TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİM
Advertisements

KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
OKUL REHBERLİK SERVİSLERİ DESİMAL SİSTEMİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE REHBERLİK HİZMETLERİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
REHBERLİK DERS II.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ NEDİR ?
REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BOYUNCA OKULLARDA YAPMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Rehberlik nedir? Bireyin kendini anlaması,problemlerini çözmesi,gerçekçi kararlar alması,kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi,çevresine.
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
AYDIN ÇOCUK MAHKEMESİ İSMAİL ÇEKİN PEDAGOG
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ UYGULAMALARI
Rehberlik Servisi Tanıtımı
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Yöneltme/Yerleştirme
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
ÇEKMEKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukların Eğitim Sürecine Uyumu Kursu Çiğdem ÇAMUR Özel Eğitim Öğretmeni Ahmet KAHRAMAN.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
DİĞER TUTUMLAR.
KAYNAŞTIRMA.
Destek Eğitim Odaları.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
ÖZEL EĞİTİM VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI - 2
BÜTÜNLEŞTİRME.
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR.
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
TANILAMA.
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
EYLÜL DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Hazırlayan:.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
REHBER ÖĞRETMEN YOL HARİTASI
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Aile katılımının artırılması
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
… Sınıf Öğretmeni.
ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
DESTEK EĞİTİM ODALARI.
REHBERLİK DERS II.
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER KAYNAŞTIRMA TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER

Kaynaştırma Nedir? Özel gereksinimli öğrencilerin eğitimlerini, akranlarının devam ettiği okullarda ve sınıflarda sürdürmesi Sınıf öğretmenine ve/veya özel gereksinimli öğrenciye destek özel eğitim sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin genel eğitim sınıflarında eğitilmesi (Kırcaali-İftar, 1992).

Tarihçe Dünya’da 1900’lü yıllara kadar 1900 ve 1960’lı yılları arasında özel eğitim 1960’lı yıllar ve günümüz Ö.E.S.’de uygulamada yarattığı sorunlar Yasal başvuru ve baskı grupları Yasal düzenlemer Tutumlardaki değişim Normalleştirme kavramı Teknolojik gelişmeler Erken eğitimin daha fazla kabul görmesi Ayrı okul/sınıf ve kaynaştırma eğitimini inceleyen çalışmalardaki artışlar

Türkiye’de Özel Eğitim ve Kaynaştırma 1950’li yıllara kadar özel eğitim 1950 ile 1980 yılları arası özel eğitim 1980 ile 1990 yılları arası özel eğitim 1990’lı yıllar ve günümüz.

Kaynaştırma Destek Hizmetleri Özel gereksinimli öğrencinin sınıftan ayrılmaması temel alınarak hazırlanan destek hizmetler Danışman yardımlı genel eğitim sınıfı Özel eğitim öğretmeni yardımı ile genel eğitim sınıfı Yardımcı öğretmenle genel eğitim sınıfı

Özel Gereksinimli Öğrencinin Sınıf Dışında Aldığı Destek Hizmetler Kaynak oda ya da gezici özel eğitim öğretmeni

Kaynaştırmanın Engelleri Olumsuz öğretmen tutumları Uygun personel ve destek servislerin olmayışı Genel ve özel eğitimin farklı algılanışı Fiziksel çevrenin yetersizliği

Kaynaştırmanın olumlu sonuçları Özel gereksinimli öğrenciler Özel gereksinimli olmayan öğrenciler Özel gereksinimli çocukların ailelerine Özel gereksinimli olmayan çocukların ailelerine Sınıf öğretmenlerine Rehber öğretmen

MİLLΠEĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ Eğitsel, meslekî ve bireysel rehberlik çalışmaları için öğrencilere yönelik olarak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür. Okul içinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleriyle ilgili konularda araştırmalar yapar, bunların sonuçlarından yararlanılmasını sağlar. Mezun durumundaki öğrencilerin gelişimiyle ilgili doğru yönlendirme için dosya hazırlar Okulda özel eğitim gerektiren öğrenci varsa veya kaynaştırma eğitimi sürdürülüyorsa, bu kapsamdaki öğrencilere ve ailelerine gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini rehberlik ve araştırma merkezinin iş birliğiyle verir.

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin öğrenci gelişim dosyalarını ve diğer gerekli kayıtları tutar, ilgili yazışmaları hazırlar ve İstenen raporları düzenler. Gerekliğinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde kullanılacak ölçme araçları, doküman ve kaynakları hazırlama ve geliştirme çalışmalarına katılır. Ailelere, öğrencilere, sınıf rehber öğretmenlerine ve gerektiğinde diğer okul personeline yönelik hizmet alanına uygun toplantı, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenler.

Başarılı kaynaştırmanın ilkeleri Tüm personel kabul edici ve destekleyici tutumlar sergilemeli Sınıf öğretmenlerinin tutumu Genel eğitim sınıflarının etkili düzenlenmesi Rehber öğretmenlerin tutumu Tüm öğrenciler eğitimsel ve sosyal etkinliklere katılma fırsatı bulmalı Normal gelişim gösteren öğrenciler özel gereksinimli birey hakkında bilgilendirilmeli Destek hizmetlerin sunulmalı Tüm velilerle işbirliği yapılmalı.