OLASILIK ile İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Hat Dengeleme.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Program Tasarım Modelleri
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ. MYO.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
BMET 262 Filtre Devreleri.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
KÜMELR Kümelerin çeşitleri.
klasik mantik önermeler
ÖRNEKLEME.
Bitkiler * Diğer taraftan sebzecilikte iklim elemanlarından özellikle ışık, sıcaklık, yağış ve rüzgar önemli etkiye sahiptir. * Sebzelerde kuvvetli.
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 4 Eminnur Ayhan
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
Çözülemiyen Matematik Soruları
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
OLASILIK.
KESİRLERİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERMEK
Çizge Teorisi ve Algoritmaları
ELEMENTLER.
Buluş nedir?.
RASYONEL SAYILAR.
Bugün neler öğreneceğiz?
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Çizge Teorisi ve Algoritmalari
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
YÜZDELER.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
İleri Algoritma Analizi
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
Hidrograf Analizi.
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

OLASILIK ile İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR YAKUPLU ORTAOKULU

OLASILIK NEDİR ? Olasılık bir şeyin olmasının veya olmamasının matematiksel değeri veya olabilirlik yüzdesi, değeridir. Olasılık kuramı istatistik, matematik, bilim ve felsefe alanlarında mümkün olayların olabilirliği ve karmaşık sistemlerin altında yatan mekanik işlevler hakkında sonuçlar ortaya atmak için çok geniş bir şekilde kullanılmaktadır.olasılık bir olayın olma veya olmama şansının matematiksel karşılığına denir.imkansız olayın ve imkanlı olayın toplamı daima 1’dir Aristoun eserlerinin çevirilerinde olasılık sözcüğü, bir gerçeğin rastgelirliliğinin nicelikleştirilmesini ifade etmemektedir, ama bir fikrin ne kadarının genel olarak kabul edildiği ile ilgilidir.

Örnek : Kantinde içecek olarak ayran,süt ve meyve suyu vardır Örnek : Kantinde içecek olarak ayran,süt ve meyve suyu vardır.Yiyecek olarak da tost ve bisküvi vardır.Karnını doyurmak isteyen Ayşe bir içecek ile bir yiyecek yemek şartıyla kaç farklı şekilde karnını doyurur? . Ayşe’nin karnını doyurma olasılıkları: Ayran-tost Ayran-bisküvi Süt-tost Süt-bisküvi Meyve suyu-tost Meyve suyu-bisküvi 6 ihtimal vardır.Bunu 3.2=6 olarak ta hesaplayabiliriz.

OLASILIĞIN TEMEL KAVRAMLARI Deney: Gerçekleştirilmek istenen olaya denir. Çıktı: Gerçekleşen olaylardır.Deneydeki her bir çıktının olma olasılıkları eşittir. Evrensel küme: Deneyde gerçekleşme ihtimali olan tüm durumlardır.Evrensel kümeye elemanlar 1 kez yazılır. Örnek uzay: Bir deneydeki gelebilecek çıktılar kümesidir.Her eleman ayrı ayrı yazılır. Olay: Örnek uzayın her bir alt kümesine denir.Çıktılarım kümesidir. Eş olasılıklı olma: Her bir harfin çekilme olasılığı eşittir. 

Sorular ve Çözümleri Problem: Fatma, alfabemizdeki bütün harfleri aynı özelliklere sahip kâğıt parçalarına yazarak boş bir kutuya atmıştır. Emel, kutudan rastgele bir kâğıt çekmiştir. Çekilen kâğıtta ünlü harf olma olasılığı nedir? Çözüm ; Deney: Eş özelliklere sahip kâğıtlar üzerine yazılmış olan alfabemizdeki harflerden birinin seçilmesi.      Örnek uzay:      Ö={alfabemizdeki tüm harfler} veya      Ö={a,b,c,ç,d,e,f,g,ğ,h,ı,i,j,k,l,m,n,o,ö,p,r,s,ş,t,u,ü,v,y,z}       s(Ö)=29      Olay: H={bir ünlü harfin çekilmesi}       H={a,e,ı,i,o,ö,u,ü}       s(H)=8     Olayın çıktıları:      a, e, ı, i, o, ö, u, ü  Bir olayın olma olasılığı=(istenilen olayın çıktı sayısı) / (mümkün olan tüm çıktıların sayısı) Bir olayın olma olasılığı kesir,oran,ondalık kesir ve yüzde kavramları ile ilişkilidir. Bir olayın olma olasılığı 0 ile 1 arasındadır.(1 dahildir.)

Örnek: Bir torbada 3 beyaz,5 mavi top vardır. a) Torbadan beyaz top çekilme olasılığı kaçtır? O(A)=3/8 b) Torbadan beyaz top çekilmeme yani beyaz olmama olasılığı kaçtır? O(A')=1-3/8=5/8 (Beyaz çekilmeme mavi çekilme olasılığına eşittir. Örneğin; 6 kolye, 3 küpe arasından a) 1 kolye yada 1 küpe kaç değişik şekilde seçilir? 6+3=9 değişik şekilde seçilir. b) 1 kolye veya 1 küpe kaç değişik şekilde seçilir? c) Bu takılardan biri kaç değişik şekilde seçilir? d) Bu takılar kaç farklı şekilde takılır? 6+3=9 değişik şekilde takılır. e) 1 kolye ve 1 küpe kaç değişik şekilde seçilir? 6.3=18 değişik şekilde seçilir.

Bir olayın olma olasılığı ile olmama olasılığı toplamı 1’dir. Olasılık değeri 0 ile 1 arasında yer alır. Olasılık her zaman bir basit kesirdir. Olasılık 0’a yaklaştıkça olayın gerçekleşmesi zayıflar, 1’e yaklaştıkça olayın gerçekleşmesi kuvvetlenir.

Hocam Sizin Dediğiniz Gibi Aynı Berkay Gibi Arası Burası Oynuyor Ayıcığın.                       

Umarım Yaptığımız Sunuyu Beğenmişsinizdir. Yapanlar : Enes UĞUR