PROTEİNLER 2.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

• SİZİN VE AİLENİZİN SAĞLIĞI NE KADAR ÖNEMLİ
Amino Asitler.
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
PROTEİNLER.
Gastrointestinal Sistem Hormonları
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
MİNERALLER Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
EGZERSİZ VE KAN.
AMİNO ASİDLER ve PROTEİNLER
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
Protein Metabolizması
Kan Fizyolojisine Giriş
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ YAZGISI
BESİN MADDELERİ.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
PROTEİNLER VE AMİNOASİTLER
VİTAMİNLER.
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
DENGELİ BESLENME.
AMİNOASİT METABOLİZMASI
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
PROTEİN KATABOLİZMASI
Biyolojik Makromoleküller
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
PROTEİNLER.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Amino Asitler ve Proteinler
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Polar Asidik Yan Zincirliler
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Amino Asitler ve Proteinler
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
AMİNO ASİT OLUŞTURDUĞU ÜRÜNLER AÇIKLAMA
Protein Metabolizması
PROTEİNLER.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

PROTEİNLER 2

Amino asitlerin yanlış dizgilenmesi Hemoglobin

Peptid bağı koparılmadan bir proteinin üç boyutlu yapısının bozulmasına, “denatürasyon” denir.  

Proteinlerin suda çözürlüğü azalır, Proteinin doğal özelliği kaybolur, Kuaterner yapıda, subunitler ayrılır, Proteinlerin sarmal yapısı bozulur, şekilleri değişir, polipeptid durumuna gelir, Üçüncü yapı bozulursa geri dönüşlü, diğer yapılar değişirse geri dönüşsüzdür,

Proteinler fonksiyonlarını kaybederler   Üçüncü derecede yapının bozulması besin değerini fazla etkilenmez, Yapısı bozulan proteine sindirim enzimlerinin etkisi kolaylaşır, sindirim daha hızlı olur.

Örnek: Yumurtanın pişirildiğinde katılaşması, Yumurta beyazı çırpıldığında fom oluşması, Asit ilave edilince sütün pıhtılaşması, Etin, balığın çeşitli soslarla işlem görmesi…  

Esansiyel=elzem amino asit (EAA)

Esansiyel aa Semi esansiyel aa* Nonesansiyel aa   İzolöysin Arjinin Alanin Löysin Histidin Arjinin Lizin Asparajin Metionin Aspartik asit Treonin Sistein Fenil alanin Glutamik asit Triptofan Glutamin Valin Prolin Serin Tirozin  *Büyüme ile sentez hızı artar, çocuklarda esansiyeldir. Metionin gereksinmesini %30’u sistein ile, Fenil alanin gereksinmesinin %50’si trozin ile karşılanabilir.

Amino asit Öncüsü Sistein ................ Metionin Tirozin ................ Fenil alanin Arjinin ................ Glutamin/glutamat, aspartat Prolin ................ Glutamat Histidin ................ Adenin, glutamin Glisin ................ Serin, kolin

Fenil alanin   Fenil alanin Tirozin

Proteinlerin vücutta kullanımı Sindirim Emilim Metabolizma

EMİLİM Suda çözünen amino asitler Karaciğer Portal ven Suda çözünen amino asitler Karaciğer L- tipi aktif transport ile, D tipi Basit diffuzyonla emilir

Emilimi etkileyen faktörler: Sindirim fonksiyonunda bozukluk İntestinal enfeksiyon ve yaralanma Antinutrisyonel faktörler Tripsin inhibitörleri

Amino asitler arasındaki dengesizlik Bazı antibiyotikler   İnce barsakta emilimi sağlayan hücre yenilenmesi Yiyeceklere uygulanan işlemler

METABOLİZMA   Bedende serbest aa deposu yoktur Protein değişiminde en etkin dokular; Plazma proteinleri İnce barsak mukozası Pankreas Karaciğer böbrek

DEAMİNASYON Piruvik asit Oksalik asit Asetik asit -keto-glutarik asit KREBS HALKASI CO2 H2O Enerji CHO Yağ

ELZEM OLMAYAN ELZEM

Azot dengesi

PROTEİNİN GÖREVLERİ Büyüme ve gelişme, Yıpranan dokuların onarımı,  Hücre yenilenmesi (yerine koyma),  Protein turnoveri (protein yapım ve yıkımı),  Enzimlerin oluşumu,  Asit-Baz dengesi,    

Antibodiler=Antikor (Yabancı ögelerin varlığında istilacılar ile birleşir ve onları inaktive ederler), Hormon sentezi, Taşıyıcı proteinler Hemoglobin Myoglobin Serum albumin Transferin…..vb

Kanın pıhtılaşması (Fibrin oluşumu), Görme pigmenti (Opsin), Vücut amino asitlerini sağlarlar, Aşırı tüketilirlerse, yağ olarak depolanırlar.

Vücut protein reservi; ■ 70 kg ağırlığında bir erkekte, 11 kg protein %43 iskelet kası %15 diğer yapısal dokular (deri, kan vb.) %10 visseral dokular (karaciğer, böbrek v.b) %32 diğer dokular (beyin, akciğer, kalp, kemik) ■ Toplam proteinin yarısını 4 protein oluşturur. Miyosin, aktin, kollojen, hemoglobin

PROTEİN TURNOVERİ Yetişkin insan vücudunda günde 250 g’dan fazla protein yapılır ve yıkılır. Protein turnoverine kc ve barsak ˜%50, iskelet kası sadece ˜ %25 katkı verir. Besinler ile yaklaşık 70 g protein alınır.

Protein turnoveri yaş ve BMR ilişkilidir Protein turnoveri yaş ve BMR ilişkilidir. Proteinlerin yaşam süresi: Süre (gün) Kırmızı kan hücreleri 120 İntestinal mukozal hücreleri <1 Plazma ve karaciğer proteinleri 10 Kas proteinleri 100