KİMYASAL BAĞLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

KİMYASAL BAĞLAR  .
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
KİMYASAL BAĞLAR.
Konu başlıkları Oluşumu
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
KİMYASAL BAĞLAR.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
C Elementi.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
ATOM NEDİR?.
Kimyasal Bağlar.
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATOMUN YAPISI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Sunum transkripti:

KİMYASAL BAĞLAR

Kimyasal bağlar Bir molekülü olusturan atomları bir arada tutan, oluşumları ve parçalanışlarında enerji açığa çıkartan kuvvete kimyasal bağ denir

Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Genelleme yapmak gerekirse bağlar oluşurken dışarıya enerji verirler.

Elektron yapıları farklı olan atomlar değişik biçimlerde bir araya gelerek kimyasal bağ oluştururlar; 1- Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla 2-İki atomun ortak elektron kullanmasıyla

Kimyasal bağ çeşitleri Hidrojen bağı Kovalent bağ İyonik bağ Metalik bağ

Hidrojen bağı Hidrojen atomu, elektronları kuvvetli çeken N, O ve F atomları ile kimyasal bağ oluşturduğunda, elektronunu büyük ölçüde yitirir ve diğer polar moleküllerdekine göre daha etkin bir artı yük kazanır. Bu yük nedeniyle hidrojen komşu moleküllerin eksi ucuyla, moleküller arası bir bağ oluşturur. Bu bağa hidrojen bağı denir. Hidrojen bağı ismi, bağın bir hidrojen atomunu kapsamasından gelir

yeşil çizgilerle birleştirilmiş moleküller hidrojen bağını temsil ediyor.

Kovalent bağ Ametallerin kendi arlarında elektronlarını ortaklaşa kullanarak oluşturulan bağa kovalent bağ denir.

İyonik bağ Metaller ile ametaller arasında metallerin elektron vermesi ametallerin elektron almasıyla oluşan bağlanmadır. Metaller elektron vererek (+) değerlik, ametaller elektron alarak (-) değerlik alırlar. Bu şekilde oluşan (+) ve (-) yükler birbirini büyük bir kuvvetle çekerler. Bu çekim iyonik bağın oluşumuna sebep olur. Lityum ve florun elektron dizilimi

İyonik bağ Elektronlarını kolay kaybeden atomlarla, kolay elektron alabilen atomlar arasında oluşan bağa iyon bağı denir . Bu tür bağlar, hidrojen bağından daha kuvvetli fakat kovalent bağ ile hemen hemen aynı kuvvettedir.

Metalik bağ Metal atomlarını katı ve sıvı halde bir arada tutan kuvvetlere metal bağı veya metalik bağ(alaşım) denir.

Bağ enerjisi Kimyasal bağ oluşurken açığa çıkan enerji, bu bağları kırmak için moleküle verilmesi gereken enerjiye eşittir. Bu enerjiye bağ enerjisi denir. Bağ enerjisi ne kadar büyükse oluşan bileşik o kadar sağlamdır.

Son…