BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
UNI-SET Toplantı Notları
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular. 1. I.Dünya Savaşı sırasındaki cephelerden hangisi, savaşın süresini en fazla etkilemiştir? 1. I.Dünya Savaşı.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
OSMANLI DEVLETİ DAĞILMA VE ÇÖKÜŞ DÖNEMİ
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
DEMOKRASİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Bandırma Vapuru.
GAZNELİLER
TAM ÖĞRENME MODELİ.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Belediye Bütçesi Süreç , 5393 sayılı kanun temelinde
DÜZENLİ ORDU KURULUYOR
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
<<<<<<>>>>>>
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bütçe Hukuku.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri Dış Etken İstanbul (Tersane) Konferansı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Genç Osmanlılara göre İmparatorluğun dağılışını önlemek için; “meşrutiyet” yönetimine geçilmesi , anayasanın hazırlanması ve meclisin açılması gerekmekteydi. Böylece Avrupa’nın içişlerimize karışmalarının da önlenebileceğine inanıyorlardı. Osmanlı aydınları: Aralarında Namık Kemal, Ali Suavi ve Ziya Paşa gibi aydınların bulunduğu, özellikle 1865-1876 yılları arasında etkin olan Osmanlı aydınlarının idareye karşı oluşturduğu muhalif topluluktur. Tanzimat Dönemi'nde Batıyı daha yakından tanıyan, batı tarzında eğitim gören ve Fransız İhtilali'nin yaydığı fikirlerden etkilenen bu kesim bizde “ Genç (Yeni ) Osmanlılar” Avrupa’da ise “Jön Türkler” adlarıyla anılan aydınlardır. BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) II. Abdülhamit, sadrazamlığa getirdiği Mithat Paşa'nın çalışmalarıyla (Ziya Paşa ve Namık Kemal'in de içinde bulunduğu bir kurul) anayasa hazırlıklarına başlandı. Bu sırada Balkanlarda yine isyanlar başlamıştı. Genç Osmanlılar Meşrutiyeti kabul etmeyen Sultan Abdülaziz’i 30 Mayıs 1876’da hal’ederek yerine V. Murad’ı padişah yaptılar. Ancak V. Murat'ın hastalanarak akli dengesinin bozulması sonucu Şeyhülislamın fetvasıyla tahttan indirildi. Yerine meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren II. Abdülhamit padişah yapıldı. (31 Ağustos 1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) İstanbul (Tersane) Konferansı Balkanlar'da Rus yayılmacılığını engellemek isteyen İngiltere, İstanbul'da uluslararası bir konferans toplanmasını sağladı. İstanbul Konferansı'nın toplandığı ilk gün II. Abdülhamit, Kanun-i Esasi'yi (anayasa) kabul ederek meşrutiyeti ilan etti.(23 Aralık 1876) Böylece Avrupalı devletlerin konferansta Osmanlı aleyhine karar almaları engellenmek istendi. Rusya İngiltere Fransa Avusturya Almanya İtalya Katılan Devletler

Ancak İstanbul (Tersane) Konferansı'ndan; Sırbistan ve Karadağ'ın topraklarının genişletilmesi Sırbistan ve Karadağ'daki Osmanlı askerlerinin çekilmesi Bulgaristan ve Bosna - Hersek'te özerk yönetimlere geçilmesi Balkanlarda devlet yatırımlarının artırılması kararları çıktı. Osmanlı Devleti, meşrutiyetin ilanı ile Balkan uluslarının kendi temsilcilerini seçerek İstanbul'a gönderebileceklerini, bunun için Balkan ulusları adına karar verecek bir konferansa gerek kalmadığını bildirerek İstanbul Konferansı kararlarını kabul etmedi. Avrupa devletleri bunun üzerine Londra'da bir konferans daha düzenlediler. Osmanlı Devleti'nden Hıristiyan halk için vaat edilen ıslahatların yerine getirilmesi istendiyse de Osmanlı Devleti bu kararları da kabul etmedi. Osmanlı Devleti'nin bu tutumu üzerine Rusya, Osmanlı Devleti'ne savaş açtı ve Besarabya Bölgesi'ne saldırdı. Kanun-u Esasi'nin ilanından sonra yapılan seçimle oluşturulan Meclis, 20 Mart 1877'de toplandı.

UYARILAR : Hükümdarın yanında halkın da yönetime katıldığı bir meclis(parlamento) varsa buna Meşrutiyet denir. Kanun-i Esasi, Türk tarihinin ilk anayasasıdır. Mebusan Meclisiyle beraber halk ilk kez yönetime katılmıştır. Halk kısıtlı da olsa ilk kez seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Birinci meşrutiyetin ilanında etkili olan düşünce akımı Osmanlıcılıktır.

MECLİS-İ UMUMİ Mebusan Meclisi Ayan Meclisi Üyeleri halk tarafından seçilirdi. Görev süresi 4 yıldı. Üye sayısı 69’u Müslüman 46’sı gayrimüslim olmak üzere 115 kişiden oluşmaktaydı. Çalışmalarını açık oturumlarda yürütürdü. Padişah gerektiğinde fesh edebilirdi. Ayan Meclisi Üyeleri padişah tarafından önemli görevler yapmış bürokratlar ve/veya ulema arasından seçilirdi. Görev süresi ömür boyu idi. Üye sayısı 26’ydy. Çalışmalarını kapalı oturumlarda yürütürdü.

Kanun-i Esasi’nin Özellikleri 23 Aralık 1876 da ilan edilen anayasa aslında özgürlükçü bir rejim getirmiyordu: Egemenlik kayıtsız şartsız Osmanlı ailesine aitti. Osmanlı vatandaşlarının siyasi parti kurma ve toplantı özgürlükleri yoktu. Padişahın yetkileri İslam hukuku ile sınırlandırılmıştı. Tek yenilik bir kanadını halkın (Mebusan Meclisi) bir kanadını padişahın (Ayan Meclisi) seçtiği bir parlamento kurulmasıydı. Parlamentoya yasama yetkisi verilmemişti. Hükümet padişaha karşı sorumluydu. Meclisi açma-kapatma yetkisi padişaha aittir. Yeni yasa ve yasa değişikliği teklifi padişah onayı olmadan meclise getirilemiyordu. Sonuçta padişahın mutlak ve monarşik niteliği bu rejimde de değişmiyordu.

1909 31 Mart Vak’ası ile II.Abdülhamit’in hal’i 1908 II.Meşrutiyet’in İlanı 1878 – 1908 (İstibdat Dönemi ) 13 Şubat 1878 (Mebusan Meclisi’nin Kapatılması) 20 Mart 1877 (Mebusan Meclisi’nin Açılması) 23 aralık 1876 (Kanun-i Esasi’nin İlanı)

İstibdat dönemi: II. Abdülhamid’in 1878-1908 tarihleri arasında ülke yönetiminde uyguladığı sert bir politikanın takip edildiği dönem verilen isim.