BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
POLİMERLERDE BAĞLANMA
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 2 – ATOMİK YAPI İÇERİK • Atom yapısı • Bağ tipleri.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
9. SINIF KİMYA MART.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Mühendislerin temel ilgi alanı
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
ATOM NEDİR?.
Kimyasal Bağlar.
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Atom Yapısı & Atomlar Arası Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
ATOMUN YAPISI.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
8.3.MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER Değinelecek konular... • Atomlar neden bağ yapıyorlar? • Kaç farklı bağ çeşidi vardır? • Bağ yapısına göre özellikler nasıl değişiyor?

Atom Yapısı atom – elektronlar – 9.11 x 10-31 kg  protonlar nötronlar atom numarası = atom çekirdeğindeki proton sayısı = nötr durum için elektron sayısı   A [=] atomsal kütle birimi = akb = 1/12 mass of 12C   Atomsal kütle = 6.023 x 1023 molekül ya da atomun ağ.   1 amu/atom = 1gr/mol C 12.011 H 1.008 vs. } 1.67 x 10-27 kg

Atom Yapısı Değerlik elektronları aşağıdaki özelliklerin hepsini belirler. Kimyasal Elektrik Termal Optik

Periyodik Tablo • Sütunlar: Benzer değerlik (Valans) Yapısı 1e verir Soy gaz 1e alır 2e alır O Se Te Po At I Br He Ne Ar Kr Xe Rn F Cl S Li Be H Na Mg Ba Cs Ra Fr Ca K Sc Sr Rb Y Adapted from Fig. 2.6, Callister 7e. Elektropozitif elementer: Electron vererek + iyona dönüşmeye meyilli. Elektronegatif elementler: Elektron alarak – iyona dönüşmeye meyilli.

Elektronegatiflik • 0.7 ile 4.0 arasında değişir, • değeri büyük olan: elektron alma ister. Daha düşük elektronegatiflik Daha yüksek elektronegatiflik Adapted from Fig. 2.7, Callister 7e. (Fig. 2.7 is adapted from Linus Pauling, The Nature of the Chemical Bond, 3rd edition, Copyright 1939 and 1940, 3rd edition. Copyright 1960 by Cornell University.

İyonik bağ – metal + ametal elektron elektron verir alır   Elektronegatiflikleri oldukça farklı  olmalı ör: MgO Mg 1s2 2s2 2p6 3s2 O 1s2 2s2 2p4 [Ne] 3s2  Mg2+ 1s2 2s2 2p6 O2- 1s2 2s2 2p6 [Ne] [Ne]

İyonik Bağ - + • + ve – iyonlar arasında oluşur. • elektron transferi gerçekleşir. • elektronegatiflikleri arasında büyük fark bulunması gerekir. • Örnek: NaCl Na (metal) kararsız Cl (ametal) elektron + - Kulomb Çekimi Na (katyon) kararlı Cl (anyon)

İyonik Bağ Enerji – minimum enerji en kararlı EN = EÇ + Eİ çekme ve itme bileşenleri arasında enerji dengesi EN = EÇ + Eİ Çekme Enerjisi EÇ Net enerji EN İtme enerjisi Eİ Atomlar arası mesafe r Fig. 2.8(b), Callister 7e. ‘den uyarlanmıştır

Örnekler: İyonik Bağ • Seramik malzemelerde ağırlıklı olarak bulunur NaCl MgO Give up electrons Acquire electrons CaF 2 CsCl Adapted from Fig. 2.7, Callister 7e. (Fig. 2.7 is adapted from Linus Pauling, The Nature of the Chemical Bond, 3rd edition, Copyright 1939 and 1940, 3rd edition. Copyright 1960 by Cornell University.

Kovalent Bağ benzer elektronegatiflik  elektronlar paylaşılır Bağlar değerliğe göre oluşur – bağlar s & p yörüngelerinde gerçekleşir Örnek: CH4 Karbon atomu tarafından paylaşılan elektron Hidrojen atomu H C CH 4 C: 4 değerlik e- var, 4 taneye H: 1 değerlik e-var, 1 fazlaya ihtiyacı var Elektronegatiflikleri birbirine yakın. Adapted from Fig. 2.10, Callister 7e.

Birincil Bağ Metalik Bağ -- delocalized as electron cloud İyonik-Kovalent Karışık Bağ % iyonik karakter =   XA & XB Pauling elektronegatiflik değeri %) 100 ( x Ex: MgO XMg = 1.3 XO = 3.5

İKİNCİL BAĞ + - dipoller arası etkileşim sonucu oluşur • Dalgalanan dipoller asimetrik elektron bulutu + - ikincil bağ H 2 ör: Sıvı H Adapted from Fig. 2.13, Callister 7e. • Kalıcı dipoller-molekülden kaynaklanan + - -genel olarak: ikincil bağ Adapted from Fig. 2.14, Callister 7e. Cl Cl -ör: sıvı HCl ikincil H H bağ secondary bonding -ör: polimer İkincil bağ

Özet: Bağ Tür Bağ Enerjisi Açıklama İyonik Yüksek Yönden bağımsız (seramikler) kovalent yüksek-Elmas Yöne bağlı (yarıiletkenler, seramikler polimer zincirleri) düşük-Bizmut Metalik Yüksek-Tungsten düşük-Cıva Yönden bağımsız (metaller) İkincil En düşük Yöne bağımlı Zincirler arası (polimer) Moleküller arası

Bağdan kaynaklanan Özellikler: Te • Bağ mesafesi, r • Melting Temperature, Te r o Enerji r • Bağ enerjisi, Eo Eo = “bağ enerjisi” Enerji r o zorlanmamış mesafe DüşükTe Yüksek Te Eo büyükseTe de büyüktür.

Bağdan kaynaklanan özellikler: a • ısıl genleşme katsayısı, a Isıl genleşme katsayısı D L uzunluk, o unheated, T 1 ısınmış, T 2 D L = a ( T - T ) 2 1 L o • a ~ ro göre simetri r o küçük a büyük a Enerji Zorlanmamış mesafe Eo Eo küçükse a büyüktür

Özet: Birincil Bağlar Ceramikler Yüksek Bağ Enerjisi Metaller yüksek Te yüksek E küçük a (iyonik & kovalent bağ): Metaller Variable bond energy ortaTe orta E orta a (Metalik bağ): Polimerler Yöne bağımlı özellikler İkincil bağlar belirleyici düşük Te düşük E büyük a (kovalent & İkincil): secondary bonding