Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilimsel Yöntem ve Bilimsel Araştırma Türleri
Advertisements

Toyota 2 günlük görüşme teknikleri
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nicel-Nitel Araştırma Yöntemleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
Nitel Araştırmalarda Görüşme
Nitel Araştırmalar Bilimsel Araştırma Yöntemleri
SLIDE 1BBY208 Alan Araştırması Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby208/
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Problem Çözme Süreci.
Probleme Dayalı Öğrenme Modeli
Problem Çözme Becerileri
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
YANSITICI DÜŞÜNME.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
Probleme Dayalı Öğrenme (Problem Based Learning)
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BTO423 Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Alan Araştırması Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
NİTEL VERİ TOPLAMA ARAÇLARI
Erken çocuklukta gelişim
İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,
UZEM TANITIM.
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
Sistem Yaklaşımı.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
Beyin için Zenginleştirme. Beyin ile ilgili yapılan araştırmalar ortamın beyin gelişimi üzerinde etkisinin olabileceğini ortaya koymuştur. Daha iyi bir.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Nitel Araştırmalar
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Sistem Analizi ve Tasarımı
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖZLEM
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNEMLERİ
ÇOKLU ZEKA Hazırlayan Figen BERBER.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
Eylem planlarının geliştirilmesi
PROBLEM ÇÖZME.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 6.DERS
Psikolojide Araştırma Alanları Ve Yöntemler Dr. Ege AKGÜN
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİTEL ARAŞTIRMA MODELLERİ
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Nitel Araştırmalar I.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması İsmail GÜLEÇ

Durum (örnek olay) çalışması Case study Zamana ve mekana bağlı bir inceleme Durum çalışması; Bir olayı meydana getiren ayrıntıları görmek Bir olaya ilişkin olası açıklamaları geliştirmek Bir olayı değerlendirmek amacıyla kullanılır. Nasıl ve niçin sorularını temel alır.

Durum çalışması türleri Tarihsel örgütleme: Bir kuruluşun zamana bağlı süreçleri üzerine odaklanır. Gözlemsel: Bir olayı mekanında gözlemek. Hayat hikayesi: Birisi anlatır, diğeri yazar. Durum analizi: Özel bir olayın farklı bakış açılarına göre incelenmesi. Çoklu durum: Birbirinden bağımsız olgular incelenir. Çoklu alan: Bir çok alan veya katılımcı olur.

Durum çalışmasının aşamaları Problemin ifadesi: Temel sorunun tespiti Alt soruların geliştirilmesi Analiz biriminin saptanması Çalışılacak durumun belirlenmesi Katılımcıların seçilmesi Verilen toplanması Verilen analizi ve yorumlanması Raporlaştırma

Olumlu ve olumsuz yönleri Olumlu yönleri Yaşamın bir kesiti hakkında derinlemesine bilgi sunar. Okuyucunun kendi bulunduğu durumla sunulan durum arasında mukayese yapma imkanı sağlar. Alışık olunmayan ve bilinmeyen durumların derinlemesine öğrenilmesini sağlar. Önceden sorulan sorulara ve veri toplama yöntemlerine bağlı kalmak zorunda değildir. Değişebilir.

Olumlu ve olumsuz yönleri Sonuçların genellenebilirliği düşüktür. Kurum ve kişilerin kimliklerini gizlemek zordur. Üst düzey dil becerisi gerektirir. Detaylara dikkat edecek kadar farklı bakan bir göz ister.

Eylem araştırması Eylemlerin niteliğini geliştirme çalışması Tanımak ve anlamaktan daha çok geliştirilmesi gereken durumla doğrudan ilgili kişilerin araştırmacı olarak çalışmasını gerektiren bir tür. Sınıf ortamında başarılı olamayan bir öğretmenin başarısını artırmak için yeni bir yöntem denemesi ve bunu gözlemlemesi gibi. Geliştirilmek istenen süreçle doğrudan ilgili kişiler için uygundur.

Eylem araştırmasının özellikleri Süreçin içinde bulunan kişi tarafından yapılır. Hergün yapılan işlerle ilgili bir sorunun farkedilmesiye başlar. Çözümler evrensel değerlerle uyumlu olmalıdır. Mevcut uygulamadan daha pahalı ve daha zor olanlardan kaçınılmalıdır. Yerel sorunları çözmeye yardımcı olur.

Eylem araştırmasının amaçları Sorunun bulunması Sorunun tanımlanması Çözümlerin geliştirilmesi Çözümün uygulanması Amaca ulaşılıp ulaşılmadığının belirlenmesi Sonuçların paylaşılması

İyi bir eylem araştırmacısı Nesnel, güvenilir ve geçerli olur, Farklı bakış açılarından yararlanır. Araştırma sonucunun sorunu çözdüğünü sınamak Etik kanıtlar Uygulanabilirlik

Anlatı (narrative) araştırmalar İnsanları bir konu veya duruma ilişkin deneyimlerini yaşamış oldukları hikayeler ile inceler. Ardışık olmalı, anlatı biçiminde olmalı. Daha çok sosyoloji, antropoloji, halkbilim gibi alanlarda kullanılır.

Anlatı araştırması aşamaları Amaç ve bu amaca uygun olayın belirlenmesi Olaya ilişkin deneyimi olan şahısların belirlenmesi Araştırma sorularının belirlenmesi Gerekli izinlerin alınması Veri toplama yönteminin belirlenmesi Verilen doğrulanması Raporlaştırma

Anlatı araştırmasında veri toplama Alan notları Günlük kayıtları Görüşme Hikaye anlatma Yeniden hikayeleştirme Sözel tarih Mektup yazma Biyografiler Diğer veri kaynakları (gazeteler, hatıralar vs)