BATI TOROS OTOKTONU ve HİDROKARBON ARAMACILIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
VAN UÇMAYI SEVDİ, UÇAK VE YOLCU SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR…. TÜRKİYE'DE Kİ TÜM HAVALİMANLARINDA OLDUĞU GİBİ VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA Kİ YOLCU,
Umut ÖZTÜRK B FATİH TEKİN G
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
KARADENİZ Cem Yurtsev
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLER
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
DÜZLEM Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ölüdeniz, çok güzel bir turizm beldesidir. Ölüdeniz, durgun deniz yüzeyi özelliği ile bilinir. Ölüdeniz’in.
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Tektonik (JFM-204) Ters Faylar ve Bindirme Fayları Ders - 7
YURT İÇİ PETROL ve GAZ ARAMACILIĞIMIZA İLİŞKİN ÖNERİLER
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
BUGÜNDEN GELECEĞE PETROL STRATEJİMİZ NE OLMALIDIR Yurdal ÖZTAŞ 2014.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
OKÇULUK.
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
Şekilden de görüldüğü gibi yerkürenin neredeyse yarısını kat eden tam tutulma hattından gözlenecek 29 Mart 2006 tutulması 21. yüzyılın dördüncü tam Güneş.
Magmanın yerleşme biçimleri
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
HEYELANA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
Ölçme Sonuçları Üzerinde Test ve Madde İstatistiklerini Hesaplama
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SAHA JEOLOJİSİ DERS 6.
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

BATI TOROS OTOKTONU ve HİDROKARBON ARAMACILIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ Yurdal ÖZTAŞ Ek:2

1- ÜLKEMİZDE İKİ ADET OTOKTON BULUNMAKTADIR . BİRİ GÜNEYDOĞU BÖLGEMİZDİR. DİĞERİ DE BATI TOROSLARDAKİ BEYDAĞLARIDIR (Ek:1) 2- BEYDAĞLARI, AFRİKA KITASININ ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL UZANTISIDIR. 3- GÜNEY KENARI AKDENİZE, DİĞER ÜÇ TARAFI DA NAPLARIN ALTINA DALAN DEVASA BİR ANTİKLİNARYUMDUR. 4- GÜNEYDOĞUDAKİ OTOKTONDA KUYU ADEDİ 3 BİNİN ÜZERİNDE İKEN, NE YAZIK Kİ SEDİMANTER İSTİFİ DAHA KALIN OLAN BU AFRİKA KITASININ ÜLKEMİZDEKİ NAP ALTI ve YÜZEYDEKİ UZANIMINDAKİ TOPLAM KUYU ADEDİ İSE SADECE SEKİZDİR 3- K-G UZANIMI 190 Km. Ve YAKLAŞIK YAYILIMI 8.000 Km2. OLAN BEYDAĞLARI OTOKTONU’NUN AYRICA SONDAJLA İSPATLANMIŞ 38.000 Km2 LİK NAP ALTINDAKİ BATI YAYILIMI İLE BİRLİKTE 50.000 Km2 YE ERİŞEN YAYILIMI VARDIR. BUNUN KUZEY VE DOĞUYA YAYILIMI DA KAÇINILMAZ İLAVEDİR. 4- TPAO TARAFINDAN SON SONDAJLI ARAMANIN 1989 DA TAMAMLANMIŞ VE GÜNÜMÜZE DEK SONDAJLA NETİCELENEN BİR ARAMA YAPILMAYAN SAHA- 2007 ve 2010 DA AÇILAN YUVAKÖY#1 ve BEDEŞ#1 KUYULARI ÜMİTLERİMİZİ GÜÇLENDİRMİŞTİR. BURADA HİDROKARBON POTANSİYEL BEKLENTİSİ BÜYÜK OLAN YÖREYE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER ÖZETLENMİŞTİR.

Şek:1

1- BEYDAĞLARI OTOKTONUNUNUN YÜZEYDE OLDUĞU ALANLARDAKİ ÖRTÜ KAYASI PROBLEMİ NEDENİ İLE HEDEF, ALT-ORTA TRİYAS ŞEYLİ ALTINDA KALAN PALEOZOİKLERDİR. NAP ALANLARINDAKİ OTOKTON BEYDAĞLARI İÇİN BÖYLE BİR SORUN OLMAYIP, NAPLARI GEÇTİKTEN SONRAKİ İLK KARBONAT İSTİFLERİ ve DEVAMI ÜMİTLİ HEDEFLERDİR. Şek:2,3 ,4.) 2- BATI TOROSLARDAKİ DEĞERLENDİRMELERDE KALİTE SORUNU NEDENİYLE SİSMİKTEN YETERİNCE YARARLANILAMAMAKTA, SAHA JEOLOJİSİ ve NON- SİSMİK DİSİPLİNLERDEN YARARLANILABİLMEKTEDİR. 2- GEÇMİŞTE OTOKTONDA AÇILAN TOPLAM 4 ARAMA KUYUSUNDAN SADECE BİRİ (Demre-1, Derinlik: 6110 m.) BİLGİ VEREBİLECEK DURUMDADIR, DİĞERLERİ ÇEŞİTLİ NEDENLERLE ASKIDA TERKEDİLMİŞLERDİR (Tablo 3- YUVAKÖY#1 KUYUSU, BEKLENİR İSTİF KESMİŞ, KALİTELİ PETROL VARLIĞI ANALİZLE ORTA KONMUŞ. FAKAT ÖRTÜNÜN KALINLIĞI BEKLENENİN 2 KATINDAN KALIN ÇIKTIĞINDAN HEDEF REZERVUARA ERİŞİLEMEMİŞTİR.. SONDAJ SORUNLARI NEDENİYLE KAROT ve DST YAPILIP İSTENİLEN LOGLAR DA ALINAMIŞTIR. 4-BEDEŞ#1 KUYUSU İLE OTOKTONUN AFYONKARAHİSAR’A 30 km. KALANA DEK ALTTAN AYNI ÖZELLİĞİNİ KORUYARAK UZANDIĞI İSPATLANMIŞTIR.

OTOKTON ve ÜZERİNDEKİ MEVCUT KUYU YERLERİ

Şek:3

Şek:4

YUVAKÖY #1 ve YAKIN KUYULARI GÖSTERİR TABLO Kuyu Adı Şirket Adı Son Derinlik (m) Bitim Tarihi Son Derinlikteki Yaş Sonuç Kuyubaşı-1 TPAO 1596.00 1981 Üst Kretase Teknik Terk Alakır-1 MTA 3724.00 1982 Üst Triyas Demre-1 6110.00 1987 Kaş-1 5298.00 1989 Alt Kretase Altınyayla-1 3463.00 1988 Sulu Kuyu Büyükalan-1 5190.00 Söbütepe-1 TATNEFT 2850.00 1994 Kuru Kuyu Söbütepe-1 Denizli Isparta Burdur Yuvaköy-1 Kuyubaşı-1 67 km. Büyükalan-1 180 km. Kırkpınar-1 Altınyayla-1 120 km. Antalya 97 km. 102 km. Alakır-1 A K D E N İ Z Demre-1 Kırkpınar-1 TPAO 2218.00 1988 Üst Kretase Teknik Terk Kaş-1 Tablo: Batı Toroslarda Otokton ve Elmalı Naplarının yayılım alanlarında açılmış kuyular

YUVAKÖY # 1 KUYUSU GERÇEKLEŞEN KESİTİ

SONUÇ BATI TOROSLAR; PETROL TÜRÜMÜ İSPATLANMI, K – G UZANIMI 190 km ERİŞEN DEVASA OTOKTON YAPISIYAPISI Ve TEKTONİK YERLEŞMİŞ NAP ÖRTÜLERÜ KESİMİYLE BERABER 50 000 km2 Yİ BULAN YAYILIMI İLE, ARANMAYI BEKLEYEN BAKİR BİR KARA ALANIMIZDIR. BU DEVASA YAPIDA EKONOMİK BİR KEŞİF YAPILMASI DEMEK, ÜLKEMİZ İÇİN KÜÇÜMSENMEYECEK BİR RAHATLAMA ve ENERJİDE BAĞIMSIZLIĞIMIZ OLACAKTIR.