CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘NESNE’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Köylü ulusun efendisidir.
Advertisements

CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGAJİK FORMASYON PROGRAMI Öğrenci Numarası: Mehmet Kürşat SOĞANCIOĞLU.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
G ÖREV 1-9. G ÖREVLER - 1 Gazi Böte’nin web sitesinde duyuru başlıkları yer alan tıklandığında ilgili duyuruya ulaşılan verileri içinde tutacak bir tablo.
EQUIZSHOW.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Ailem (Büyüdükçe Değişiyoruz) Hikmet SIRMA. Küçükken nasıl bir bebektiniz?
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
BAŞARI VE MOTİVASYON.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
FİİLLERDE ÇATI.
ELEKTRONİK HEMŞİRELİK BAKIM SÜRECİ KOLOKYUMU
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
SOSYAL FARKINDALIK PROJESİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Yılmaz AYDIN tarafından hazırlanmıştır.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
?من هذه (nine) sorusunun cevabı hangisidir
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Kaynak Gösterme Teknikleri
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz
ŞENAY ÖZTÜRK ANAOKULU "HER ÇOCUK BİR UMUT" projesi.
GÜDÜLENME-MOTİVASYON
AÇILAR.
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
KAVRAMSAL NETLİK ÇERÇEVESİ
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
11.MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 3 MAYIS 2018
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Bu poster 70X110 cm olarak hazırlanmıştır.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
ERASMUS+KA229 PROJESİ İÇİN ÖN TEST ANALİZİ
Sunum transkripti:

CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘NESNE’ HAZIRLAYANIN Adı ve Soyadı: Selman ARIÇ Üniversite/Fakülte/Bölüm: Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği Öğrenci Numarası: 20110904015

Nesne, öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen öğedir.. Örneğin: Yolda eşime çiçek aldım. Bu cümlede bildirilen eylem ‘alma’ işlemidir. Cümlede Alma işinden etkilenen yani alınan şey çiçektir. Bu nedenle nesne de Çiçektir. 29.12.2012

Yükleme ne, neyi ve kimi soruları sorularak bulunur. Örneğin: Arkadaşım bilgisayarı donunca, bilgisayarı yeniden başlattı. Bu cümlede yapılan eylem ‘yeniden başlatma’ işlemidir. Burada nesneyi bulmak için yükleme ne sorusunu sorduğumuzda cevabın ‘bilgisayar’ olduğunu görürüz. Bu durumda nesne yani yeniden başlatılan ‘bilgisayarı’ kelimesidir. 29.12.2012

NESNE’NİN BİR TÜRÜ DE BELİRTİLİ NESNEDİR. Belirtili nesne adın belirtme hâl ekini (-ı, -i, -u, -ü) alır. Öğretmen seni görmek istiyor. (kimi?) Babam evi boyadı. (neyi?) Kardeşim, annemin hediye ettiği kolyeyi kaybetmiş. (neyi?) 29.12.2012

NESNE’NİN DİĞER BİR TÜRÜ DE BELİRTİSİZ NESNEDİR. Belirtisiz nesne, ad durum eklerinden hiçbirini almaz. Yolda eşime çiçek aldım. (ne?) (Ben) Yarın terziye bir takım elbise diktireceğim. (ne?) Belirtisiz nesneyi tespit etmek için sorulan "ne" sorusunun özne tespitinde kullanılan "ne" sorusu ile karıştırılmaması gerekir: Kedi su içiyordu. (Ne su içiyordu? Kedi [özne]) Kedi su içiyordu (Kedi ne içiyordu?) Su [belirtisiz nesne]) 29.12.2012

KISACA NESNE ; Cümlede işten etkilenendir. Belirtli ve Belirtisiz nesne olarak 2 alt türü vardır. Yükleme sorulan ‘ne’, ‘neyi’ ve ‘kimi’ sorusuna verilen cevaptır nesne. Düz tümleç olarak da bilinir.  29.12.2012

KAYNAKÇA http://tr.wikipedia.org/wiki/Nesne_(dilbilgisi) 29.12.2012