NOT VERME VE MEZUNİYET.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname. Madde 3 “Kaynaştırma”, özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ. ÖZEL EĞİTİMİN TANIMI Özel eğitim nedir? Özel eğitim; özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KAYNAŞTIRMA. KAYNAŞTIRMA NEDİR ? Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini bütün kademelerde.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları.
KAYNAŞTIRMA YOLUYLA EĞİTİM UYGULAMALARI
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME (COOPERATIVE LEARNING)
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
DEĞERLENDİRME ve UYARLAMALAR. İÇİNDEKİLER DEĞERLENDİRME NEDİR, NEDEN YAPILIR? Ne Değerlendirilmeli? Değerlendirme Nerede ve Nasıl Yapılmalıdır? DEĞERLENDİRMEDE.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ MADDE ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak,
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
* Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
1. ÜNİTE ÖZEL EĞİTİM SÜRECİ.
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
Bu bölüm; Aral,N., Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma, İstanbul: Morpa Yayınları. Aral, N. ve Gürsoy, F Özel eğitim gerektiren çocuklar ve özel.
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
Bireysel Farklılıklar ve Öğretim Tasarımı
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Öğretimin Uyarlanması
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Entegre Müfredat Modeli
Bütünleştirme uygulamaları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARININ (BEP) HAZIRLANMASI
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Drama etkinlikleri planlanırken;
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hüseyin Temizel Ortaokulu BEP ve özel eğitim hizmetleri
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
DEĞERLENDİRME ve BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA
Eğitsel Rehberlik.
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
PROGRAM DEĞERLENDİRME
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası. DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
ÖZEL EĞİTİMDE DEĞERLENDİRME
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

NOT VERME VE MEZUNİYET

573 sayılı Özel Eğitimde K.H.K 73 sayılı maddesi Kaynaştırma uygulamalarında eğitimlerini sürdüren öğrenciler devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınav yönetmeliğine göre değerlendirilirler. Ancak bireysel ve gelişim özellikleri dikkate alınarak, sınavlarda gerekli önlemler alınır ve düzenlemeler yapılır. Değerlendirmede, öncelikle bireyselleştirilmiş eğitim programlarındaki hedeflerin gerçekleştirilmesi esas alınır. Heterojen Engellerin derecesi Sınıf müfredatı mı BEP’’mi Sınıf öğretmeni ve diğer eğitimciler

Kaynaştırma Uygulamalarında Başarının Değerlendirilmesi ve Not Verme Genel eğitim okullarındaki değerlendirme sistemleri engelli öğrencilerin gereksinimlerini karşılamak için gerekli bireyselleştirmeyi yapmada yetersiz kalmaktadır. Kaynaştırma öğrencileri genellikle düşük not almakta ve başarısız olmaktadır. Sınıf öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenleri işbirliği içinde gerekli sistemi uyarlama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple birçok öğrenci gerçek performanslarını yansıtmayan notlar almaktadır. Ülkemiz için durum çok karışık

Neden not veririz? Programın amaçlarına ilişkin başarıyı değerlendirmek Öğrenmede belli zaman dilimindeki başarıyı değerlendirmek Öğrencinin öğrenme sürecinde ortaya koyduğu çabayı değerlendirmek Öğrencilerin güçlü zayıf yönlerini belirlemek, grup oluşturmak Programın etkililiğini değerlendirmek Öğrenciye ve aileye gelişme ve başarıya ilişkin geri bildirim vermek Öğrencinin yerleştirilmesinde kullanmak Üst programlar geçiş veya takdir ve teşekkür için dereceleme yapabilmek

Kaynaştırma Uygulamalarına Devam Eden Öğrencilerin Özellikleri Hafif derecede yetersizlikleri olanlar Müfredatı takip edebilen öğrencilerdir. Az gören veya görme engelli olan Yazım hatası yapan Okuyamayan/okuduğunu anlayamayan fakat sözlü sınavlarda başarılı olan Sınavda ne yapması gerektiğini bilmeyen fakat akranları ile aynı bilişsel düzeye sahip otistik öğrenci

Ağır Derecede Yetersizlikleri Olan Öğrenciler Öğrenmede akranlarından belirgin derecede farklılıkları olan öğrenciler Bu öğrenciler için asıl hedef müfredata paralel olarak hazırlanan BEP hedeflerine ulaşılmasıdır. Değerlendirme yapılırken normal gelişim gösteren öğrencilere uygulanan değerlendirme uygun olmayacaktır.

Üstün Zihinsel Becerilere Sahip Öğrenciler Bilişsel olarak akranlarından daha iyi bilişsel becerilere sahip gruptur. Değerlendirmeleri yapılırken performanslarını daha iyi yansıtacak değerlendirme tekniklerinin kullanılması önemlidir. Hem değerlendirmede hem de öğretimde uyarlama ve düzenlemelere gidilmezse süreçte kayıp öğrencilere dönüşebilirler.

Özel Gereksinimli Öğrencilerin Sınavlarda Karşılaştıkları Güçlükler Anlamada Güçlük: Sınavlarda söylenenleri veya okunanları anlamada güçlüklerinin olmasıdır. İşitsel ve Görsel Algı Problemleri: İşitsel algı problemi yaşayan öğrenciler sınıf içerisindeki gürültü sebebiyle söylenen açıklamaları anlamada, dikte şeklinde yapılan çalışmalarda veya değerlendirmelerde başarısız olurlar Görsel Algı problemi yaşan öğrenciler gördüklerini algılamada problem yaşarlar. Bu da tahtadan deftere yazı geçirme, hatalı sözcük yazımı, satırları takip etme gibi sorunlar yaşamlarına sebep olur. Çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirme ve cümle tamamlamada güçlük yaşayabilirler.

Sınav Sürelerinin Yetersizliği: Yetersizliği bulunan kaynaştırma öğrencisi için sınav sürelerinde uyarlamaya gidilmesi önemlidir. Dikkatleri kolay dağılabilir, tepki süreleri yavaş olabilir. Bu sebeplerden dolayı ekstra süre verilmesi değerlendirmenin etkililiğini artıracaktır. Kaygı: Başarılı bir performansı etkileyen en önemli değişkenlerden bir tanesidir. Öğretmenler öğrenci kaygılarını azaltmak için 3 soruyu kendilerine sormalıdır; Sınavlarda, çocuğun var olan yetersizliğinin etkisini azaltmak için ne tür uyarlamalar yapmamız gerekmektedir? Öğrencinin sınava dahil edilen konuları/becerileri öğrenebilmek için yeterli zamanı oldu mu? Öğrencilerin sınav becerileri var mı? Yeterli mi?

Değerlendirme Sistemi Geleneksel değerlendirme sistemi Sınavlarda uyarlamalar yapılması Sınav süresinde uyarlama yapmak Sınavdan önce yardım etmek Sınav sırasında yardım etmek Motivasyonu artırmak Sınav ortamını uyarlamak Sınav yönergelerinde uyarlamalar yapmak Sınav formatını değiştirmek Sözlük, hesap makinası, cetvel ve imla kılavuzu gibi yardımcı ders araçlarının kullanımını sağlamak

Alternatif Not Verme Sistemleri Bep’i Temel Alan Değerlendirme Çok Kaynaklı Değerlendirme Sözleşmeli Değerlendirme Ölçüt Bağımlı Değerlendirme Güçlük Düzeyi Temel Alınan Değerlendirme Kontrol Listeleri İle Değerlendirme Portfolyo Temel Alınarak Yapılan Değerlendirme Paylaşımcı Değerlendirme

Mezuniyet ve Diploma Genel Diploma Özel Diploma Katılım Sertifikası