Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve"— Sunum transkripti:

1 Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve

2 Yabancı Para İşlemlerinde 4 temel hesap bulunmaktadır.
292–EFEFTİF ALIM/SATIM HESABI(T.P) 293-EFEKTİF VAZİYETİ (Y.P.) 294-DÖVİZ ALIM/SATIM HESABI (T.P.) 295-DÖVİZ VAZİYETİ (Y.P.) hesaplar kullanılır

3 Efektif Merkez Bankası tarafından alım/satımı yapılan ve Türk Lirası olarak kurları belirlenen yabancı ülke parasıdır. Banknot ve metal olarak kullanılan ve elle tutulan nakit paradır. Ülkemizde yanlış kullanımla döviz denilmektedir. Döviz Bürosu değil, doğrusu Efektif Bürosu olmalıdır.

4 Efektif Nakit Para Nakit Kağıt Para Metal Para

5 Döviz Çek, poliçe gibi yabancı parayı temsil eden kâğıt üzerindeki belgelere denir. Türkçede yabancı ülkelerin paralarına döviz denilmektedir. Efektif ile döviz arasındaki fark, efektif nakit paradır, döviz ise kâğıt üzerindeki paradır.

6 Döviz Yabancı Para Çek Döviz: Nakit Olmayan

7 Sabit Kur Kavramı 011-EFEKTİF DEPOSU 293-EFEKTİF VAZİYETİ
Yabancı para işlemleri; sabit kurdan izlendiği için işlem yapılan efektif ne olursa olsun 1 Birim = 1 TL olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle tek taraflı çalıştırılması mümkün değildir. 011-EFEKTİF DEPOSU hesabına yapılan her kaydın karşılığı yine sabit kurdan çalışan 293-EFEKTİF VAZİYETİ hesaplarda izlenir.

8 Türk Parası/Yabancı Para
Yine efektif alımında kasadan çıkan Türk Parası ile efektif satışından kasaya giren Türk Parası olarak kullanılması zorunlu 010-KASA hesabına karşılık olarak da Türk Parası üzerinden 292-EFEKTİF ALIM/SATIM HESABI kullanılır.

9 292–EFEFTİF ALIM/SATIM HESABI(T.P) 293-EFEKTİF VAZİYETİ (Y.P.)
292 ve 293 hesaplar çapraz karşılıklı çalışır. 292- EFEKTİF ALIM/SATIM HESABI (T.P.) ilgili hesap (T.P.) İlgili hesap (Y.P.) EFEKTİF VAZİYETİ (Y.P.)

10 294-DÖVİZ ALIM/SATIM HESABI (T.P.) 295-DÖVİZ VAZİYETİ (Y.P.)
294 ve 295 hesaplar çapraz karşılıklı çalışır. 294-DÖVİZ ALIM/SATIM HESABI (T.P.) İlgili Hesap (T.P.) İlgili Hesap (Y.P.) DÖVİZ VAZİYETİ (Y.P.)

11 Hesaplar Kur Bazında Alt Hesaplarda çalışır
$ AV$ £ $ $ AV$ AV$ £ £ ¥


"Yabancı Para İşlemleri Genel Çerçeve" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları