Risk verme ve kabul esasları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL BAROSU AVUKATLARI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Advertisements

TEMEL SİGORTACILIK BİLGİSİ 1. GÜN
NAKLİYAT SİGORTALARI.

TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık.
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
RİSK YÖNETİMİ 1. HAFTA.
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Doğrudan Tazmin Sistemi (DTS) Takas Odası Projesi
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
TÜRKİYE DENİZCİLİK VAKFI KONUT SİGORTALARI SUNUMU 07/02/2012 Consumer Connexions Osman Mert & Melis Oktay Istanbul.
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası 19/10/2010, İstanbul 19/10/2010, İstanbul.
TEMEL SİGORTACILIK KAVRAMLARI
Anlaşmalı Kurumlar  Kaliteli sağlık hizmeti alınabilmesi,  Ödeme garantisi verilebilmesi,  Fiyat kontrolü ve avantajı yaratılabilmesi,  Tıbbi dokümanlara.
OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ
SİGORTA SÖZLEŞMESİ Sigorta sözleşmesi T.T.K maddesinin son fıkrasında tanımlanmıştır. “sigorta bir akittir ki, bununla sigortacı bir pirim karşılığında.
TARAFLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
“KOBİ’lerin Krediye Erişiminde Tek ve Doğru Adres: KGF”
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
İŞYERİM PAKET SİGORTALARI
İhracat kredisi sigortasının kontrol edilmesi Rogier Tesson Thijs Leijen.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
 Veteriner mesleki sorumluluk sigortası.   Sigorta Süresi  Tarife fiyatları yıllık sigorta esasına göre belirlenmiştir. Bir yıldan kısa süreli sigortalarda.
Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu Varlıklarınıza değer katıyor, fırsatlarınızı kazanca dönüştürüyoruz…
İhracatçıların, ihracat bedeli alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. 2 RİSKLER TİCARİ RİSKLER * İFLAS.
DERS 1 – 17/02/2017 Risk kavramı Sigorta kavramı Sigorta şirketlerine genel bakış Sigorta muhasebesine genel bakış.
Konu 5: Reasürans Türleri: İhtiyari Reasürans
Devlet Muhasebe Standartları
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
-2- Türev Araç İşlemleri
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
Alternatif Risk Transfer Yöntemleri
Türkiye’de Sigortacılık Faaliyetleri 16 Aralık 2016
E. Olcay GÜR Hazine Müsteşarlığı
Konu 8: Reasürans Türleri: Eksedan (Surplus – Aşkın Paylı)
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
HAFTA 2: SİGORTA SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI VE TEMEL PRENSİPLER
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI SUNUMU
Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
ÇİFTE SİGORTA Çifte sigorta konusu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunda “Birden Çok Sigorta” tanımının yanında birde çifte sigorta tanımı.
SİGORTA PRİMİ Prim; sigortalının ödediği ücrettir. Sigorta edilen rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortacının ödeyeceği meblağların esasını teşkil eden.
FİNANSAL YÖNETİM.
Bireysel Emeklilik Sistemi
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası
Sunum transkripti:

Konu 9: Reasürans Türleri: Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL - Aşkın Hasar)

Risk verme ve kabul esasları Reasürör açısından Risk alınması zorunlu Risk alınması serbest Sigortacı Açısından Risk devredilmesi zorunlu Zorunlu (otomatik) reasürans Zorunlu – ihtiyari reasürans Risk devredilmesi serbest İhtiyari – zorunlu reasürans İhtiyari reasürans

Reasürans sözleşmesi türleri Reasürans sözleşmeleri İhtiyari Reasürans Bölüşmeli Bölüşmesiz Trete reasüransı Bölüşmeli (Proportional) Kotpar (Quota share) Eksedan Bölüşmesiz (Non-proportional) Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL) Risk Başına Hasar Fazlası Olay Başına Hasar Fazlası Toplam Hasar Fazlası (Stop Loss)

Bölüşmesiz tretelerin genel özellikleri Bölüşmesiz reasürans sözleşmelerinde sedan ve reasürör yükümlülüğü hasar temelinde paylaşır. Bu paylaşım bölüşmeli reasürans sözleşmelerinde sigorta bedelleri üzerinden oransal olarak olmaktadır. Bölüşmesiz reaürans sözleşmelerinde reasürörün yükümlülüğü, hasar belirlenen bir limiti aştığında (muafiyet gibi) başlar ve belirli bir üst limite kadar devam eder. Her hasar tek tek ele alınmak zorunda olmadığı için muhasebe işlemleri ve operasyonel işlemler azalır. Bu sayede yönetim giderleri düşürülmüş olur. Reasürans primleri her bir poliçe yerine toplam portföy üzerinden hesaplanır. Reasürans primi baştan belirlenir ve üretime bağlı olmadığı için sedanın bütçe oluşturması daha kolaydır. Ancak, reasürans primleri dönemler arasında ciddi seviyede değişkenlik gösterebilir. Normalde kar komisyonu yoktur.

Bölüşmesiz tretelerin avantajları Sedan açısından; Yönetim giderleri azaltılır. Primlerin daha fazla miktarının saklama payında kalmasını sağlar. Reasürör açısından; Hasar fazlası anlaşmalarının fiyatlaması amacıyla reasürör portföy hakkında daha fazla bilgi edinir. Reasürans primleri reasürör tarafından belirlenir. Reasürans primleri peşin alınır, bu da ciddi bir nakit akış artışı sağlar.

Bölüşmesiz tretelerin dezavantajları Sedan açısından; Sadece büyük hasarlar korunur. Hasar şiddeti etkilenmeyen ama hasar frekansı yükselen durumlar için koruma sunmaz. (stop loss hariç) Peşin ödenen reasürans primleri nedeniyle negatif nakit akışı vardır. Kar komisyonu olmaması da sedanın finansmanını olumsuz etkiler. Büyük hasarların yoğun olarak gerçekleştiği bir yılı takip eden yıllarda hasar fazlası anlaşmaların fiyatı yükselir. Reasürör açısından; Az bir prim karşılığı çok yüksek hasar ödenmesi ihtimali vardır.

Örnek: Sigorta şirketi risk başına 50.000.000 TL limit ile bir riske teminat vermek istemektedir. Şirketin sermayesi 500.000.000 TL olup, şirket yönetimi pazarlama birimine şirket sermayesinin %2’sinden fazla riskin şirketin saklama payında tutulmasının istenmediğini belirtmiştir. Şirketin söz konusu branşta beklenen prim üretimi 100.000.000 TL’dir. Bölüşmeli reasürans anlaşmasında söz konusu şartı sağlamak için 10/90 (%20 saklama payında tutulan %80 devredilen) anlaşma yapması gerekir. Bu durumda her prim aynı oranda reasüröre devredileceği için şirket ürettiği primin %80’ini reasüröre devretmiş olur. Diğer bir deyişle reasüröre çalışmış olur. %20 %80 100 Milyon TL Sedan Reasürör 20 Milyon TL 80 Milyon TL

Örnek: Eksedan tretelerde prim ve hasarların paylaşılması Yukarıdaki eksedan tretesi kapsamında 100.000 TL hasar aşağıdaki şekilde paylaştırılır: Poliçe teminat limiti ile trete kapasitesi uyumlu olduğunda 100.000*%10 = 10.000 TL sedanın payı, 90.000 TL reasürörün payıdır. Poliçe teminat limiti trete kapasitesinin altında kaldığında 100.000*%12,5 = 12.500 TL sedanın payı, 87.500 TL reasürörün payıdır. Poliçe teminat limiti trete kapasitesinin üstünde kaldığında 100.000*%6,7 = 6.700 TL sedanın trete kapsamında saklamasında kalan payı, 100.000*%60= 60.000 TL trete kapsamında reasürörün payı, 33.300 TL ise trete koruması dışındadır.

Hasar fazlası tretelerinin avantajları Sedan her riski reasüröre devretmek zorunda değildir. Sedan sadece saklama payında kalan miktarın üzerindeki riskleri devreder. Sigorta şirketi küçük riskleri üzerinde tutup büyük riskleri devrettiği için daha tekdüze ve homojen hasar portföyüne sahip olabilir. Sigortacının büyük riskleri devretmesini sağlayarak, büyük riskleri yazabilmesi kapsamında iş kabul kapasitesini artımasına yardımcı olur. Büyük riskler için sedanın saklama payını azaltmasına imkan sağlar.

Eksedan tretelerin dezavantajları Her riskin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğinden ve muhtemelen birden fazla reasürör bulunacağından, sedan şirket için yönetim giderleri çok yüksektir. Reasürör ise yüksek miktarlı risklere yüksek oranda katıldığı için daha dengesiz ve dalgalı hasar portföyü taşıyacaktır.

Eksedan ile Kotpar Tretelerin Farkı Eksedan, sedan şirketin daha düşük miktarlı riskleri üzerinde tutmasına imkan sağlarken kotparda tüm risk aynı oranda paylaşılır. Eksedan tretelerde her risk ayrı değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadır. Kotpar tretelerde ise trete şartları her riske aynı şekilde tatbik edilir. Kotpar tretelerinin yönetimi daha kolaydır. Eksedan uygulamasında sedanın tecrübeli olması gerekir.