LASER ve Tıpta Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

ERSİN ÇİÇEK*, PERVİN ARIKAN*
LASER VE KULLANIM ALANLARI
Bileşikler ve Formülleri
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Hazırlayanlar Murat Kaya Emel Yıldırım Fevzullah Kurt
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Dalton Atom Modeli. Thomson Atom Modeli. Rutherford Atom Modeli. Bohr Atom Modeli.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
ATOM TEORİLERİ.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bursa Teknik Üniversitesi
Raman Spektroskopisi Çalışma İlkesi: Bir numunenin GB veya yakın-IR monokromatik ışından oluşan güçlü bir lazer kaynağıyla ışınlanmasıyla saçılan ışının.
LAZER.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
Lazerler Fizikte Özel Konular Sunu 4.
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu
PLAZMALAR.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Işığın Tanecik Özelliği
Raman Spektroskopisi.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
Fatih Eğitim Fakültesi
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
KİMYASAL BAĞLAR.
X-ışınları 9. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
LAZERİN TARİHÇESİ Lazerler,uyarılmış salınımla mikrodalga alanında elde edilen kuvvetlendirmenin,spektrum optik bölgesinde eldesi prensibine dayanmakta.
Bağlar.
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
ELEKTRON DİZİLİMLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Raman Spektroskopi.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ATOMUN YAPISI.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Raman Spektroskopisi.
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
Radyoaktif madde ve ışınlarla çalışma
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
BMET 301 Lazer Uygulamalari.
Yarı-İletken Lazerler
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
LAZERLAZER ADI : İBRAHİM SOYADI: MUSTAFA SINIF: 12/B DERS: FİZİK (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

LASER ve Tıpta Kullanımı BMET 301

LAZER

1.LASER nedir? 2. Nasıl çalışır? 2.1. Çalışma Prensibi. 2.2. Dizaynı. 3. Tarihsel gelişim süreci. 4. LASER çeşitleri. 5. Kullanım alanları.

1. LASER Nedir? LASER (Lazer), İngilizce’de Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’ye uyarılmış ışıma ile kuvvetlendirilmiş ışık veya fotonları uyumlu bir hüzme şeklinde oluşturan optik kaynak olarak çevirebiliriz.

LAZER

LAZER

LAZER

Lazerin Temel Özellikleri Lazerden yayılan ışık monokromatiktir ( tek renkli, tek dalga boylu). Normal ışık ise birçok renkten ( veya dalgaboyundan) oluşmaktadır. Son derece düzgün bir ışıktır ve çok az sapar (lazer ışınının dalga boyları eşfazlıdır.) Lazer ışını keskin bir şekilde hedeflendirilebilir ama normal ışık her yöne dağılır; bu da demektir ki lazer ışını küçük bir yere büyük enerjiler verebilir ve böylece çok ince işler yapılabilir. Bu üç özellik lazer ışınını normal ışıktan daha tehlikeli yapmaktadır. Lazer ışını çok küçük bir alanda büyük miktarda enerji depolayabir. 8

Senkron, monokromatik, yönsel ışık dalgaları Lazer Işını Asenkron,çok-yönlü ışık Senkron, monokromatik, yönsel ışık dalgaları

2.Nasıl Çalışır? 2.1. Çalışma Prensibi Laserin temeli atom veya molekül enerji düzeyleri arasındaki elektron geçişleri ile oluşan ışık fotonlarına dayanır. Bir atomun iki enerji düzeyi E2 ve E3 olsun. Minimum enerji ilkesine göre atom veya moleküller düşük enerji seviyesinde olmak istediklerinden E3 seviyesindeki elektron kendiliğinden E2 seviyesine inecektir. Ama bu sırada enerjisi E3 − E2 = hν olan bir foton salar.

a) soğurma b) kendiliğinden ışıma c) uyarılmış ışıma Eğer elektron bu salınımı kendiliğinden yaparsa salınan fotonun yönü tamamen rasgeledir. Ancak eğer E3 düzeyindeki elektron E3 − E2 enerjisindeki başka bir fotonla etkileşerek E2 düzeyine inerse bu şekilde salınan fotonun yönü ve fazı geçişe etki eden fotonla aynı olacaktır. Bu ikinci geçiş biçimine uyarılmış salınım (stimulated emmision) denir ve lazerin çalışmasının ana ilkesidir.

Uyarılmış salınımda yayınlanan fotonların yönleri yollanan fotonla aynı doğrultuda. Şimdi çok sayıda atomdan oluşan bir sistem ele alalım. Başlangıçta atomlar en alt enerji düzeyinde bulunduklarından bir şekilde atomların E3 düzeyine çıkarılması gerekir. Bu pompalama (population inversion) olarak adlandırılır. Ayrıca E3 ve E2 arasındaki geçişten lazer ışığı elde edebilmek için atomların E3 düzeyinde kalma süreleri E2 düzeyinde kalma sürelerinden uzun olmalıdır. Ancak bu şekilde E3 düzeyinde bulunan atomların sayısı daima artacaktır

2.2. Dizaynı Lazerin kısaca ve en kaba tabiri, biri %100 yansıtıcı diğeri ise %98 yansıtıcı iki ayna arasına yerleştirilmiş aktif ortamdan oluşur. Aktif ortama dışardan ısı, ışık, elektrik, kimyasal vb. gibi enerji verilerek aktif ortam tetiklerenek foton yayılması sağlanır. Yayılan fotonlar sistemde yer alan iki ayna arasında gidip gelerek hem şiddetini artırır hem de birbirine paralel duruma geçer. Aynalar arasında hareket eden fotonlar belirli bir eşik şiddetine ulaştıktan sonra %98 yansıtıcı aynadan çıkarak lazer ışınını oluşturur. Aktif ortam Dış enerji M2 M1 Lazer

Lazer M1 :%100 yansıtıcı ayna M2 :%98 yansıtıcı aynı Aktif ortam Dış enerji M2 M1 Lazer M1 :%100 yansıtıcı ayna M2 :%98 yansıtıcı aynı Aktif ortam (madde): Helyum-Neon, CO2, Nd- YAG, Ti-Safir, Argon İyon, Yakut vb. gibi maddeler olabilir. Dış enerji: Isı enerjisi, ışık enerjisi, kimyasal enerjisi, elektrik enerjisi vb. enerjileri olabilir.

Lazer/Atom İlişkisi 1. Lazer non-lasing (çalışmıyor) durumunda

Lazer/Atom İlişkisi 2. Flaş tüp ateşlenir ve yakut çubuğunun üzerine ışık gönderir. Işık yakut içerisinde bulunan atomları uyarır.

Lazer/Atom İlişkisi 3. Bu atomların bazıları foton yayar

Lazer/Atom İlişkisi 4. Bu fotonların bazıları yakutun eksenine paralel olarak hareket eder, böylece iki ayna arasında gidip gelirler. Kristalin içinden geçerken, diğer atomları da uyararak salınıma yol açarlar.

Lazer/Atom İlişkisi 5. Monokromatik, tek-faz, yönsel ışık yakutun yarı- saydam aynalı kısmını terk eder -- lazer ışını