SPORCU BESLENMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
BESLENMEYE GİRİŞ Dyt. Kübra COŞGUN. Beslenme ve Sağlık Beslenme, büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Türkiye Futbol Federasyonu
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
BESLENME VE DİYETETİKTE
SPORCU BESLENMESİ.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
GENEL MUHASEBE.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
HALİM GÜNEŞ.
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SAĞLIKLI BESLENME.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
ÖZ GELİRLER.
ŞEKER HASTALIĞI.
SOLUNUM.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Bilgilendirme Toplantısı
Gelişim ve Temel Kavramlar
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PROTEİNLER.
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
Nitel Araştırmalar.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

SPORCU BESLENMESİ

BESLENME Hayati fonksiyonların yerine getirilmesi, büyüme, gelişme, fiziksel aktivitelerde bulunabilme, sağlığın korunabilmesi için dışarıdan besinlerin alınıp tüketilmesi .

Bilimsel anlamda beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Yaşına Cinsiyetine Çalışma ve Özel durumlarına göre ( sporcu, çocuk, hamile, emzikli)göre gereksinmesi olan enerjiyi ve her tür besin öğesini yeterli miktarlarda sağlayabilmek, maliyeti yüksek olmamak, kişinin alışkanlıkları ile ters düşmemek, besinlerin değerlerini yitirmeden, sağlığa zararlı duruma gelmeden hazırlanıp tüketilmesidir.

YETERSİZ BESLENME nedir? Besin öğeleri vücuda gereksinen düzeyde alınmazsa yetersiz beslenme durumu oluşur

SPORCU BESLENMESİNDE AMAÇ; Sporcunun cinsiyetine Yaşına Günlük fiziksel aktivitesine Yaptığı spor çeşidine Antrenman ve müsabakaya yönelik düzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde alınmasıdır.

SPORCU BESLENMESİ PLANLANIRKEN: Sporcunun boy ve kilosu Vücut yağ oranı Beslenme bilgi düzeyi Beslenme alışkanlıkları Sağlık durumları Sosyal ve ekonomik koşulların gözönüne alınması gerekir.

% 59 SU % 18 PROTEİN % 18 YAĞ % 4.3 MİNERAL % 0.7 KARBONHİDRAT Besinler, BESİN ÖĞELERİ adı verilen organik ve inorganik öğelerden oluşmuştur. Yetişkin bir bireydeki ortalama oranı; % 59 SU % 18 PROTEİN % 18 YAĞ % 4.3 MİNERAL % 0.7 KARBONHİDRAT

BESİN ÖĞELERİ Vücutta enerji oluşturan besin öğeleri 1 gr sağladığı kalori: CHO = 4 kal. Proteinler = 4 kal. Yağlar = 9 kal. Enerji oluşumuna yardımcı besin öğeleri: VİTAMİNLER MİNERALLER SU

Besin öğeleri: Büyüme, gelişme, doku onarımı Enerji üretimi Kontrol mekanizması için kullanılırlar

METABOLİZMA: Yaşamın temeli olan besinlerin vücuda alınması, sindirilip küçük parçacıklara ayrılarak hücrelere taşınması, solunumla alınan oksijenle yakılarak enerjiye çevrilmesidir

Sporcunun optimal bir diyetten toplam enerji alımı: % 60-70 Karbonhidratlar % 12-18 Protein % 25-30 Yağ

TEŞEKKÜRLER.