Adrenal Medulla Cerrahi Hastalıkları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Advertisements

KARACİĞERİN FOKAL LEZYONLARI
PANKREASIN ENDOKRİN TÜMÖRLERİ
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
ADRENAL BEZ PATOLOJİLERİN MİNİMAL İNVAZİV TEDAVİ KILAVUZU
TANIYA ULAŞIM-2 Prof.Dr.Bülent Erbay.
FEOKROMASİTOMA Adrenal veya extraadrenal kromaffin hücre tümörüdür.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
PNÖMONİ.
Bel ve Boyun Fıtıkları.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
PROTEIN METABOLIZMASı BOZUKLUKLARı 1. Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Serum proteinlerine ili ş kin bozukluklar Beslenim eksikli ğ i (malnutrisyon)
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ AD Arş. Gör. Dr. Hatice ÇAVUŞ
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
PELVİK LENF NODU DİSSEKSİYONUNDA FROZEN SECTİON FALSE NEGATİF SONUÇLAR
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Endokrin Sistem Adrenal Medulla Sintigrafisi I-131 MIBG
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Erişkin Kalp Cerrahisinde Kan Koruma Yöntemleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM DR.MURAT AKIN
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
HIV ve Kardiyovasküler Risk Olgu Sunumu
Tiroid Nodülü Rehberi Fizik muayene ile veya rastlantısal olarak saptanan tiroid nodülü için uygun değerlendirme yöntemi nedir? Öneri 1 [A] Serum.
C- EPİDOMİYOLOJİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Pratik Dersi Kas – İskelet Radyolojisi
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Adrenal Medulla Cerrahi Hastalıkları Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi

Feokromositoma İnsidans; otopsi serilerinde %0.3-0.95, biyokimyasal taramada %1.9 4. 5. dekat pik, her yaşda görülebilir, K=E Ekstra-adrenal tümörler (paragangliomalar); zuckerkandl organı, boyun, mediastinum, abdomen ve pelviste yerleşebilir Tedaviye dirençli HT 10’lar kuralı; %10 bilateral, %10 çocukluk, %10 malign, %10 ekstraad- renal, %10 familial MEN-2A ve 2B’de %50 oranında görülür (OD, RET onkogen mut.), VHL hastalığıda (retinal anjiom, SSS hemanjioblastom, renal kist ve kanser, pankreatik kist, epididimal kistadenom) OD ve FEO (%14) görülür

Feokromositoma NF tip 1 ve diğer nöroektodermal tümörlerde (Struge-Weber sendromu, tuberoz skleroz), Carney’s sendromu (mide leomyosarkom, ekstraadrenal paraganglioma, pulmoner kondroma), MEN-1 sendrom, familyal paraganglioma ve FEO sendromu (süksinil dehidrogenaz gen mutasyonları Klasik triad; baş ağrısı, çarpıntı, terleme Anksiyete, huzursuzluk, parestezi, flushing, göğüs ağrısı, nefes darlığı, karın ağrısı, bulantı, kusma, MI, SVO Semptomlar egzersiz, defakasyon ve miksiyon esnasında ortaya çıkabilir En yaygın klinik bulgu HT (Tüm HT nedenlerinin %0.1-0.2’si)

Feokromositoma Hastalıktan şüphelenmek, tanıyı doğrulamak, lokalizasyon ve cerrahi tedavi ÇOK ÖNEMLİ !!!! Cerrahi sonrası HT kür Ölümcül olabilecek ataklar yok edilmekte % 10 malignite riski uzaklaştırılıyor %10 familial olması, diğer aile üyelerinde olası erken tanı

Feokromositoma Soru: Hangi durumlarda FEO’dan şüphelenelim? Hiperadrenerjik bulgular; baş ağrısı, çarpıntı, terleme, solgunluk Tedaviye dirençli HT Familial sendromların varlığı Aile hikayesi İnsidental adrenal kitle varlığı HT ve DM Anestezik ya da cerrahi işlem esnasında HT krizi < 20y başlangıçlı HT İdiopatik dilate kardiomyopati Carney triadı (GIST, pulmoner kondroma)

Feokromositoma Laboratuvar Öncesi Fraksiyone katekolamin ve metanefrin düzeylerinin artmasına neden olabilecek ajanlar !!! TAD Levodopa Adrenerjik rsp. agonisti içeren dekonjestanlar Amfetamin Antipsikotikler Proklorperazin Rezerpin Ethanol Kafein Ham meyveler

Feokromositoma Laboratuvar Bulguları 24 saatlik idrarda metanefrin (%98 sens. ve spes.) İLK TEST 24 saatlik idrarda katekolaminler (E, NE, Dopamin) Feo spesifitesi düşük Plazma fraksiyone metanefrin ve katekolaminler (hastalığın başlangıç evrelerinde ve inatçı dopamin sekresyonu yapan tm. de N gelebilir, sens. %96-100, spes. %85-89, spes. > 60 y % 77) ŞÜPHE YÜKSEKSE! Plazma katekolamin düzeyleri için cut-off değerler NE; 2000pg/ml, E; 200pg/ml İdrar katekolaminlerinde üst sınırda > 2 kat↑ ya da idrar Nmet > 900 µg, idrar met > 400 µg

Feokromositoma Laboratuvar Bulguları Klonidin (santral etkili 2 adrenerjik) supresyon testi; klonidin nörojenik katekolamin sentezini baskılar, fakat FEO’da baskılama yapamaz. N’de 0,3 mg oral klonidinden 2-3 saat sonra bazal katekolamin düzeyleri <500pg/ml olur FEO’da ↓ olmaz Kromogranin A; Adrenal medullada ddepolanır ve diğer nöroendokrin tm.de de ↑, ancak FEO için spesifik değil Bazı çalışmalarda plazma metanefrin ölçümü ilk test olmalı deniyor (sensivite %96-100, spesifite %86 ve yaşlı hastalarda daha da düşer) Neden; kolay Nöropeptid Y; FEO’da % 87↑ 24 saatlik idrarda VMA (kötü sens. ve spes.)

Feokromositoma Görüntüleme BT (sens. %89) ve MRG (sens. %98) negatif Adrenal FEO > 10 cm MIBG sintigrafisi (sens. %80, spes. %88-100) Sintigrafi öncesi antiemetikler, antipsikotikler, kokain, labetalol, TAD, amfetamin, rezerpin, sempatomimetikler, kalsiyum kanal blokerleri KESİLMELİ!

Artmış hormonal aktivitenin etkilerini baskılamak Pulmoner ve kardiyak fonksiyonları düzeltmek Anesteziye ve cerrahiye bağlı komplikasyonları en aza indirgemek

Feokromositoma -reseptörler E > NE> izoproterenol İzoproterenol > E=NE β-2 reseptörler İzoproterenol > E > NE E salgılayan tümörler NE salgılayan tümörler

Feokromositoma Hazırlık -adrenerjik blokerler Fenoksibenzamin, Selektif -1 bloker ( Prazosin, Terazosin, Doksazosin) Kombine  ve β blokerler Labetalol Kalsiyum kanal blokerleri Katekolamin sentez inh. Nikardipin Metirozin

Feokromositoma Hazırlık Hipertansiyonun kontrolü ve volum replasmanı Cerrahiden 1-3 hafta önce 2 kez/gün 10mg uzun etkili -bloker (fenoksi- benzamin, maksimum doz 100 mg) ve takikardi ile aritmisi olan hastalarda 6-8 saatte bir 10-40 mg β bloker eklenebilir ve yalnızca - bloker tdv. altında iken başlanır Tedavinin 2-3. günü 5000mg Na alımı başlanır (ortostatik hipotansiyon ↓)

Feokromositoma Hazırlık Postoperatif hipotansiyondan korunmak için preoperatif volum replasmanı Selektif -1 blokerler daha az y.e var ve daha uzun kullanılabilir, metastatik FEO da da tercih edilir Nikardipinde (30 mg x 2/gün),  ve β blokerler kadar etkin  ve β blokerler tolere edilemiyor ya da etkisiz ise katekolamin sentez inh. metiltirozin (metyrosyn) eklenmesi gerekebilir

Feokromositoma Hazırlık Akut Hipertansif Kriz; Preoperatif ya da intraoperatif görülebilir HT için; - Sodyum nitroprussid; hızlı ve kısa süre etkili (2 µg/kg/dk i.v inf, max doz 800 µg/dk) - Fentolamin; kısa süre etkili (2-5 mg i.v bolus) - Nicardipin; 5 mg/saat inf, max doz 15mg/saat Kardiak aritmi için; - Lidokain; 1-1,5 mg/kg i.v bolus, takiben 2-4 mg/dk inf. - Esmolol; 0,5 mg/kg yükleme, 0.05 mg/kg/dk inf.

Feokromositoma Tedavi Adrenalektomi (laparoskopik, açık, robotik, anterior ve posterior) Herediter vakalar (multipl ya da bilateral olabilir, korteks koruyucu cer- rahi Addisondan kaçınmak için önerilir, kısıtlı yayın ve VHL’da %20, MEN -2’de %33 nüks)

Malign FEO Survey düşük Benign lezyonlarda pleomorfizm, nükleer atipi, mitoz artışı, hatta kapsül ve damar invazyonu görülebilir. Malignite tanısı çevre dokulara invazyon ya da uzak metastaz (kemik, KC, AC, rejyonel lenf nodları,beyin, plevra, cilt) ile konur. Çap ve yaş artışı ile malignite riski artar Tanıda Ki-67, metalloproteinaz doku inh. ve COX-2 ‘de son zamanlarda kullanılmakta. MEN sendromlarında FEO nadiren malign, ancak SDHB mut. varlığı adrenal ve ekstra-adrenal maligniteyi arttırır Unrezektabl tümörlerde radyoterapi veya 131I-MIBG irradiation Somatostatin rsp. görüntülemede tm (+) ise octreotid kullanılabilir

Adrenal İnsidentaloma CT’de saptanma insidansı; %0.4-4.4 %36-94 Aİ’da subkliniik Cushing görme oranı %8

Adrenal İnsidentaloma Adrenale met. Yapan tm.ler; AC, meme, melanom, RCC ve lenfoma Ekstraadrenal kanser ve Aİ; met. oranı %32-73 Ayırıcı tanıda; a) 1 mg DMT supresyon testi b) Sex steroid fazlalığı şüphesi 17-ketosteroidler c) 24 saatlik idrar veya plazma katekolamin, metanefrin d) Hipertansif hastada Na, K, Aldosteron ve Renin Malignite riski >6cm %25, <4cm risk %2, 4.1 ile 6 cm arası %6 Adrenal kanserler de genellikle >18 Hounsfield units, inhomojen, irregular sınırlı, lokal invazyon ve komşu LAP

Adrenal İnsidentaloma MRI T2-imajlarda adenomda karaciğere kıyasla düşük sinyal yoğunluğu, karsinom ve met.lerde ise orta derecede sinyal yoğunluğu, FEO da ise çok yoğun Bazı araştırmalar NP-59 tutulumunu benign lezyon için %100 tahmin edici olarak belirtmekte (çok kabul görmedi) PET-CT; FEO’da yanlış (+), küçük lezyonlar veya hemoraji ya da nekroz varlığı yanlış (-) sonuçlar İİAB; adenom karsinom ayrımı yapamaz. Metastaz şüphesinde yararlanılır.

Adrenal İnsidentaloma Tedavi Takiplerde büyüme cerrahi 1 mg DMT sup. Üriner katekolaminler