FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Farmasötİk Teknolojİ VE Farmasötİk bİyoTeknolojİ
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
HÜCRE NEDİR?.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
C Elementi.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
HALİM GÜNEŞ.
GENİN TEMEL FONKSİYONLARI: 2. TRANSKRİPSİYON
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Biyoinformatik.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Ders 2: Yazılım Geliştirme
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik DNA VE GENETİK KOD FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik

MUTASYON VE MODİFİKASYON

MUTASYON

Bazen, hücre bölünmesi sırasında kromozomların sayısında artma ya da azalma şeklinde değişiklikler olabilir. DNA dizilimindeki ve kromozomlardaki değişiklikler mutasyon olarak adlandırılır. Radyasyon , bazı kimyasal maddeler , ilaçlar ve güneş ışığı mutasyona sebep olabilir

Hem vücut hem de üreme hücrelerinde oluşabilir. Üreme hücrelerinde görülen mutasyonlar dölden döle geçme özelliğine sahiptir. Vücut hücrelerinde görülen mutasyonlar ise ancak eşeysiz üreme gösteren canlılarda dölden döle geçebilir. Mutasyonların etkileri olumlu veya olumsuz olabilir.

MODİFİKASYON Çuha çiçeği ortam sıcaklığı 15-25 oC arasındaki bir ortamda yetiştirilirse çiçeklerin rengi kırmızı, 25-35 oC arasındaki bir ortamda yetiştirilirse çiçeklerinin rengi beyaz olur. Ari ve karıncalarda larvaların beslenme koşulları değiştiğinde vücut şekilleri ve davranışları değişir. Ari larvaları çiçek tozuyla beslendiğinde isçi arılar, ari sütüyle beslendiğinde ise kraliçe ari oluşur.

Çuha bitkisi, ari ve karıncalarda görüldüğü gibi çevre şartlarının etkisiyle canlılarda ortaya çıkan ve kalıtsal olmayan değişikliklere modifikasyon adi verilir.

DNA EŞLENMESİ(REPLİKASYON)

Hücre bölüneceği zaman DNA kendini eşler Hücre bölüneceği zaman DNA kendini eşler. DNA nın kendini eşlemesine replikasyon denir.

DNA eşleneceği zaman DNA nın sarmal yapısı bir ucundan açılmaya başlar DNA eşleneceği zaman DNA nın sarmal yapısı bir ucundan açılmaya başlar. Her bir zincirin karşısına, uygun nükleotidler kullanılarak tamamlayıcısı sentezlenir. Replikasyonda DNA polimeraz enzimi görev yapar. Sarmal yapının çözülmesi ve yeni zincirlerin oluşması DNA nın tamamı eşleninceye kadar devam eder. 

Sonuçta aynı nükleotid dizilimine sahip iki DNA molekülü oluşur Sonuçta aynı nükleotid dizilimine sahip iki DNA molekülü oluşur. Oluşan her DNA molekülünün bir ipliği eski DNA ya ait olup diğer ipliği de yeni sentezlenir. Bundan dolayı DNA nın kendini eşlemesi olayına yarı korunumlu eşlenme denir.

DNA eşlenmesi sırasında yeni oluşan zincirlerdeki nükleotidlerin yapısına izotop atomlar katılabilir. DNA sında normal azot (14N) bulunduran bir bakteri ağır azotlu (15N) ortama aktarılarak üretildiğinde 1. üremede %100 melez, 2. üremede % 50 melez, % 50 sadece ağır atomlar içeren bakteriler oluşur.

GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ

Genetik Mühendisliği DNA`yı oluşturan ve canlıların sahip olduğu özelliklerin aktarılmasını sağlayan genler, genlerin ve genleri oluşturan nükleotitlerin dizilişleri hakkında araştırmalar yapan bilim dalına genetik (gen) mühendisliği denir.

Günümüzde DNA hakkında yapılan araştırmalar, DNA`nın yapısının anlaşılmasını ve genlerin canlıdaki etkilerinin tespit edilmesi konusunda fayda sağlar. Genler üzerinde yapılan çalışmalar, genetik mühendisliğinin temelini oluşturur.

Genetik mühendisliği genlerin ayıklanması , çoğaltılması , değiştirilmesi başka bir canlınınkiyle birleştirilmesi yada başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşır. Bilim adamları bu çalışmalarıyla • hastalık ve böceklere dayanıklı yeni bitkiler ve hayvanlar oluşturabiliyor • Endüstriyel atıkları yiyebilen bakteriler üretebiliyor • Canlıları klonlayabiliyorlar.

BİYOTEKNOLOJİ Biyoteknoloji canlı doku ve organları kullanarak uygun yöntem ve tekniklerle endüstri ve tıp alanında kullanılmak üzere istenilen ürünler elde edilmektedir.

Biyoteknoloji bir çok bilim dalıyla birlikte kullanılır Biyoteknoloji bir çok bilim dalıyla birlikte kullanılır. Genetik mühendisliği Biyoteknoloji tarafından kullanılmaktadır. Biyoteknolojinin kullanım alanları • Protein üretilmesi • Hormon , vitamin ,antibiyotik elde edilmesinde, • Yeni sebze ve meyve üretiminde, • Zarar görmüş organların onarımında

Günümüzde yediğimiz bir çok gıda ürünü biyoteknojiden yararlanılarak üretilmektedir. Bunun başlıca nedenleri ; • ürün kalitesini artırmak • mevsimlerden bağımsız ürünler elde etmek

TEŞEKKÜRLER 