Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
Advertisements

ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
ASETOASETİK-ESTER KONDENSASYONU
Aminler.
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Alifatik Yapılı Organik Bileşikler (2 saat)
Bileşikler ve Formülleri
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
GENEL KİMYA IV ORGANİK KİMYA
Bileşikler Ve Formülleri
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
EMİR AKGÜLLER KİMYA BÖLÜMÜ 3. SINIF ORGANİK SENTEZ DERSİ.
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
Karışım ve özelikler.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
AROMATİK HİDROKARBONLAR
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
ALKOLLERİN GENEL YAPISI VE SINIFLANDIRILMASI
SÜLFÜRİK ASİT.
ALKENLER (OLEFİNLER) CH2=CH2
BURCU IRK
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
9. KONU: AMİNLER.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Karışımlar.
MERYEM KOÇ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ALKENLER Genel formülleri: CnH2n
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
Halojenli organik bileşikler
Element , Bileşik ve Karışımlar
Eterlerin adlandırılmaları
Alkinler Genel formülleri: CnH2n-2
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
FENOLLER.
ORGANİK HALOJEN BİLEŞİKLERİ
ALKOLLER (ROH).
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
NMR.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter ETERLER Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter Genel olarak R-O-R genel formülü ile simgelenirler. Mono alkoller ile izomerdirler. Eterlere bir kez alkillenmiş alkol veya iki kez alkillenmiş su olarak bakılabilir.

Adlandırılması

Genel Elde Edilme Yolları Alkoller, H2SO4 katalizörlüğünde ısıtılırsa eterler oluşur.

Alkil halojenürlerin sodyum alkoksitlerle tepkimesinden de eterler elde edilir. Bu yönteme Williamson (Vilyımsın) sentezi denir ve bu yöntemle hem basit, hem karışık eterler elde edilir.

Eterlerin Genel Özellikleri : H2O molekülü gibi polar yapılı bileşiklerdir.Polar olmaları,polar maddeler için çözücü olarak kullanılabilir. Eter molekülleri arasında hidrojen bağları yoktur.Bu yüzden izomerleri olan aynı karbon sayılı alkollere göre K.N ları düşüktür.

Eterlerin C-O bağları kolay kopmadığından kimyasal tepkimelere karşı ilgileri azdır.Na ile tepkime vermezler,ancak derişik HI ve HBr ile tepkime verebilirler. CH3-O-CH3 + HI CH3-I + CH3-OH Metil iyodür Metanol

DİETİL ETER Eter denildiğinde genellikle dietil eter anlaşılır. Kolay buharlaşabilen, KN:34,5 oC yoğunluğu 20 oC de 0,714 g/cm3 olan bir maddedir. Kolay parlar. Hava ile belirli orandaki karışımı patlayıcıdır. Solunum yoluyla alınırsa azı ayıltır çoğu bayıltır.  İlk kez 1842 de tıpta bayıltıcı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “lokman ruhu” olarak anılır. Laboratuarda çözücü olarak ve Grignard bileşiği hazırlamada kullanılır. Etil alkolde her oranda çözünür. Yağlar, reçineler ve başka organik maddeler için iyi bir çözücüdür.

Etil alkolden H2SO4 katalizörlüğünde su çekilmesiyle elde edilir. Eter koyu renkli ve ağzı sıkı kaplı şişelerde karanlıkta saklanmalıdır. Çünkü hava ve ışık etkisiyle tahriş edici ve patlayıcı eter epoksitleri oluşturabilir