Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir."— Sunum transkripti:

1

2 Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir. İnsanlar günlük yaşantılarında çeşitli olayların gerçekleşme olasılığına ilişkin sık sık tahminler yaparlar. Bu tahminler olasılıkların tam olarak hesaplanmasını içermemekle birlikte ilgilenilen olayların gerçekleşme ihtimali hakkında genel bir fikir verir. Örneğin; zar oyunu oynayan bir kişinin kazanması için attığı iki zarın toplamalarının 3 veya fazla olması gerektiği durumda, o kişinin kazanma olasılığının yüksek olduğu söylenebilir.

3

4

5

6 Olasılık Olasılığı 3 şekilde hesaplarız:
Subjektif: olayın gerçekleşme durumuyla ilgili kişisel inancımızdır yılında kıyametin kopacağına inanmak gibi. Frekans hesabı: deneyimizi tekrarlamamız halinde olayın meydana gelme olasılığıdır. Önsel: olasılık dağılımının önceden bilinen bir modeline göre hesaplanır. Kalıtım teorisiyle ilgili oluşturacağımız modellere dayanarak mavi gözlü bir anne ve kahverengi gözlü bir babadan olacak çocuğun göz rengini tahmin edebiliriz.

7 Olasılık Bir deneyin mümkün olan tüm sonuçlarının dağılımına ya da oluşturduğu gruba ‘Sonuç Kümesi’ denir Sonuç kümesi ‘S’ ile gösterilir ve rastgele deney sonucunda ortaya çıkan sonuçlar { } şeklindeki parantez için de gösterilir.

8 Sonuç kümesi için örnek
Bir zarın atılması deneyi ile ortaya çıkabilecek sonuç kümesi? Sonuç kümesi, S={1, 2, 3, 4, 5, 6} Bir deney ile ilişkili S sonuç kümesinin bir alt seti bir olaydır. Bir A olayı S’ye ait sonuçların bir ya da daha fazlasıdır.

9 Bir deneyin her bir sonucu, S’nin her bir elemanı basit bir olaydır.
Eğer A, S’nin yalnız bir elemanını içeriyorsa; A bir ‘basit olay’ Örnek;uzaydaki her bir olay basit olaydır Bir destte kağıttan çekilen bir kağıdın sinek gelmesi S’nin alt seti, iki zarın atıldığında toplamının 2 olduğu olay A ile tanımlandığında, S={1, 1} A, S’nin bir elemanından fazlasını içeriyorsa; A bir ‘bileşik olay’ Örnek; 52’lik desteden çekilen bir kağıdın hem sinek hem kız olması S’nin alt seti, iki zarın atıldığında toplamının 4 olduğu olay A ile tanımlandığında, S={(1,3), (2,2), (3,1)}

10

11

12 Olasılık Beklenen bir olayın olasılığı ;
Olasılık için öncelikle sonuç kümesi bilinmelidir. Para hava atıldığında; sonuç kümesi, S={yazı, tura} Yazı gelme olasılığı P = 1/ 2 = 0,5 olarak hesaplanır.

13 Örnek; Sınıfımızdan rastgele seçtiğimiz bir öğrencinin
Ağustos ayında doğmuş olma olasılığı P(A) nedir? P(A)=1/12= 0,083 (%8,3) Kış mevsiminde doğmuş olma olasılığı P(B) nedir? P(B)=1/4=0,25 (%25)

14 Örnek; Sınıfımızdan rastgele seçtiğimiz bir öğrencinin
Ağustos ayında doğmuş olma olasılığı P(A) nedir? P(A)=1/12= 0,083 (%8,3) Kış mevsiminde doğmuş olma olasılığı P(B) nedir? P(B)=1/4=0,25 (%25)

15 Bir deste kağıttan a)Bir kupa seçme olasılığı nedir
Bir deste kağıttan a)Bir kupa seçme olasılığı nedir? B)Bir as çekme olasılığı nedir?

16 BAĞIMLI OLAYLAR Bir olayın ortaya çıkması başka bir olay ortaya çıkmasını etkiliyorsa 52’lik bir desteden iadesiz arka arkaya iki kart çekiliyor. Kart sayısı önce 52 sonra 51,

17 BAĞIMSIZ OLAYLAR S kümesinde yer alan iki olay birlikte meydana gelemiyorsa ayrık olay olarak adlandırılır. Eğer bir A olayının ortaya çıkması B olayının çıkmasına bağlı değilse A ve B olayları ayrık olaylardır. NOT: Bağımsız olaylar için Çarpma yöntemi kullanılır.

18 BAĞIMSIZ OLAYLARA ÖRNEK
1. 1 torbada 20 tane top vardır. Bu toplardan 12’si mavi, 8’i kırmızıdır.Torbadan 1 top çekiliyor bu top mavi olduğuna göre çekilen ikinci topun A)mavi olma olasılığı B)Kırmızı olma olasılığı nedir?

19 Olasılık kuralları Bir deneyde birbirini dışta tutan olaylara bağımsız olaylar denir. Bağımsız olayların olasılıklarını hesaplamada iki temel kural vardır.  Toplama kuralı  Çarpma kuralı

20 Toplama kuralı Bağımsız olan olaylardan birinin ya da diğerinin gerçekleşme olasılığı olayların tek tek ortaya çıkma olasılıklarının toplamına eşittir. P(A veya B)=P(A)+P(B) Bu kural birbirinden bağımsız olayların ortaya çıkma olasılıklarının toplamının 1’e eşit olduğunu gösterir

21 Örnek 200 kişilik bir sınıfta 120 kız ve 80 erkek öğrenci varsa, sınıf listesinden rastgele bir çekiliş yapıldığında; Öğrencinin kız olma olasılığı P(A)=120/200=0,6 erkek olma olasılığı P(A)=80/200=0,4 Öğrencinin kız ya da erkek olma olasılığı ise P(A veya B)=0,6+0,4=1

22 Örnek Hepatit görülme olasılığı %5, diyabet görülme olasılığı ise %9 olan bir toplumda herhangi bir kişide hepatit veya diyabet görülme olasılığı nedir? %5+%9= %14’tür.

23 Çarpma kuralı P(A ve B)=P(A)xP(B)
Bağımsız olan olayların birlikte gerçekleşme olasılığı olayların tek tek ortaya çıkma olasılıklarının çarpımına eşittir. P(A ve B)=P(A)xP(B)

24 Örnek 200 kişilik bir sınıfta 120 kız ve 80 erkek öğrenci varsa, sınıf listesinden rastgele bir çekiliş yapıldığında; İlk iki öğrencinin erkek olma olasılığı nedir? Birinci çekilişte erkek olma olasılığı P(A)=80/200=0,4 (%40) Birinci ve ikinci çekilişte erkek olma olasılığı ise P(A ve B)=0,4x0,4=0,16 (%16)

25 Örnek Bir toplumda hepatit görülme olasılığı %5, diyabet görülme olasılığı ise %9’dur. Bu toplumdan rastgele seçilen herhangi bir kişide hepatit ve diyabet görülme olasılığı nedir? 0,05 x 0,09= %0,45

26

27

28 OLASILIK AKSİYOMLARI P(A)nın A nın olma olasılığı
(AUB)=P(A)+P(B) (A veya B nin olma olasılığı (AnB) =P(A)xP(B) (A ve B nin olma olasılığı

29 AYRIK OLMAYAN OLAYLAR İÇİN TOPLAMA KURALI Ayrık olmayan iki olayın birlikte olma olasılığını sadece toplayarak elde etmemiz mümküm değildir. 52’lik bir deste kağıtan bir as veya bir karo çekme olasılığı nedir P(AUB)=P(A)+P(B)-P(AnB) P(A)=4/52 P(B)=13/52 P(AnB)=1/52

30

31

32

33 SORULAR Fenerbahçenin önümüzdeki 5 yılda şampiyonlar liginde şampiyon olması ihtimali P(A)=.05,aynı beş yılda Galatasarayın Avrupa şampiyonu olması olasılığı ise P(B)=.20 olarak hesaplanmaktadır. Buna göre önümüzdeki 5 yılda bu iki durumdan A veya B olaylarının gerçekleşme ihtimali nedir?

34 Bir üniversitenin rektörü öğrenci ve öğretim üyelerinin bağıl değerlendirmeye geçilmesi konusunda bir anket yaptırmıştır. Bu gruptan rast gele seçilen birinin öğretim elemanı olma veya katılıyor olma olasılığı nedir Katılıyor Karşı Çekimser Toplam Öğretim elemanı 15 160 25 200 Öğrenci 245 40 300 260 175 65 500

35 1. Bir torbada 5 beyaz ve 4 siyah bilye bulunmaktadır
1.Bir torbada 5 beyaz ve 4 siyah bilye bulunmaktadır. Torbadan gelişigüzel 2 bilye çekilirse ikisinin de beyaz gelme olasılığı nedir? 2. Bir kutudaki 12 ampulden 4’ü bozuktur. Bu ampullerden rastgele seçilen 3 ampülün bozuk olması olasılığı nedit?

36

37

38


"Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları