Eterlerin adlandırılmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANİK KİMYA NOMENKLATÜRÜ 1.Alkan, Alken ve Alkinlerin adlandırılması
Advertisements

3.Aromatik Bileşikler.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
Kimyasal tepkimeler.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
ASETOASETİK-ESTER KONDENSASYONU
NÜKLEOFİLİK SÜBSTİTÜSYON TEPKİMELERİ
Organik bileşikler Genel olarak öncelikle iki guruba ayrılır.
Aminler.
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
Element ve Bileşİk.
BASİT OKSİJENLİ ORGANİK BİLEŞİKLER: Alkoller Alkol hidroksil gurubu ( -OH ) içeren bir gurup organik bileşiklerin genel adıdır. Alkol hidroksil gurubu.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Bileşikler ve Formülleri
GENEL KİMYA IV ORGANİK KİMYA
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
3. KONU: ALKİNLER.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
AROMATİK HİDROKARBONLAR
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
BURCU IRK
HİDROKARBONLAR. HİDROKARBONLAR Hidrokarbonların Sınıflandırılması.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
9. KONU: AMİNLER.
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
REAKSİYON HIZI.
MERYEM KOÇ
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ALKENLER Genel formülleri: CnH2n
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Halojenli organik bileşikler
(Doymuş Hidrokarbonlar)
Alkanlar ve Alkenler.
Halojenli organik bileşikler
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
FENOLLER.
ORGANİK HALOJEN BİLEŞİKLERİ
ALKOLLER (ROH).
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

Eterlerin adlandırılmaları Eterler bir oksijen molekülüne iki organik grubun bağlı olduğu yapılardır (R-O-R). Eterlerin adlandırılmaları Eterler genelde her iki gruptan (alkil ya da aril) adları söylenerek ve eter eki getirilerek isimlendirilir. Simetrik ve asimetrik olabilir. CH3-O-CH3 CH3-CH2-O-CH2-CH3 CH3-O-CH2-CH3 Dimetil eter Dietil eter etil metil eter Fenil metil eter Difenil eter

Adlandırma esnasında IUPAC kuralına uyularak gruplarına “harf sırasına göre dizildiğine” dikkat ediniz. Bazı komplike durumlarda (daha öncelikli bir fonksiyonel grubun bulunması gibi) -OR gruplarının küçük olanı alkoksi grubu olarak adlandırılır. 2-metoksi pentan 1-metil-1-etoksi- siklohegzan Disiklopropil eter

Eterlerin kaynama noktaları aynı sayıda karbon atomu içeren alkollere göre daha düşüktür. İşin aslında eterler o kadar düşük kaynama noktalarına sahiptirler ki, nerede ise -O- atomu yerinde -CH2- grubu bulunan doymuş hidrokarbonlarla aynıdır. Aşağıdaki sonuçları bu durumları anlamak için karşılaştırınız. Yapılarında oksijen atomuna direkt bağlı bir hidrojen atomu olmadığı için eter molekülleri birbiri arasında hidrojen bağı yapamazlar. Kaynama noktalarının bu kadar düşük olma sebebi budur.

Eterlerin Elde Ediliş Yöntemleri En çok kullanılan ve yaygın olarak bilinen eter dietil eter ‘dir. Dietileter yaygın bulunan iki organik molekül etanol ve sülfürik asitten hazırlanır. Bu metot primer alkollerin simetrik eterlerini elde etmede çok kullanılan verimli bir metoddur.

t-Butil metil eter ve t-Butiletil eter yenilerde çok önem kazanan iki eter türü örneğidir. Kurşunsuz benzinlerde oktan numarası artırıcı olarak kullanılmaktadır. Her ikisi de alkollerinin asit katalizörlüğünde 2-metilpropenle reaksiyonundan oluşur.

Williamson sentezi eterlerin laboratuarlarda sentezlenmesinde en çok kullanılan yöntemdir. Bu metot iki basamakta yürüyen bir tepkimedir. Birinci basamakta bir alkol sodyum ya da potasyum metalleri ile alkoksitleri haline çevrilir. İkinci basamak ta ise alkoksit ile bir alkilhalojenürün yer değiştirme reaksiyonudur.

Eterlerin Kimyasal Özellikleri Eterlerin C ─ O bağı kolay kopmadığından, alkollere göre kimyasal tepkimelere karşı ilgileri daha azdır. Na ile tepkime vermezler, ancak derişik HI ve HBr asitleri ile tepkime verebilirler.