GIDA VE PERSONEL HİJENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
Advertisements

MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
FIRINCILIK MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN
ISI YALITIMI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
ENERJİ TASARRUFU.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
HASTANE MUTFAKLARINDA İNFEKSİYON KONTROL
MADDENİN HALLERİ ve ISI
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
WC Temizliği.
İzolasyon Odalarının Temizliği
Türkiye’nin Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
KBRN ARINDIRMA ÜNİTESİ
ISI YALITIMI.
.. BÖLGENİN GENEL DURUMU BÖLGE İÇİNDE GENEL JİT ALANLARI TESPİT EDİLİR AKINTISI AZ OLAN DERE,ÇAY.GÖL.GÖLET.VS TESPİT EDİLİR.
AŞÇI ÇIRAĞI KURSUNA HOŞGELDİNİZ
Hasta Odası Temizliği.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
ISI YALITIMI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
Isının Yalıtımı.
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
MUŞ İL GIDA TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
2.İŞLETME HİJYENİ   İşletme hijyeni gıda maddelerinin üretildiği, işlendiği, saklandığı, satışa sunulduğu yerlerde gıdaların insan tüketimine uygunluğunu.
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı, Ürün ve Panel Kontrolleri
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GIDA VE PERSONEL HİJENİ Emir Hilmi Üner

HAŞERE VE KEMİRGEN KONTROLÜ Kemirgenler yem istasyonları, Haşereler periyodik ilaçlama, (haftalık) Mücadelede kullanılan insektisitler kesinlikle sürekli kullanılmamalıdır. Çünkü belli süre sonra insektisite karşı oluşan direnç nedeniyle etki azalmaktadır. Bu nedenle aynı insektisit 2-3 kez kullanıldıktan sonra, değişiklik yapılmalı ve farklı bir insektisit tercih edilmelidir. dolap ve tezgahların alt kısımları, elektrik kontrol panelleri

Fiziki Koşullar Zemin ve tezgahlar Kolay temizlenebilen, su birikintilerine yol açmayan, Yeterli sayı ve genişlikte ızgara ve drenaj sistemi bulunmalı, Kirlendikçe günde en az bir kez sıcak deterjanlı su ile yıkama ve kurulama, Mutfak lavabosunda yiyecek artıkları sık temizlenmeli, periyodik aralılarla dezenfekte edilmelidir.

Fiziki Koşullar Duvarlar ve tavanlar Dayanıklı, yüzeyi düzgün, kolay temizlenebilen malzeme, Kirlendikçe/ayda bir kez sıcak deterjanlı su ile yıkama, Duvarlar boydan boya veya 2metre fayans, Tavanda plastik panel, Tercih edilmeli

Fiziki Koşullar Işıklandırma Mutfaklarda metrekareye 20 watt Ocak ve musluk başlarında 50watt Havalandırma Davlumbazlardan çıkan havanın diğer havalandırma sistemlerinden ayrı, Isının yazın 18°C, kışın 22°C olması,

Fiziki Koşullar Kapılar kendiliğinden kapanmalı, Mekanik çöp öğütücüler; sebze hazırlama, ve pişirme bulaşık yıkama bölümlerine, Suyun mikrobiyolojik kontrolü,

Fiziki Koşullar Gıda maddeleri yere konulmamalı, Pişmiş yemekler için ayrı bölüm, Çöplerin ağzı kapalı ve yemeklerden uzak, Hayvanlar mutfağa girmemeli,

Gıda depolama sıcaklıkları gıda güvenilirliği için önemli, GIDA DEPOLAMA Mutfakların imkanları dahilinde her gıda grubunun ayrı depoya yerleştirilmesi, Gıda depolama sıcaklıkları gıda güvenilirliği için önemli, Kuru gıda depolama 15-20 °C nem %60-70 Soğuk hava depolama Buz.dolabı.max : 4 °C Derin dondurucu min :-18