemlerinin insidans ve şiddetini azaltmaktadır. Anneden aldığı immünoglobulinler bebeği ilk altı ayda daha etkili olmak üzere on sekiz aya kadar korumaktadır.

Emzirmenin Bebek İçin Faydaları Emzirme davranışında dokunma ve göz göze iletişim, anne ve bebeğin birbirlerinin davranışsal ifadelerini ve ihtiyaçlarını anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Emzirmenin Anne İçin Faydaları Emzirme, postpartum kanamayı azaltmakta, Uterusun involüsyon sürecini hızlandırmakta Annenin gebelik öncesindeki vücut ağırlığına daha erken dönemde ulaşmasında etkili olmaktadır.

Emzirmenin Anne İçin Faydaları Emzirme sırasındaki psikofizyolojik reaksiyonlar anne bebek arasındaki bağın güçlenmesini ve annenin kendisini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Emzirme sürecinde ovulasyonun ertelenmesiyle doğum aralığı uzar. Tüm bunlara ilave olarak emzirme, over kanseri ile meme kanseri olasılığını azaltmaktadır

Laktasyonda Annenin Besin Gereksinimi Bebeğin fiziksel olarak büyüme ve gelişmesi, annenin gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrasındaki beslenme durumu ile yakından ilişkilidir Annenin beslenmesi başarılı bir laktasyon için çok önemlidir ve laktasyondaki besin gereksinimi, gebelik dönemindeki besin gereksinimine göre daha fazladır

Laktasyonda Annenin Besin Gereksinimi Emziren annelerin sıvı, karbonhidrat, protein, mineraller ve vitaminlere olan gereksiniminde artış olmaktadır Laktasyonun ilk altı ayında, normal besin alımına ek olarak günde 15 gr, altı aydan sonra ise 12 gr. proteine gereksinim vardır Laktasyonu desteklemek için, günde en az 2 L sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yarısı süt için yeterli sıvıyı sağlamakta, diğer yarısı ise annenin kendi sıvı gereksinimini karşılamaktadır.

Laktasyonda Annenin Besin Gereksinimi Vitamin ve mineral içeren meyve suları, sebzeler, su ve süt tüketimi ile sıvı gereksinimi karşılanabilmektedir Annelerin gebeliklerinde ve laktasyonda floridli su tüketmesi önemlidir. Süt üretimi için kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi çok önemlidir