TÜRKÇE-1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

TÜRKÇEYE SAHİP OL!.
TÜRKÇE’Yİ GENÇLER ????????? ALGILAYABİLİYOR MU ? Aslı DİNÇMAN
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 3 -.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Selçuk Üniversitesi’nin Bilişime Gönül Veren Gençleri
EDATLAR.
TÜRKÇE-2.
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
TÜRKÇE / Yazımı Karıştırılan Sözcükler, Kısaltmaların Yazımı
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
SÖZCÜKTE ANLAM.
Türkçesi Yok mu? Vatandaş Türk Osman Bey, sabah 7.00'de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını.
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
ADRES DEFTERİMDE NELER VAR?. Arkadaşlarınızın, akrabalarınızın ve tanıdığınız diğer kişilerin adresleri, telefon numaraları, e-posta adresleri vb. bilgilerini.
Microsoft Office Access Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN.
TÜRKÇE’NİN KULLANIMI.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
Öğrenmeye Hazır Bulunuşluluk
YAPI BİLGİSİ.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman. GÜZEL DİLİMİZ TÜRKÇE aslı dinçman.
Ne güzel bir gün ! Okuluma gideceğim.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
1- Site, konuyu bütün açılarla ele alarak sunmuş bu da konuyu öğrenmede iyi bir pekiştireç olmuş. Her kelimenin ayrı ayrı cümlelerde.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ***** Prof.Dr. Mustafa Ergün
Dosya, Klasör ve Sürücüler
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Dosya, Klasör ve Sürücüler
Oda Tipleri.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
4/26/2017 Sakarya Üniversitesi Psikolojiye Giriş PSİKOLOJİYE GİRİŞ 1.
Wordnet ve Bilgisayar Ağ Terimleri Sözlüğünün Oluşturulması
KESİR GÖSTERİMLERİ Kesirlerin somut modellerle gösteriminde dört değişik yol vardır. Bunlar, bölge, çizgi, küme ve alan gösterimleridir. BÖLGE MODELİ.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
TÜRK OSMAN BEYİN BİR GÜNÜ. Osman Bey, sabah saat 7.00 de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını.
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR
Kelime Türleri.
AltI AyakkabIlI Uygulama Teknikleri
ADLAR (İSİMLER).
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
BİLGİ FELSEFESİ  BİLGİNİN OLUŞUM SÜRECİ  BİLGİ TÜRLERİ.
ADLAR (İSİMLER).
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Sözcük (Kelime) Bilgisi
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve
VERİ TÜRLERİ.
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
Türk «Dilinde» Bozulma ve Dilde Yozlaşma
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Zihin Haritalama Tekniği. 1.Kavramı merkeze yerleştirin.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
GÖRSELLE ANLATIM Türkçenin yanlış kullanımı, Türk dilinin konuşma ve yazma bozuklukları ile ilgili yazı, kompozisyon örneğini sizlere sunuyoruz: Geçmişi.
Sunum transkripti:

TÜRKÇE-1

Türkçeyi kullanmak her zaman iyi,fakat güzel Türkçemiz -Otobüs> Çok oturgaçlı götürgeç! gibi karşılıklarla anılır oldu..Oysa böyle mi?Türkçe gerçekten dilimize giren kelimelere karşılık bulamıyor mu? Yoksa buluyor da biz mi kullanmıyoruz? . . .

maç : İngilizce match sözü, “akran, denk; uygun çift; müsabaka, karşılaşma” gibi anlamlar taşımaktadır. Dilimizde ise spor terimi olarak sonuncu anlamıyla kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu sözün karşılığı Türkçede zaten vardır: >Karşılaşma

-mouse : İngilizce mouse sözü “fare” anlamına gelmektedir -mouse : İngilizce mouse sözü “fare” anlamına gelmektedir. Bilgisayar alanında çok sık kullanılan bu söz için fare karşılığı tutunmuş ve yaygınlaşmıştır. Yani Türkçesi: >Fare

illüzyon : Fransızca illüzyon (illusion) sözü, “Yanlış algılama ve duyu yanılması.” anlamına gelmektedir.  Bu kavram dilimizde önceden galatıhis sözüyle karşılanmaktaydı. “Var olan nesne veya canlıyı yanlış veya değişik olarak algılama.” demektir. Türkçesi: >yanılsama

dijital : Fransızca dijital (digital) sözü “on esaslı numara sistemine ait” temel anlamına gelmektedir. Sözün bu anlamı için dilimizde: >Sayısal karşılığı bulunmaktadır ..

-no-frost : İngilizce no (hayır, yok, değil) ve frost (donma, buz tutma, ayaz) sözlerinden oluşan bu kelime için önerilen karşılık: >Karlanmaz.

>Zekâ düzeyi (kısaltması: ZD) IQ : İngilizce Intelligence Quotient sözlerinin kısaltılması olan ve “zekâ bölümü, ölçülmüş zekâ derecesini gösteren rakam” anlamında kullanılan IQ için, Bu kelime için: >Zekâ düzeyi (kısaltması: ZD) karşılığı benimsenmiştir …

jet-ski : İngilizceden dilimize geçen bu kelime “Su üzerinde gidebilen altı kızak şeklinde araç ve bu araçla yapılan spor.” anlamına gelmektedir. Türkçemizde bu söz için: >Su kızağı karşılığını kullanılabilir..

prefabrik : Fransızca prefabrik (préfabriqué) sözü, “Parçaları önceden hazırlanıp, konulacağı yerde bir bütün oluşturan.” anlamına gelmektedir. Dilimizdeki: >Kurma sözü bunun için güzel bir karşılıktır.

duayen : Fransızca kökenli bu söz, "en yaşlı, en kıdemli; dekan; baş papaz" gibi anlamlar taşımaktadır. Dilimizde daha çok birinci anlamıyla, " Bir meslekte yaşça, kıdemce ileride ve yetenek bakımından üstün niteliğe sahip olan kimse." biçiminde kullanılmaktadır. Bu anlam için TDK tarafından: >Aksakal karşılığı önerilmektedir

Var olan Türkçe karşılıkları kullanmıyoruz.Sonra da: “sabah saat 7.00'de Casio masa saatinin alarmıyla gözlerini açtı. Puffy yorganını kaldırdı. Hugo Boss pijamalarını çıkarıp Adidas terliklerini giydi. . Citizen kol saatine baktı. Aile fertlerine 'çav' deyip Hyundai otomobiline bindi. Akşamüzeri iş çıkışı Image Bar'a uğrayıp JB'sini yudumladı, sonra köşedeki Shopping Center'a uğradı. Eşinin sipariş ettiği Persil Supra deterjan, Ace çamaşır suyu, Palmolive şampuan, Gala tuvalet kağıdı, Sprite gazoz ve Johnson kolonyayı alarak kasaya yanaştı. Bonus kartıyla ödemeyi yaptı….” diye Osman beyi ayıplıyoruz,içinde bulunduğumuz durumu unutarak…

“Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” K.Atatürk

Türkçe Masası