Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Finansal Analiz Semineri
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 2.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
Fiyat ve Fiyatlandırma
Finansal Planlama Stratejik Planlanlama O Misyon? O Kurumsal Faaliyet Alanı? O Kurumsal Amaç Bildirimi? O Kurumsal Stratejiler? O Faaliyet.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Yatırım Projelerini Değerlendirme Yöntemleri
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
DÜZHANLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
Finansal sektöre bakış
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
GENEL MUHASEBE.
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen.
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
YATIRIM KARARLARI.
Ürün veya Hizmet Satışı
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
YATIRIM HARCAMALARI.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
Denetimden geçmiş mali tabloların bankacılık sistemindeki önemi
Finansal sektöre bakış 2018
Öğretim Görevlisi Selin COŞKUN
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
3. STOKLARIN YÖNETİMİ.
Hizmet Pazarlamasında Fiyat Kavramı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ SAĞLIK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL YAPI Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ

KONULAR SERMAYE YAPISI SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER OPTİMAL SERMAYE YAPISI

1. SERMAYE YAPISI Sermaye yapısı bir işletmenin sermayesinin ne oranda özkaynak ve ne oranda yabancı kaynakla finanse edildiğini ifade eder. Başka bir anlatımla işletmenin borç özsermaye bileşimini ortaya koyar. Sağlık kurumları yöneticileri de tüm yöneticiler gibi borç ve öz sermaye kalemlerinden hangilerine ne kadar yatırım yapacakları konusunda bir karar vermek durumundadır. Bu kararı verirken de sermaye yapısını optimum bir bileşime ulaştırmak zorundadır.

Risk Sermaye Maliyeti Karlılık Öz kaynak Yabancı Kaynak Kısa Vadeli YK Uzun Vadeli YK

Örnek 1: X Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir Örnek 1: X Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = 100.000 + 100.000 = 200.000 TL Özkaynaklar = 200.000 TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = 200.000 + 200.000 = 400.000 TL X Hastanesi’nin toplam kaynakları 400.000 TL olup 200.000 TL’si (%50 ) yabancı kaynaklardan, 200.000 TL’si (% 50) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane dengeli bir finansman gerçekleştirilmiştir.

Örnek 2: Y Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir Örnek 2: Y Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = 100.000 + 200.000 = 300.000 TL Özkaynaklar = 100.000 TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = 300.000 + 100.000 = 400.000 TL Y Hastanesi’nin toplam kaynakları 400.000 TL olup 300.000 TL’si (% 75) yabancı kaynaklardan, 100.000 TL’si (% 25) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane yabancı kaynak ağırlıklı bir finansman gerçekleştirmiştir.

Örnek 3: Z Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir Örnek 3: Z Hastanesinin 2010 yılı Proforma Bilançosu aşağıdaki gibidir. Bilançodaki özkaynak ve yabancı kaynak bileşimini dikkate alarak sermaye yapısını değerlendiriniz. Yabancı Kaynaklar Toplamı = Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar + Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Yabancı Kaynaklar Toplamı = 50.000 + 50.000 = 100.000 TL Özkaynaklar = 300.000 TL Toplam Kaynaklar = Yabancı Kaynaklar + Özkaynaklar Toplam Kaynaklar = 100.000 + 300.000 = 400.000 TL Y Hastanesi’nin toplam kaynakları 400.000 TL olup 100.000 TL’si (% 25) yabancı kaynaklardan, 300.000 TL’si (% 75) ise özkaynaklardan (özsermaye) finanse edilmiştir. Bu durumda hastane öz kaynak ağırlıklı bir finansman gerçekleştirmiştir.

2. SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yöneticilerin Borca Karşı Tutumu Finansman İmkanlarının Varlığı Vergi Uygulamalarından Faydalanmak Kaynakların Risk ve Maliyet Düzeyi

3. OPTİMAL SERMAYE YAPISI Bir firmanın optimal sermaye yapısı, en düşük ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti ile sonuçlanan, firmanın hisse senetlerinin fiyatını maksimize eden borç ve sermaye karışımıdır. Optimal sermaye yapısına ulaşmak için borç ve özkaynak bileşimini oluştururken finansal kaldıraç kullanımının hissedarların karında yarattığı artış avantajı ile neden olunan risk artışının dengelenmesi gerekmektedir. Bu dengede, firmanın ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini minimum ve hisse senetlerini fiyatını maksimum yapan sermaye bileşimi söz konusudur.

Optimal Sermaye Yapısı