Hisarcılar (HİSAR GRUBU)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ŞİİR
Advertisements

YAZIM KURALLARI.
 1926 yilinda Karaman dogdu. Kuleli Askeri Lisesi ve 1948’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. Kita subayligi yapti. Bu arada Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
CUMHURİYET DÖNEMİ ŞAİR TOPLULUKLARI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
KİMDİR BU? GARİP DIŞINDA YENİLİĞİ SÜRDÜREN ŞİİR Mücahid SERÇEK
Parnasizm Realizmin şiire yansımış biçimine Parnasizm denir. Fransa'da 1860'ta "Çağdaş Parnas" adlı şiir dergisinin çevresinde toplanan sanatçılara "parnasyen" adı.
KİTAPLIKTA NELER VAR ? Şeyma KURPLİKAYA. Ders kitaplarımızın dışında, bilgiye ulaşmak için çeşitli kitaplar vardır. Ansiklopediler, dergiler, şiir kitapları,
CUMHURİYET DÖNEMİ ŞAİR TOPLULUKLARI
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
GARİP AKIMI (I. YENİ).
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
ŞİİRDE AHENK.
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.
Cumhurİyet dönemİ EdebİyatI.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
9 Şubat 2015Ankara, Turkey1 TARİHSEL ELEŞTİRİ. Tarihsel Eleştiri Nedir? Sanatın, zaman karşısında bağımsız olarak irdelenebilme imkanını sunan bir eleştiri.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
CEBELER ANADOLU LİSESİ
Nedim’in Hayatı.
SANAT TARİHİ.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )
Bibliyografya.
Cumhurİyet Dönemİ Dergİlerİ
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
ORHAN VELİ KANIK MEHMET ALİ SEL.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
Servet-İ fünun edebİyatI
FECR-İ ATİ DÖNEMİ (GELECEĞİN IŞIĞI)
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
EDEBİYATIMIZDA EDEBÎ TOPLULUKLAR
1 2. YENİ HAREKETİ 1940 Sonrası Şiiri LÜTFİ BAŞDAŞ 12/D 1789 İSMAİL MALAZGİRTLİ 12/D 1694.
GARİPÇİLER(GARİP AKIMI)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
BEŞ HECECİLER.
İBRAHİM ŞİNASİ.
GARİP ŞİİR. Garip Hareketi’nin etkisinin sürdüğü yıllarda şiiri onlar kadar bayağılaştırmak istemeyen, her biri kendine özgü şiir tarzını oluşturmuş aşağıdaki.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
 Türkî-î basit, basit türkçe demektir. Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşan unsurlara denir. Türkçe kelimelerle.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

Hisarcılar (HİSAR GRUBU) İlk şiirlerini çınaraltı dergisinde yayımlamışlar ve garipçilere tepki göstermişlerdir. 1950 yılında hızar dergisi çıkmaya başlamış ve aralıklarla 1980’e kadar çıkarılmıştır. 1980 yılına kadar 277 sayı çıkarmışlardır. Eski kültür, eski şiir anlayışından kopmadan devam etmek, yeni şiir ya da güzel bir şiir sergilemek şiiri yozlaştıracağı düşüncesindedirler. -        

Milli değerler ve manevi değerlere art dil ortaya koymuşlardır. Dil yaşayan dil olmalıdır. Sanatçının bağımsız olması gerektiğini savunurlar. Batı edebiyatına karşı milli edebiyat savunulmuştur. Sanatta yenilik yapılabilir ama bu yenilik anlayışı eskiyi reddetmek şeklinde olmamalıdır derler.

Kendilerini toplumca gerçekçiler, maviciler, garipçiler gibi topluluklara karşı Türk şiirini koruyan bir toplum olarak görmüşlerdir. Garipcilerin ve ikinci yenicilerin getirdikleri bazı yenilikleri ( Büyük küçük harf kuralına uymama noktalama işareti kullanmama gibi ) eleştirmişlerdir. Toplumun sadece belli kesimlerini değil toplumun her kesiminin eserlere girmesini savunmuşlardır. Şiirin aruz ve hece ölçüsü kalıbına girmemesi gerektiğini savunmuşlardır.

ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİ Mehmet Çınarlı – Derginin kurucusu Yavuz Bülent Bakiler Munis Faik Ozansoy İlhan Geçer Bekir Sıtkı Erdoğan Gültekin Samanoğlu Nevzat Yalçın Mustafa Necati Karaer Feyzi Halıcı Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Halide Nusret Zorlutuna