SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK. SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK NED İ R? Bir kelimenin birden çok anlam ifade etmesine sözcükte çok anlamlılık denilmektedir. Çok anlamlılık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Tarafından yayınlanmaktadır
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
SÖZCÜKte ANLAM.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
SÖZCÜKte ANLAM.
BAS İ T VE B İ LE Şİ K CÜMLE ETK İ NL İ KLER. Aşa ğ ıda ki verilen cümlelerin hangisinin basit, hangisinin bileşik oldu ğ unu bulmaya çalışalım. a) Soruları.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ZAMİRLER.
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
Bilgi güç demektir Bilgi güç demektir.
YAPI(PLAN).
türkçe performans ödevi
TELAFFUZ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
DEĞERLENDİRME SORULARI
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM? ETKİNLİĞİ
YAPI BİLGİSİ.
ZARF (BELİRTEÇ).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKTE ANLAM.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
Sözcükte anlam sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Sözcükte Anlam Özellikleri
ZARFLAR.
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
Gerçek ve mecaz anlam.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
DEĞERLENDİRME SORULARI
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Hızlı Okuma Egzersizleri
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
GÜNEŞ ENERJ İ S İ. GÜNEŞ ENERJ İ S İ NED İ R? Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadı ğ ı, do ğ rudan güneş ışı ğ ından üretilen temiz.
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK

SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK NED İ R? Bir kelimenin birden çok anlam ifade etmesine sözcükte çok anlamlılık denilmektedir. Çok anlamlılık yakın anlam, mecaz anlam veya anlam genişlemesi yolları ile oluşur. Sözcükler cümle içinde kullanılırken çok anlamlılık özelli ğ i kazanırlar.

ÖRNEK-1 “Bırakmak” sözcü ğ ünün aşa ğ ıdaki cümlelerde kullanımını inceleyelim. Kargo, aldı ğ ım ürünü iki gün içerisinde eve bıraktı.( götürmek, teslim etmek) Hava çok so ğ uk olunca balı ğ a gitme işini bir hafta sonraya bıraktık.( ertelemek) Dedem bize büyük bir villa bıraktı.(miras kalması Elindeki poşetleri mutfa ğ a bıraktı.(Elindeki bir şeyi yere koymak)

ÖRNEK-2”Atmak” sözcü ğ ünün aşa ğ ıdaki cümlelerde kullanımını inceleyelim. Cebindeki ka ğ ıdı çıkarıp çöp kutusuna attı.(fırlatmak) Kışın gelmesiyle üzerimizdeki tişörtleri attık.(çıkartmak) Yeni okula geçişimiz gelecek seneye atıldı.(ertelemek) Askerlik arkadaşıma yıllar sonra mektup attım.(göndermek)

ÇOK ANLAMLILIK SORULARI NASIL SORULUR?

Aşa ğ ıdaki cümlelerde “………..”kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır? Aşa ğ ıdaki cümlelerin hangisinde “………” kelimesi farklı bir anlamda kullanılmıştır?

Çok Anlamlılık Testi

S-1Aşa ğ ıdaki cümlelerden hangisinde terim anlamda kullanılmış bir sözcük yoktur? A)Kök hücre tedavisiyle birçok hastalı ğ ın önüne geçiliyor. B) Plüton, Güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni kabul edilir. C) İ stiklal Marşı uyaklar sayesinde kolayca ezberlenebilir. D) Dün akşam ilerideki yol a ğ zında trafik kazası olmuş.

S-2Aşa ğ ıdaki cümlelerden hangisinde “yüzmek” sözcü ğ ü yay ayraç içinde verilen anlamda kullanılmamıştır? Aylarca çalışamadı ğ ı için şimdi borç içinde yüzüyor. (Mecaz anlam) İ ki yüz metreyi bir buçuk dakikada yüzdü. (Gerçek anlam) Kütüphanedeki kitaplar toz içinde yüzüyor. (Terim anlam) Çocukken yaz aylarında derede yüzerdik. (Gerçek anlam)

“Kaçmak” sözcü ğ ü aşa ğ ıdakilerin hangisinde yay ayraç içinde verilen anlamda kullanılmamıştır? Bir tehlike sezersen hemen dükkâna kaç. (Hızla koşup bir yere saklanmak) Neşesi kaçtı ğ ı için biraz önce dışarı çıktı. (Görünmeden gitmek, sıvışmak) Bu gömle ğ in ve pantolonun rengi yeşile kaçıyor. (Benzemek, andırmak) Çorabının kaçtı ğ ını görünce hemen yeni çorap aldı. ( İ pi kopmak)

“Kuru” sözcü ğ ü aşa ğ ıdaki cümlelerin hangisinde “akıcı olmayan, duygudan yoksun” anlamında kullanılmıştır? Yazarın kuru anlatımı romanı maalesef okunmaz kılıyor. Bu kuru tepelerde yaşam belirtisi yoktu. Kuru bir selam verip yanından geçmek do ğ ru olmaz. Çayın yanında kayısı kurusu getirmemi ister misin?

Deniz kaplumba ğ aları, hem üreme hem de beslenme alanlarının insanlar tarafından bozulması nedeniyle soylarını devam ettiremeyecek duruma geldi. Balıkçıların oltaları, a ğ ları, misinaları, zıpkınları; sürat teknelerinin pervaneleri ve kasıtlı öldürmeler de onlar için en büyük tehditler. Bu parçada geçen aşa ğ ıdaki sözcüklerden hangileri balıkçılık terimleri sözlü ğ ünde yer alabilir? A) a ğ, pervane, olta B) kaplumba ğ a, olta, misina C) a ğ, misina, zıpkın D) soy, tekne, zıpkın