HASTA HAREKET KISITLAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTANE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ
Advertisements

HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
HASTA TRANSFERİ: AMERİKAN HASTANESİ ÖRNEĞİ
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
EV KAZALARI.
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
EV KAZALARI.
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
HASTA POZİSYONLARI VE MOBİLİZASYONU
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ
HASTANIN TRANSFERİ Giriş : Acil Serviste ilk müdahalesi yapılan ve acil servisten, hastane içindeki bir başka birime veya hastane dışında bir sağlık kurumuna.
GÖZE İLAÇ UYGULAMA Göze, göz hastalıklarının tanısı (göz bebeğini büyütmek ya da küçültmek), göz enfeksiyonlarının tedavisi ve gözü nemlendirmek amacıyla.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
Cerrahide yandaş hastalıklar
Travmalı hasatalara yaklaşım
HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ ELAZIĞ UMKE.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
OKUL HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ SORUMLULUKLARI
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
HEMOFİLİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
İLK YARDIM.
NARKOTİKLER Ağrının algılanmasını ve ağrıya karşı gelişen reaksiyonu azaltmak amacıyla kullanılan ilaçlara narkotik analjezik ilaçlar denir.
Yaralanmalar Bölüm 5.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
Tire Devlet Hastanesi HOŞGELDİNİZ.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
HASTA GÜVENLİĞİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI
ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI
EV KAZALARI.
Elektrokardiyografi(EKG Elektrokardiyografi(EKG ).
HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

HASTA HAREKET KISITLAMASI

HASTA HAREKET KISITLAMASI Kendisine ve çevresine zarar verme eğilimi olan, ajite, bilinci kapalı, disoryante, düşme ve kaçma riski olan hastalarda, kısıtlama yapılmasına ve kısıtlama türüne doktor tarafından karar verilir.

HASTA HAREKET KISITLAMASI Doktor istemi yok fakat hemşire hastaya kısıtlama yapılması gerektiğini düşünüyorsa, önce doktoru ile görüşür, doktordan ordera yazılı olarak belirtmesini ister, daha sonra uygular.

HASTA HAREKET KISITLAMASI Hasta/yakınları kısıtlama konusunda bilgilendirilir ve “Hasta Kısıtlama Tutanağı” doldurularak imzaları (izinleri) alınır. Hasta/yakınları bilgilendirilirken; Bu uygulamanın hastayı kazalardan koruma amaçlı olduğu ve asla bir cezalandırma yöntemi olmadığı belirtilir.

HASTA HAREKET KISITLAMASI Kısıtlamanın doktor orderında kaşe ve imzalı belirtilmiş olması gerekir. Hastanın kısıtlanması en az bir hemşire yada hekim ile birlikte temizlik görevlisi ve güvenlik görevlisi ile birlikte yapılır. Asla tek başına kısıtlama yapılmaz.

Kısıtlamaya uygulanırken; Hastanın hava yolu, solunum ve dolaşımını engelleyen bir neden olup olmadığı mutlaka kontrol edilir. Nöbet geçirme eğilimi olan hastalarda kısıtlamalar kırık ve travma riskini artıracağından dikkatli olunur.

Kısıtlamaya uygulanırken; Kalp yetmezliği ve solunum sıkıntısı olanlarda yelek şeklindeki kısıtlayıcılar dikkatli kullanılır. Eğer hasta yüksek aspirasyon riski taşıyorsa yana dönük olarak kısıtlanır. Böyle hastalar dört taraftan yatağın bir kenarına bağlanmaz.

Kısıtlamaya uygulanırken; Bağlar gevşetildiğinde tekrar bağlamak için mutlaka birisinden yardım alınır. Ekstremite bağı, dolaşımı etkilememesi IV damar yolunun için üst kısmına yapılmaz. Hasta yüzüstü pozisyonda asla bağlanmaz.

Kısıtlamaya uygulanırken; Kısıtlanan hasta, kısıtlama alanlarında yaralanma, kızarıklık, deri bütünlüğünde bozulma, travma yönünden sık sık izlenir. Hastanın fiziksel ve psikolojik olarak zarar görmesine engel olacak şekilde uygun ekipman seçilir (al-ayak bağları, yumuşak göğüs-bel tespiti, vb.).

Kısıtlamaya uygulanırken; El-ayak bileği bağları uygulanacaksa en az bir parmak boşluk kalacak, ancak bilekten çıkmayacak sıkılıkta ayarlanır. Bağların uçları yatak/sedye/sandalye kenarlarına güvenli bir şekilde bağlanır.

Kısıtlamaya uygulanırken; Hastanın bağ uçlarına ulaşması önlenir. Acil durumlarda kolay ve hızlı açılabilecek bir düğüm olduğundan emin olunur.

Kısıtlamaya uygulanırken; Hasta hareket kısıtlaması önlemlerine rağmen hasta zararsızlaştırılamamışsa doktor öngörüsünde “Hasta Kısıtlama Tutanağı” nda belirtilerek kimyasal kısıtlama uygulanır. Kimyasal kısıtlamada “Hasta Kısıtlama Tutanağı” na ilacın adı, dozu, veriliş yolu, uygulama sıklığı, özel kullanım nedeni, tarih ve saati, doktor kaşe ve imzası kaydedilir.

Kısıtlamaya uygulanırken; Kısıtlama süresince hasta yatağı kenarları yukarda tutulur. Hasta/yakınları kısıtlamayı kabul etmiyorsa “hasta hareket kısıtlama tutanağı” na durum belirtilerek hasta/yakınından imza alınır.

Kısıtlamaya uygulanırken; Hastanın hareket kısıtlamasının sonlandırılmasına doktor orderına göre son verilir. Doktor değerlendirmesinde tekrar kısıtlama uygulanması gereken durumlarda kayıt işlemlerinin tamamı tekrarlanarak hasta kısıtlanır.

Kısıtlamaya uygulanırken; Devam eden hasta hareket kısıtlamalarında, kısıtlama kararı her 24 saatte bir doktor tarafından güncellenir.

TEŞEKKÜRLER