Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Advertisements

% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
GENÇ YETİŞKİNLERDE YAŞAM DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK UMUT, DAYANIKLILIK VE İYİMSERLİK Makbule Kalı Soyer Ayşin Satan 13. Ulusal.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Çoklu Doğrusal Bağlantı X3X3 X2X2 r X 2 X 3 = 1 Tam Çoklu Doğrusal Bağlantı.
Regresyon Analizi Hanefi Özbek.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
TABLO ve GRAFİK YAPIM YÖNTEMİ
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Kİ-KARE DAĞILIMI VE TESTİ
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
Mutlak Dağılım Ölçüleri Nispi Dağılım Ölçüleri
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Bağımlı (Eşleştirilmiş) Örneklerde t-Testi (Paried Sample t test) Menüsü Bağımlı örnekler için deney tasarımı iki farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır.
Yrd.doç.dr.H. deniz gülleroğlu
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Türkiye’de medyaokuryazarlığı eğitimi
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
D(s): Kapalı sistemin paydası H(s)  N(s)
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Kararların Modellenmesi ve Analizi Ders Notu III
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı

İki değişken arasındaki ilişkinin matematiksel ifadesi Değişkenler arasındaki ilişkinin kuvveti ve yönü hakkında bilgi veren ölçülerdir. Neden-sonuç ilişkisi olup olmadığı konusunda bir bilgi vermez. Korelasyon analizinde amaç; bağımsız değişken (X) değiştiğinde, bağımlı değişkenin (Y) ne yönde değişeceğini görmektir. Korelasyon analizi yapabilmek için, her iki değişkenin de normal dağılım göstermeleri gereklidir. Korelasyon katsayısı -1 ile +1 arasında değerler almaktadır. 1’e yaklaşması mükemmele, 0’a yaklaşması ilişkinin yokluğuna yaklaştığını göstermektedir.

Korelasyon Katsayıları 1.00 = Mükemmel pozitif ilişki .65 to .99 = Güçlü pozitif ilişki .30 to .64 = Orta pozitif ilişkili .01 to .29 = Zayıf pozitif ilişki 0.00 = İlişki yok -.01 to -.29 = Zayıf negatif ilişki -.30 to -.64 = Orta negatif ilişkili -.65 to -.99 = Güçlü negatif ilişki -1.00 = Mükemmel negatif ilişki Korelasyon Katsayıları

Kaynak: http://img.blogcu.com/uploads/enmresim_ikvekalite15.GIF

Bir grup öğrencinin tarih, coğrafya, felsefe ve yabancı dil testlerinden aldıkları puanlar arasındaki korelasyonlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. DERS Tarih Coğrafya Felsefe Yabancı Dil 1,00 0,60 0,85 -0,35 0,40 -0,25 0,30

Basit Korelasyon: Pearson Korelasyon Katsayısı

Basit Korelasyon: Pearson Korelasyon Katsayısı Kuvvet (düşük – orta – yüksek) Yön (pozitif – negatif) Açıklanan Varyans (determinasyon katsayısı) İstatiksel Anlamlılık Pratik Anlamlılık açısından yorumlanabilir. Basit Korelasyon: Pearson Korelasyon Katsayısı

KOLERASYON KATSAYISININ YÖNÜ Korelasyon katsayısının işareti pozitifse, değişkenlerden birinin değeri artarken(azalırken) diğerinin de arttığını(azaldığını) gösterir. Korelasyon katsayısının işareti negatifse, değişkenlerden birinin değeri artarken(azalırken) diğerinin değerinin azaldığını(arttığını) gösterir. Yani ters yönlü bir ilişki söz konusudur.

Anakütleye göre normal sayılabilecek kadar bir örnek sayısı alınarak yapılmış korelasyon Katsayısının Kuvveti Kuvvetli (-) Orta (-) Zayıf (-) Zayıf (+) Orta (+) Kuvvetli(+) -1 £ r<-0.9 -0.9£r<-0.5 -0.5£ r<0 0<r£ 0.5 0.5<r£ 0.9 0.9<r£ 1   Korelasyon katsayısı değerlendirilirken hesaba giren veri sayısı (n) önemlidir. Tesadüfi sebeplerin tesiri daha iyi giderileceği için veri sayısı çoğaldıkça bulunacak sonuca daha çok güvenilebilir. Çok fazla gözleme dayanan değerlendirmelerde 0.25’e kadar düşmüş bir korelasyon katsayısı bile anlamlı sayılabilmektedir. Fakat az sayıda (10–15) gözleme dayanandeğerlendirmelerde korelasyon katsayısının 0.71’den büyük olması beklenir.

Basit Korelasyon Katsayısının Formülü Gruplanmış Ham Veriler İçin Korelasyon Katsayısının Hesaplanması

DETERMİNASYON KATSAYISI (Açıklanan Varyans) Değişkenlerden birinde gözlenen değişkenliğin ne kadarının diğer değişken tarafından açıklandığını yorumlamada kullanılır ve korelasyon sayısının karesine eşittir.

Örnek: Bir yetiştirme yurdundaki 8 çocuğun yaşı ve psikiyatrik tedavi görme sayıları aşağıdaki gibidir. Çocukların yaşları ile psikiyatrik tedavi görme sayıları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

Örneğimize ait veriler SPSS te girildikten sonra iki sayısal değişken arasındaki ilişkinin yapısını görmek için saçılım grafiğini çizeriz. Grafikten doğrusal ilişki olduğu görülür.

Bir kurumda görev yapan personlin iş doyumu ile yaş, gelir ve denetim odağı puanları arasındaki ilişki araştırılıyor. “Personelin iş doyumu ile yaşı arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?” Analyze / Correlate / Bivariate komutunu seçin. “Bivariate Correlation penceresinde yaş ve doyum değişkenini “variables” a taşıyın “Correlation Coefficients” kısmında “Pearson” seçin OK Örnek

Yaş ve Doyum Arasındaki İlişki Korelasyonu (output) Yaş Pearson Correlation Sig (2 tailed) N 1.00 , 30 .716 .00 Doyum Pearson Correlation İş doyumu ile yaş arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü bir ilişki vardır. r=0.716 p .01 yani yaş arttıkça iş doyumu artmaktadır. Determinasyon katsayısı=0.51 dikkate alındığında, iş doyumundaki toplam varyansın %51’nin yaştan kaynaklandığı söylenebilir.

Kısmi Korelasyon Katsayısı Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkiyi gösterirken diğer değişkenlerin etkilerini dikkate almaz. Ancak, bazen geriye kalan değişkenlerin etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra, iki değişken arasındaki ilişkinin miktarı incelenmek istenebilir Diğer bir deyişle, ikincil ilişkilerin etkisi ortadan kaldırıldıktan sonra iki değişken arasındaki gerçek ilişki incelenmek istenebilir. Bu inceleme kısmi korelasyon katsayıları yardımı ile yapılır. Kısmi korelasyonda incelenen değişkenlerle ilişkili olduğu düşünülen bir ve ya daha fazla değişkenin bu değişkenler üzerindeki etkisi kontrol altında tutulur.

Kısmi korelasyonun hesaplanması için: aralarında ilişkinin miktarı bulunacak değişkenlerin ve bu değişkenlerdeki varyanslarının sabitleneceği, kontrol edileceği dışsal değişkenlerin sürekli olması Değişkenlerin normal dağılım göstermesi gerekmektedir.

r12 = Y ile X1 arasındaki basit korelasyon katsayısı Kısmi Korelasyon Katsayısının Formülü r12 - r13 r23 r12.3 = √(1-(r12)²) - (1-(r23)²) r12.3 = X2 sabit tutulurken Y ile X1 arasındaki kısmi korelasyon katsayısı r12 = Y ile X1 arasındaki basit korelasyon katsayısı r13 = Y ile X2 arasındaki basit korelasyon katsayısı

Örnek: Bir kitabevi yöneticisi birbiri peşi sıra 6 hafta boyunca değişik sayıda personel çalıştırmış, her hafta kitabevine gelen müşteri sayısı ve satılan kitap sayısını aşağıdaki gibi tespit etmiştir. Kitapevine gelen müşteri sayısına ve satılan kitap sayısına göre personel çıkarıldığını düşünerek bağımsız değişkenlerden birini sabit tutarak diğer bağımsız değişken ile bağımlı değişken arasındaki kısmi korelasyonu hesaplayınız.

Denetim odağı puanları kontrol edildiğinde personelin iş doyumu ile yaşı arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Analyze/ Correlate / Partial.. Seçin Partial Correlation penceresinde yaş ve doyum değişkenlerini “variables” kutusuna taşıyın. denetim değişkenini “ controlling for” kutusuna aktarın OK Örnek

Denetim Odağı Kontrol Edildiğinde Yaş ve Doyum Arasındaki Korelasyon Partial Correlation Coeffcients Controlling for… Denetim Yaş Doyum Yaş 1.000 .429 (0) (27) P= , P= .022 Doyum .4249 1.00 (27) (0) P= .022 P= , Denetim puanları kontrol edildiğinde (sabit tutulduğunda) yaş ile iş doyumu arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. r=0.425 p .05