ÖRGÜTSEL DEĞİŞİME SİSTEM YAKLAŞIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E Ğ İ T İ M DENETİMİ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Eğitim Denetimi-I.
Advertisements

İşletme, belli ölçüde kar elde etmek ve hizmet yaratmak amacıyla üretim faktörlerini bilinçli ve sistemli olarak bir araya getirip tüketicilerin istekleri.
DURUMSALLIK YAKLAŞIMI
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
KÜLTÜREL ÇEVRE VE ÇALIŞAN İNSAN
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.
Güçlü Kişilik Özellikleri Üstün Yönetsel Beceriler
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
 Ülgen & Mirze 2004.
MOTİVASYON.
ARZ YÖNLÜ İKTİSATÇILARIN MALİ YÖNÜ VE KAMU TERCİHİ TEORİSİ
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Örgütsel Davranış ve Çağdaş Yaklaşımlar
Ara Sınav Deneme Seçmeli Sorular
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
İKY Tarihsel Dönüşümü (Yaklaşımları) Klasikler, Neo-Klasikler, Modern
Uzman Psikoterapist Aslan Ali SOLMAZ
Erken Çocukluk Dönemine Yönelik
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
ÇOCUK EDEBİYATI ÖĞRETİMİ
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
Henri Fayol ve Yönetim Süreci “Sınai ve Umumi İşlerde İdare” ( )
İletişim Bilimine Giriş
ÖĞRENME HEDEFLERİ Bu bölümün sonunda
Y ÖNLENDIRMELI IMAJINASYON TEKNIĞI. Y ENI DAVRANıŞ YARATMAK İçinizde öğrenen bir diğer kişi yaratın İstemediğiniz ama yapmak zorunda olduğunuz bir görev.
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
Probleme Dayalı Öğrenme
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ 2. DERS
GÜDÜLER.
Yönetim ve Organizasyon
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELLERİ Prof. Dr. RANA ÖZEN KUTANİS
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
Klasik Yönetim ve Organizasyon Teorisi
Yönetim ve Organizasyon
YÖNETİM ve YÖNETİM KURAMLARI
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
YÖNETİM BİLİMİNİN GELİŞİMİ
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
Örgüt Nedir? Neden Vardır?
ÖRGÜTSEL DEĞİŞİM “Örgütler ekonomik, sosyal ve teknolojik sistemlerdir. Bu nedenle bir örgütün değişimini ya da örgütsel değişimi disiplinler arası bir.
EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: Max Weber
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YÖNETİMİN ARACI: ÖRGÜT
DEĞİŞİM İLE İLİGLİ TEMEL KAVRAMLAR
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Prof. Dr. Ş. Şule ERÇETİN.
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Makine Mühendisliği nedir?
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
Modern Dönem Sistem Teorisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Post Modern Dönem.
ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyolojik Yaklaşımlar Temelinde Aile Kuramları
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI ToplumSAL DEĞİŞME DOÇ
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

ÖRGÜTSEL DEĞİŞİME SİSTEM YAKLAŞIMI MEKANİK, ORGANİK VE KENDİNİ YENİLEYEN SİSTEMLER

Örgütsel değişimi sistem yaklaşımından incelemek için örgütleri bir sistem olarak tanımlamak gerekir.

Sistem, fiziksel ya da fiziksel olmayan; kendi aralarında ilişkili ve etkileşen bir ya da birden fazla amaca yönelik öğeler kümesidir.

Sistemin tanımından şu sonuçlar çıkarılmalıdır; Öğeler Öğeler arasındaki ilişkiler Amaç Çevre

Örgütlerin bir sistem olarak özellikleri; Toplumsallık Açıklık Bir ya da birden fazla amaçlar İki ya da daha fazla alt sistem Alt sistemler arasındaki ilişkiler Çevreyle uyum içinde olmak için uyarlanma

BİR SİSTEM OLARAK ÖRGÜTLERİN KURAMSAL GELİŞİM SÜRECİ Mekanik sistem görüşü Organik sistem görüşü Kendini yenileyen(self-organizing) sistem görüşü

Mekanik örgütler içsel örgütlenmelerini değiştirmezler Mekanik örgütler içsel örgütlenmelerini değiştirmezler. Evrensel ve ideal olduğu düşünülen ilkelere göre kuruldukları için değişmeye ihtiyaç duymazlar. Ancak sistemin bozulan parçaları değiştirilebilir.

Organik örgütsel modeller uyarlanarak değişirler Organik örgütsel modeller uyarlanarak değişirler. Önceden programlanmış bilgiyi kullanarak içsel örgütlenmelerini değiştirirler. Değişimin gücü dışsaldır. Dışarıdan zorlama olmadıkça denge durumunu korurlar.

Yenilikçi ya da kendini örgütleyen örgütsel modeller bilgi üreterek çevrelerini değiştirmek için, bu amaç ve hedeflerine göre içsel örgütlenmelerini değiştirirler. Örgütün amaçlarındaki değişim, yaratıcılık güdülerinin yoğunluğu sonucu değişmeyi isterler.

Mekanik sistem modeli ve makine benzetmesi Newton’un mekanik ve durgun evren görüşü Analitik ve indirgemeci yaklaşım Weber’ in bürokrasi modeli

Tartışma 1. Sanayi devrimi sonrası gelişmeler 2. Bürokratik örgütlerin yükselişi 3. Rasyonellik ve standartlaştırmaya ilginin artması 4. Mekanik örgütlerin güçlü ve zayıf yönleri

Organik sistem modeli ve organizma benzetmesi Darwin’ in evrim teorisi Canlı organizmalar ve Holistic dünya görüşü Sistem yaklaşımı

Tartışma 1. Çevrenin önemi 2. Örgütün çevresine uyarlanma zorunluluğu 3. Durumsallık yaklaşımı 4. Organizma metaforunun güçlü ve zayıf yönleri

Kendini yenileyen sistem modeli ve beyin benzetmesi Otopoiezi (amacı kendinden ve işlevi kendine dönük olma) Dissipative yapılar(dengeden uzak sistemler) Kaos teorisi

Tartışma 1. Bilginin önemi 2. Öğrenen örgüt yaratmak 3. Kendiliğinden beliren örgüt 4. Beyin metaforunun güçlü ve zayıf yönleri