TELİF HAKLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sunu İçeriği Adem ÇAMLIKAYA Telif Hakları
Advertisements

BİLGİSAYAR ve ETİK.
YAZILIM HAKLARI İÇİNDEKİLER 1-)Telif Hakkı Nedir Ve Ne İşe Yarar?
HAZIRLAYAN: SONNUR TARHAN BÖTE 1
Adı:ibrahim soyadı:nergizka no:
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
Donanım Birimleri.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DONANIM VE YAZILIM.
Fikri haklar nedir Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserleri.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Turgay Baş 1.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
YAZILIM (SOFTWARE).
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
GENEL MUHASEBE.
YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Programları Programlama Dilleri
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
TELİF HAKKI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Güvenli İnternet Kullanımı
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
TELİF HAKKI.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Temel Bilgisayar Bilgileri
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
TELİF HAKKI.
Bilgisayar Yazılımları
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Avukat Barkın Gültekin
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
9- BELEDİYELERDE TEŞKİLİ ZORUNLU GECEKONDU FONU İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER :
TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

TELİF HAKLARI

1)Telif Hakları Telif Hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır. Sembolü çember içinde bir “C” harfidir( © ) ve İngilizce “copyright” kelimesini ifade eder. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Bu süre, eser-yapıt sahibi yaşadığı sürecedir ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Eser-yapıt sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet(açıklık) kazanmasından itibaren 70 yıldır.

2)Yazılımların Telif Hakları Bilgisayar Yazılımları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu(FSEK) ile koruma altına alındı. 4630 sayılı bu yasa, 3 Mart 2001 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bilgisayar yazılımlarının hak sahibinin izni olmaksızın; kopyalanması, kullanılması, bedelli ve bedelsiz dağıtılması, kiralanması ve ithal edilmesi durumunda uygulanacak cezalar önemli ölçüde ağırlaştırıldı.

Bu cezalar; Lisans başına 10 milyar TL’den 150 milyar TL’ye kadar para cezası 2 yıldan 6 yıla kadar para cezasına çevrilmeksizin hapis 3 yıla kadar meslekten men Kullanılan bilgisayar ve araçlara el konulması olarak sıralanmaktadır. *Lisanssız yazılım kullanımı konusunda Firma sahipleri, yöneticileri ve bilgi işlem sorumluları yasalar karşısında doğrudan sorumludur.

Suç Teşkil Eden Fiiller: Lisansı alınmamış kopya (korsan) yazılım kullanmak, kiralamak, satmak veya dağıtmak(FSEK), Yasal kullanım hakkına sahip olduğu yazılımı lisansta izin verilenden fazla çoğaltmak(FSEK), Başkasına ait bir yazılımı kendi eseri gibi göstermek(FSEK), Yazılımın şifre veya kilitlerini açan yöntem ve araçları ticari amaçla elinde bulundurmak veya dağıtmak (FSEK), Bilgisayar sistemindeki programları, verileri veya diğer unsurları hukuka aykırı olarak ele geçirmek.(Türk Ceza Kanunu – TCK), Korsan Kopyalama fiili esnasında aynı zamanda marka ve ticari ünvan hakları ve vergi mevzuatı da ihlal edilmiş olur (Türk Ticaret Kanunu, Markalar Kanunu, Markaların Korunması Hk. K.H.K., Vergi Kanunları)

Suçun Failleri: Yukarıda belirtilen eylemleri bilerek veya ihmal ile işleyenler, Suç fiillerine herhangi bir surette iştirak edenler, Yönetimi altında çalışan personelin lisanssız yazılım kullanması halinde; bunu bilmese dahi, işveren ve yöneticiler

3)Yazılım Korsanlığı Yazılım korsanlığı; telif haklarıyla korunan yazılımların ve patentli materyallerinin izinsiz olarak kopyalanması, dağıtılması ve kullanılmasıdır.

Korsan yazılım kullanmanın oluşturacağı riskler Korsan yazılımlar garanti koruması olmadan satılmaktadır Korsan yazılımları yükseltme-güncelleme gibi olanaklar bulunmamaktadır Sahte yazılımların yüklü olduğu diskler virüslü olabilir Yasal olmayan kopya lisanslar kullanarak- kopyalayarak telif hakları kanunlarını çiğnenmiş olur.

4) BİLGİSAYAR YAZILIMLARI Kullanımı Serbest Olan Yazılımlar (Public Domain): Kullanımı herkese açık olan yazılımlardır. İsteyen istediği kadar kullanabilir, kopyalayıp dağıtabilir. Paylaşılabilir Yazılımlar (Shareware): Yalnız belirli bir süre (15 gün, 1 ay, 2 ay gibi) deneme amaçlı olarak kullanılabilir yazılımlardır.Sürekli kullanım hakkı için ücretini ödemek gerekir. İşletim Sistemi (Operating System): Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Disk İşletim Sistemi DOS (Disk Operating System): Windows (3.1, 95, 98, 2000,XP)Windows NT,MAC OS,UNIX, LINUX … Yararlı Programlar: İşletim Sistemi ile verilen format, sıkıştırma, hesap makinesi gibi programlardır

Aygıt sürücüleri (Device Driver): Çevre birimlerinin(monitör, mouse vs)çalışması için bilgisayara yüklenen programlardır Programlama Dilleri: Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama dili denilir.Programlama dillerinden bazıları Pascal, Delphi, Java, Visual Basic vs. Uygulama Programları : Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Örneğin, okul yönetim sistemi programları, muhasebe programı Ticari yazılımlar: Muhasebe, tahmin yapma, proje yönetimi gibi genellikle sektörlere hitap edep ücretli programlardır Eğlence yazılımları: Oyun, ekran koruyucu vb programlar için kullanılır.

Eğitim ve Başvuru Yazılımları: Bilgisayar Destekli Eğitim yazılımları, benzetim (simulasyon) yazılımları, elektronik ansiklopedi vs. Çokluortam (Multimedia) Yazılımları: Bilgisayar tabanlı medya ile bütünleşik olarak hazırlanırlar. Ses, video, animasyon, resim içerirler. Çokluortam ansiklopedileri bunlara örnektir. Ücretsiz Yazılım (Freeware): Freeware tanımının kabul edilmiş açık bir tanımı yoktur. Yeniden dağıtımına izin verilen ancak değiştirilmesine izin verilmeyen yazılımlardır. Paylaşılabilir yazılım (Shareware): Yeniden dağıtımına izin verilen ancak deneme sürelerinden sonra kullanılmaya devam etmek isteyenlerin lisans ücreti ödemesi gereken yazılımlardır. Yazılımlar donanıma uyumlu ise çalışır. İşletim sistemi ile yazılımlar uyumlu olmalıdır.

5)YASAL HÜKÜMLER Yazılımların, sitelerin; kullanıma sunulması-erişim sağlanması-kullanılmasıyla ilgili kuralların belirlenmesi amacıyla hazırlanır.

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Telif_hakk%C4%B1 http://www.garantisoft.com.tr/telif-haklari.html http://www.autodesk.com.tr/adsk/servlet/index?siteID=13044046&id=13177657 https://tr.wikibooks.org/wiki/PC_Yaz%C4%B1l%C4%B1m_T%C3%BCrleri http://www.telifhaklari.gov.tr/ana/sayfa.asp?id=396

HAZIRLAYAN: ŞEYDA DAŞ