Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mitokondri ve Kanser.
Advertisements

Prof.Dr.Erol TAVMERGEN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
DENEYSEL SEPSİS MODELİNDE HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİNİN SİTOKİN DÜZEYLERİNE ETKİSİ Budak E.T.,Yeyen S.,Teksöz E.,Dere K.,Şen H.,Özkan S.,Dağlı G. GATA.
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
Ahmet Kavaklı1, Süleyman Gürbüz2, Emre Kaya3, Erhan Yılmaz2
MİTOKONDRİYAL REAKTİF OKSİJEN TÜRLERİNİN OLUŞUMU
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
DUMANSIZ TÜTÜN " MARAŞ OTU" KULLANIMINA BAĞLI ARTMIŞ OKSİDATİF STRES
KÖTÜ OVARYAN YANITLI OLGULARIN SİKLÜS İPTAL KRİTERLERİ NE OLMALIDIR?
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
Karnitin’in Sperm Fizyolojisindeki Rolü
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Serbest Radikaller, Antioksidanlar ve İlişkili Hastalıklar Dr
Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).
MENAPOZ VE YAŞAM KALİTESİ DR.Fatih DURMUŞOĞLU. Quality of life (QOL) in menopause Wulf H. Utian “Quality of life” (QOL) is a term that is both an enigma.
Over Rezervi ve Rezerv Testleri
Dr. Ögr. Belisa Kaleci Danışman : Mustafa Taşyürekli
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
ANTİOKSİDAN VE ANTİOKSİDAN ENZİMLER
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
Dr.Helin Bağcı Doç.Dr. Mehmet Şimşek
ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DECREASED SURFACE SIALIC ACID CONTENT IS A SENSITIVE INDICATOR OF MUSCLE DAMAGE(Kas hasarının hassas bir göstergesi olarak azalmış yüzey sialik asit içeriği)
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
KORONER ARTER EKTAZİ HASTALARDA DNA HASARI, LİPİD PEROKSİDASYONU VE BAZI ANTİOKSİDANT ENZİMLER HAZIRLAYAN :Prof.Dr.Halit Demir.
PARAOKSONAZ ENZİMİNİN HASTALIKLARLA OLAN İLİŞKİSİ
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Figüre 1. Anket ve sonuçları
ARDS İLE PULMONER ACE VE ACE2 ARASINDAKI İLİŞKİ
İneklerde Fassisi®BoviPreg Test Kiti Sonuçlarının Progesteron Düzeyleri İle Karşılaştırılması Comparison of Fassisi®BoviPreg Test Kit’s Results with Progesterone.
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Kronik Stres altındaki sıçanlarda oluşan Mide yara lezyonlarında Somatostatin anoloğu Oktreotid iyileştirici etkisi World Journal of Gastroenterology Danışman.
EPİGALLOKATEŞİN GALATIN ANTİOKSİDAN VE PROOKSİDAN, POLİFENON 60’IN PROOKSİDAN, KOENZİM Q’NUN ANTİOKSİDAN ETKİSİ Pureda Yazici1, Gül Güner-Akdoğan1,2 Dokuz.
EİKOSANOİDLER Eikosanoidler, hücre zarlarında bulunan fosfolipidlerin yapısındaki 20 karbonlu çoklu doymamış bağa sahip yağ asitlerinden sentezlenirler.
Ekstraselüler DNA’nın (eDNA) Biyofilm Yapısındaki Rolü
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
KORELASYON KATSAYISI B. Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Dr. Ayşe Canan Yazıcı.
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 3
Oksidanlar ve Antioksidanlar
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
TARTIŞMA ABSTRACT METHOD SONUÇ GİRİŞ ÖNERİLER BULGULAR
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 11
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Was/were “idi”.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ratlarda Metotreksatın Neden Olduğu Ovaryan Oksidatif Hasar ve Over Rezerv Azalmasında Alfa Lipoik Asitin Etkisi: Oya Soylu Karapinar, Neslihan Pinar, Oğuzhan Özcan, Tümay Özgür, Kenan Dolapçıoğlu MKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışmanın amacı metotreksatın (Mtx) overde oksidatif hasar oluşturup oluşturmadığı ve ovaryan rezervi etkileyip etkilemediğini belirlemek. Ve Mtx nedenli ovaryan hasarda, pekçok oksidatif stres modelinde kullanılan alfa lipoik asitin(ALA) etkinliğini değerlendirmek.

Methotrexate(Mtx) Mtx folik asit antagonistidir ve dihidrofolat reduktaz enzimini competitif bloke eder. Mtx hızlı bölünen hücrelerde intraselüler NADPH seviyelerini azaltır( kan hücreleri,trofoblastlar ve gonad hücreleri gibi) Azalan NADPH seviyeleri ciddi hücre membran hasarına yol açar. Bazı araştırmacılar azalan NADPH seviyerinin hücreleri oksidatif strese karşı sensitif hale getirdiğini vurgulamaktadır.

Alfa lipoik asit ALA insan ve hayvanlarda mitokondride oktanoik asit ve sisteinden sentezlenen doğal bir maddedir. ALA antiinflamatuar ve güçlü antioksidan bir ajandır ,bir çok çalışmada ROS ‘un radikal etkilerini elimine ederek oksidatif strese karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Oksidatif stresle bağlantılı birçok hastalıkta terapötik etkileri gösterilmiştir. (diabet, iskemi reperfuzyon hasarı, radyasyon hasarı, katarakt formasyonu gibi)

Study design: 32 Wistar Albino grubu dişi rat rastgele 4 gruba ayrıldı. Kontrol Grubu : herhangi bir tedavi verilmedi; ALA Grubu : 100 mg/kg ALA (i.p )10 gün ; Mtx Grubu: 1 mg/kg Mtx 1,3,5 ve 7. günlerde (i.p); Mtx+ ALA Grubu : multiple doz Mtx ve grup 2 deki gibi ALA . Serum total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) çalışıldı ve doku malonildialdehit (MDA), glutatyon peroksidaz ve katalaz aktivitesi değerlendirildi. Ovaryan rezerv AMH ve total folikül sayısı ile değerlendirildi.

Bulgular TAS,TOS,OSI levels Control group MTX group ALA group MTX+ALA group TAS (μmol) Trolox (Eq/l) 0.91±0.02 0.65±0.07* 0.71±0.01 0.72±0.10 TOS (μmol) H2O2 (Eq/l) 28.54±4.29 21.49±3.37 16,30±1.62* 12.31±1.41* OSI 3.13±0.48 3.41±0.44 2.32±0.32 1.43±0.19*,** Kontrol ve mtx ile karşılaştırıldığında Administering i.p ALA was associated with significantly decreased TOS levels in ALA (p=0,030) and ALA+Mtx (p=0.003) group compared with control group Metotreksat uygulaması TAS'da önemli bir azalma (p<0.05), OSI Mtx grubunda bir artışa neden oldu ama istatistiksel anlamlı değil. OSI MTX+ALA’da istatistiksel olarak anlamlı azaldı(p<0.05).

Doku MDA, CAT, GSH-Px aktivitesi ve kanTNF-α seviyeleri Control group MTX group ALA group MTX+ALA group MDA(nmol/g tissue) 0.53 ± 0.02** 1.00±0.05* 0.66 ± 0.03** 0.71 ± 0.02*,** CAT (k/g tissue) 0.09 ± 0.00 0.03±0.00* 0.08 ± 0.00** 0.04 ± 0.00* GSH-Px (µ/g tissue) 0.43 ± 0.01 0.26±0.00* 0.46 ± 0.02** 0.35 ± 0.01* TNF- α (pg/ml) 0.15 ± 0.00 0.28 ± 0.04 0.21 ± 0.02 0.26 ± 0.10 Mtx grubunda MDA seviyelerinde önemli bir artış(p<0,05) ALA tedavisi ile MDA önemli oranda azalmıştır(p<0,05). Major intraselüler antioksidan glutatyon peroksidaz ve katalaz aktivitesinde bir azalma(p<0,05). ALA tedavisi ile GSH-Px ve CAT seviyeleri bir miktar iyileşmiş(anlamlı değil). Ayrıca proinflamatuar bir sitokin olan TNF-α Mtx grubunda artmıştır ve Mtx nedenli bu TNF-α artışı ALA tedavisi ile bir miktar azalmıştır. MDA, an important marker of lipid peroxidation, is an indicator of oxidative tissue damage.

Total follicle count and AMH levels of the groups Control group MTX group ALA group MTX+ALA group AMH(ng/ml) 11.81 ± 0.54** 6.83 ± 0.49* 10,60 ± 0.58** 9.41 ± 0.36*,** Total follicle 17.60 ± 1.43 9.60 ± 1.02* 14.83 ± 2.68 17.80 ± 1.46** AMH değerleri ve total folikül sayısı önemli oranda Mtx grubunda azalmıştır(p<0,05). ALA tedavisi Mtx grubunda AMH seviyesi ve total folikül sayılarında önemli oranda bir artışa sebep olmuştur(p<0,05). Ayrıca AMH seviyeleri ve total folikül sayıları arasında tüm gruplarda pozitif bir korelasyon bulundu.

Sonuç Overlerde Mtx kaynaklı oksidatif hasar olabileceğini gösteren ilk çalışmadır. Alfa lipoik asit, ratlarda çoklu doz Mtx nedenli ovaryan oksidatif hasara ve ovaryan rezerv azalmasına koruyucu etki göstermiştir.

TEŞEKKÜRLER