FOKAL EL DİSTONİSİ OLAN BİR OLGUDA İŞ VE ÜRETKENLİK AKTİVİTELERİNE YÖNELİK ERGOTERAPİ MÜDAHALESİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: OLGU ÇALIŞMASI Özge Buket.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACETTEPE MALİYE TOPLULUĞU
Advertisements

FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
Tuğba HACIOSMANOĞLU Fizik Yüksek Mühendisi
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Öz değerlendirme, Akran Değerlendirmesi ve Staj Notu Tutarlılıkları
Tapu Müdürlüklerindeki havale işlemlerine ilişkin çalışmalar incelendiğinde standart bir sistemin olmadığı görülmüş ve buna ilişkin bazı düzenlemelerin.
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
KETEM’İN TUNCELİ HALKI TARAFINDAN TANINIRLIĞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
NEZİHE ÖKSÜZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Dr. İpek Gönüllü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
FİZİK MÜHENDİSİ TANIM Doğadaki maddelerin yapısını ve
Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanlığı KAYNAŞTIRMA BEP.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
Türk Üniversitelerinde AKTS deneyimi -Arka Planı ve Geleceğe Bakış- Prof. Dr. Lerzan Özkale İTÜ, Bologna Uzmanı I. Bologna Süreci Araştırmaları Kongresi.
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
T.C BEYKENT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ A.B.D Optimizasyon Teknikleri – Yrd.Doç.Dr Ümit Terzi Solar Panel Üretimi Yapan.
AOÖ406 OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA PROGRAMLARI
LGBT BİR OLGUDA AKTİVİTE PERFORMANSININ PEO MODELİYLE İNCELENMESİ
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
Yumuşak Doku Yaralanması
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
KAMPÜS İÇERİSİNDEKİ ÇALIŞMA ALANLARININ VE DERSLİKLERİN GÜRÜLTÜ SEVİYESİ VE RENK UYUMU AÇISINDAN İNCELENMESİ Özge Buket Cesim*, Alper Akpınar**, Berkan.
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Özge Buket Cesim*, Orkun Tahir Aran*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
RETT SENDROMLU BİR OLGUDA YARATICI BECERİLER MODELİNİN UYGULANMASI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
D3‘Hapur hupur’ projesi
Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Balneoterapi uygulama
Kanıtlar ve İncelenmesi
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MEB DERGİ MAKALE İNCELEMESİ SAYI 211
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EĞİTİM –ÖĞRETİM YILI HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1. SINIF ÖĞRENCİ PROFİLİ İstanbul-2018.
Dönem III Tıp Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

FOKAL EL DİSTONİSİ OLAN BİR OLGUDA İŞ VE ÜRETKENLİK AKTİVİTELERİNE YÖNELİK ERGOTERAPİ MÜDAHALESİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: OLGU ÇALIŞMASI Özge Buket Cesim*, Orkun Tahir Aran*, Çiğdem Öksüz*, Burcu Semin Akel* *Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü Giriş: Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın amacı fokal el distonisi olan bir olguda iş ve üretkenlik aktivitelerine yönelik ergoterapi müdahalelerinin etkinliğini incelemektir. Çalışmaya 36 yaşında, kâtip olarak çalışan, 13 yıldır fokal el distonisi olan bir kadın olgu dahil edildi. Kanada Aktivite Performans Ölçümü (KAPÖ) uygulandı. KAPÖ sonucu olgunun iş ve üretkenlik aktivitesi olan yazı yazma aktivitesinde problem belirlendi. Yazı yazma Jebsen Taylor El Fonksiyon Testinin (JTEFT) yazı yazma parametresiyle değerlendirildi. Olgunun iş yeri ziyaret edilerek iş analizi yapıldı. Haftada 2 seans olmak üzere 8 haftalık ergoterapi müdahalesi uygulandı. Müdahale; iş yeri ergonomik düzenlemelerini, sesli yazı yazmayı ve kalem kavramasında modifikasyonları içeren aktivite adaptasyonunu ve yazı yazma aktivitesinin motor öğrenme prensipleriyle eğitimini içermekteydi. Sonuçlar: Olgunun yazı yazma aktivitesi için KAPÖ performans ve tatmin puanları 3 ve 4 iken, 8 haftalık müdahale sonrası 6 ve 9 olarak artış gösterdi. JTEFT yazı yazma süresi 2,25 dakika iken müdahale sonrası 1,56 dakika bulundu. Olgu özellikle iş esnasında yazı yazma performansının arttığını belirtti. Tablo 1: Müdahale öncesi ve sonrası JTEFT yazı yazma süresi 1.Değerlendirme 2.Değerlendirme JTEFT Yazı Yazma 2,25 dakika 1,56 dakika Tablo 1: Müdahale öncesi ve sonrası KAPÖ performans ve tatmin puanları 1.Performans 1.Tatmin 2.Performans 2.Tatmin Yazı Yazmak 3 4 6 9 Müdahaleler İş Yerine Yönelik Ergonomik Düzenlemeler Kalem Kavramasında Modifikasyonlar Sesli Yazı Yazma Uygulaması Yazı Yazma Aktivitesinin Motor Öğrenme Prensipleriyle Eğitimi Tartışma: Çalışmamız; iş ve üretici aktivitelere yönelik yapılan modifikasyonlar, eğitimler ve ergonomik düzenlemeleri içeren ergoterapi müdahalelerinin fokal el distonisi olan bireylerin aktivite performansında artış sağlayabileceğini gösteren bir örnek oluşturmaktadır. Olgunun özellikle iş esnasında performans artışı belirtmesi sonucu, iş yerine yönelik müdahalelerin rehabilitasyonda önemli olduğunu düşünmekteyiz. Şekil 1: Olgunun iş ve üretkenlik aktivitelerine yönelik müdahaleler Sorumlu Yazar: Özge Buket Cesim. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü. 0312 305 25 60. obuketcesim@hacettepe.edu.tr