Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FORMALİN HAZIRLAMA ve DAĞITIM OTOMASYONLARI
Advertisements

BİLGİSAYAR KULLANIMI İLE İLGİLİ SAĞLIK SORUNLARI
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
BASİT MAKİNELER.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -.
BASİT MAKİNELER.
Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket.
TEKNE MANEVRASI.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Titreşimli Çalışmalarda İSG
RİJİT CİSİMLERİN KİNEMATİĞİ
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
ARDUINO İLE SERVO MOTOR KONTROLÜ
ÇELİK ÇETVEL ile ÖLÇME.
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
BASİT MAKİNELER “HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER”
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
PARALELKENAR.
HOVERCRAFT Sınır Tanımayan Araç Çağrı BARUT. Kontrol Merkezi Alt Güverte Girişi Ayarlanabilir Etek Yolcu Girişi Etek Kanalları Ana Hava Üretici Pervane.
Bülent DURAN Ocak İçerik Kapama Donanımları Havalanadırma,Hava Firar, İskandil ve Taşıntı Sistemleri Tekne Boşaltım Ağızları-Açıklıklar Dümen ve.
BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZ
RÜZGAR ENERJİSİ.
F F Saat ibrelerine Saat ibreleri ters yönde kupl yönünde kupl.
1 FİZİK VEKTÖRLER Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN. VEKTÖREL SKALER FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLER 2 BÜYÜKLÜKLER.
İŞ MAKİNELERİ İLE ÇALIŞMADA
SES VE GÜRÜLTÜ DüşükİşitilebilirYüksek Ses Düzeyleri 1 HZ20 HZ100 HZ500 HZ1 000 HZ4 000 HZ HZ HZ Konuşma Çember Testere Rüzgar Sonar Trafik.
Bilişim Teknolojileri Güvenliği. BT Güvenliği Bilişim teknolojisi kullanan bir kuruluşun en önemli hedeflerinden biri bu teknolojiyi gerektiği gibi çalışır.
3NCÜ BÖLÜM HAVA ARAÇLARININ UÇABİLİRLİĞİ - (ANNEX 8)
Bir cisim çembersel bir yörünge üzerinde değişmeyen bir hızla deviniyorsa,bu devinime düzgün çembersel devinim (düzgün dairesel hareket) denir.
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
MALİYETLER Doç. Dr. Ahmet UĞUR.
BÖLÜM 14 TAŞIT KULLANIM KARAKTERİSTİKLERİ VE DİREKSİYON SİSTEMİ.
ÖN DİZAYNDA AĞIRLIK HESABI. Her türlü geminin dizaynında gemiyi oluşturan ağırlıkların ön dizayn aşamasında doğru olarak hesaplanması geminin tekno-ekonomik.
BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI. BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI.
BASİT MAKİNELER.
XP-D30C Serisi Kayış Arıza Tespit Cihazı Kayış tip makinelerinin güvenlik kontrolü için, kayışın içindeki arızalı çelik halat tespit edilir ve makine otomatik.
GÖKHÖYÜK TARIM MESLEK LİSESİ
FEN VE TEKNOLOJİ BASİT MAKİNALAR
Kötü dokunmalara örnekler Kötü dokunmalara örnekler.
BASİT MAKİNALAR Günlük hayatımızda işlerimizi kolaylaştırmak için yapılan basit aletlere basit makineler denir.
DENİZE ADAM DÜŞTÜ METODLARI
Demir İşlemlerinde Kullanılan Terimler
TCG GEDIZ (F 495) KOMUTANLIGI BILGISAYAR DESTEKLI EGITIM SISTEMI
GEMİ KULLANMANIN TEMEL PRENSİPLERİ
GEMİCİLİK DÜMEN DONANIMLARI.
GEMİ HIZI ÖLÇME CİHAZLARI (paraketeler)
GEMİLERDE DİP YAPISI TEK DİPLİ GEMİLER ÇİFT DİPLİ GEMİLER.
Hızlı Can Kurtarma Botu Motorunun Çalıştırılması
Doğrusal Yataklar (Kızaklar)
UNDOCKING (HAVUZDAN AYRILMA)
- BASİT MAKİNELER -   Hamza Solak.
Sabit eksen üzerinde dönen katı cisimler
Genel Fizik Ders Notları
ÇATIŞMA İki teknenin birbirlerine çarpması, vurması ve istenmeden yaslanması haline çatışma denir.
D.Ç.Ö.T.Devamı Denizde trafiği düzenlemek ve seyir güvenliğini sağlamak için.
DEN 322 Gemi Sevk Makinaları.
DERS 12 PIC 16F84 ile KESME (INTERRUPT) KULLANIMI
KAVİTASYON.
Yeniliklerin ekonomik etkileri
BASİT MAKİNELER A . KALDIRAÇLAR B . MAKARALAR
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler – PLANLAMA II
HİDROLİK SUNUM 7 KAVİTASYON.
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Günlük hayatta işimizi kolaylaştıran aletlere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük.
Sunum transkripti:

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Yelkenler Kürekler Çarklar Pervaneler

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Ana Görevi Su içinde çalıştırılmasıyla omurga doğrultusunda ve pruvaya yönelik bir kuvvet oluşturup, gemiyi kıçtan ileri doğru itmektir. Ancak bunun dışında geminin ileri yolunun azaltılması, durdurulması ve geri yol yapması gibi gene omurga doğrultusunda ancak geriye doğru bir kuvvet oluşturması da beklenir.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Kısımları İzler Kenar Önder Kenar Pervane Kanatları Pervane Göbeği Pervane Çemberi Kanat ucu Pervane Çember Alanı

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Kısımları Kanat Yüzü Boysal İtme Kuvveti Ensel İtme Kuvveti Kanat Sırtı

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Adım ; Pervane normal koşullarda, sağlam suda çalışırken pervane göbeğinin çizgisel olarak aldığı yola “adım” adı verilir. Sabit Adım Pervane ; Kanat açıları sabit olan, şafta göre konumları değişmeyen pervanelere denir. Değişken Adım Pervane Pervane göbeğine yerleştirilen hidrolik donanım sayesinde kanatların şaftla yaptığı açının değiştirilebildiği, dolayısıyla adımının değiştirilebildiği pervanelere denir.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Sabit Adım Pervane ; Hızın arttırılması için dakikadaki devir sayısını başka bir ifade ile tornayı arttırmak gerekir. Adımlar arttığında da hız artmış olacaktır. Devir yükseltme sınırını belirleyen unsurlar; Makinenin en yüksek gücü Pervane kanadının en yüksek çevresel hızı Belirli bir hızın üzerinde suda oluşan hız pervaneyi yakalayamayacağından suda karışıklıklar oluşur. Bunlar pervane sebebiyle oluşan “oyuklar” olarak da adlandırılmaktadır.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Değişken Adım Pervane ; Makine hızı ve dolayısıyla şaftın hızı sabittir. Kanatların su ile yaptığı açı gemi hızını belirler. Kanatlar suya dik konumda bulunduğunda su ile açı yapmadığından gemiyi itme yönünde bir açı oluşturamaz. Bu durum “stop makine” konumudur. Ancak şaft ve makine çalışmayı sürdürmektedir. İleri ve tornistan yollarda sürekli aynı yöne dönmektedirler.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Değişken Adım Pervane ; Makinelerin bazı dezavantajları bu sistem sayesinde ortadan kalkmıştır. Kullanıcı için avantajları; Makine özellikleri önemsizdir Geç alma veya almama durumu yoktur Stop makine komutu çok kolay uygulanabilir Bekleme zamanı yoktur İstendiğinde ileri veya tornistan güç elde edilebilir. Hızla istenilen hıza çıkarılabilir. Köprüüstünden kolaylıkla denetlenebilir Tokatlama ve dokunmalar başarıyla gerçekleştirilir.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane Kullanıcı için dezavantajları; Çok çabuk hız artırımı esnasında aşırı yük nedeniyle ana makinenin durması Kumanda sisteminde bir bozukluk oluştuğunda kanatların herhangi bir konumda takılı kalması Köprüüstünden makine sıfıra getirilsede kanatların tam olarak sıfırlanamaması Özellikle kıç tarafta manevra halatların verilmesi ve alınması esnasında pervanenin sürekli dönüyor olması Unutulmaması gereken sakıncalarıdır.

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane

Doğrudan Kumanda Edilebilen Etmenler II – Pervane V= 0 Tornistan V<Half Ahead V> Half Ahead