ARAŞTIRMA ETİĞİ Doç. Dr. Ender DURUALP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAYVAN ÜZERİNDE DENEY VE ETİK
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Felsefe Nedir?.
Tarama araştırmaları (TA)
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
5. TÜRKİYE ETİK KONGRESİ MUHASEBE ETKİNLİĞİNDE TEMEL İLKELER
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
Araştırma Yöntemleri 4- Bilimsel Araştırmada Etik.
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
BÖLÜM 4 İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ.
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 13
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
ARAŞTIRMADA ETİK YAKLAŞIMLAR
Bankacılıkta ETİK 2017 R. Hakan ÖZYILDIZ
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ANALİZİ
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
ETİK VE GÜVENLİK İnternette ne kadar güvendesin? 1.
ETİK DEĞERLER SUNUMU
Bankacılıkta ETİK 2018 R. Hakan ÖZYILDIZ
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Test 1.
Bilimsel Araştırma Etiği
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Verilerin Toplanması I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Problemi Tanımlama.
Literatür Taraması.
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel araştırma türleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Temel Bilgi Teknolojileri
NİTEL ARAŞTIRMALARDA ETİK
Nicel Araştırmalar II.
Nitel Araştırmalar I.
Güvenirlik Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA ETİĞİ Doç. Dr. Ender DURUALP

Bilimin tüm disiplinlerinde etik prensipleri dikkate almak ve onlar çerçevesinde hareket etmek çok önemlidir. Örneğin delillerin hukuka uygun yollarla elde edilmesi gibi Aynı şekilde etik prensiplere uygun toplanmayan verilerin de bilimsel anlamda kabulü olmaması gibi

Etik-Deontoloji Yunan kökenli «ethos» kelimesinden gelir. Ahlak kelimesi ile eş anlamlı kullanılıyor. Albanase (2006) ahlak ve etik ikilisini ayırmıştır. Ahlak; doğru ve iyi davranışlardır, genel geçerliliği olan ve tasvip edilebilir davranışla bütünüdür. Etik; hangi davranışın iyi veya doğru olduğunu inceleyen bir disiplindir. Yanlış ve doğruyu, iyi ve kötüyü, haklı ve haksızı ayıran felsefenin bir dalıdır.

Basın etiği, meslek etiği gibi kavramlar bulunur. Etik: Belli bir meslek, iş kolu veya sanatın icrasını düzenleyen profesyonel standartlara uymaktır. Deontoloji Faydacılık

Deontoloji: Deos (görev) + logos (disiplin, bilim dalı) görev bilimi Önşarta bağlı hareket yoktur. «şunu elde edeceksem bunu yapmalıyım» şeklinde bir şart yoktur. « bunu yapmalıyım çünkü insan olarak benden beklenen budur ve bu benim görevimdir» anlayışı söz konusudur.

Faydacılık: Bu yaklaşıma göre bir hareketin ahlaki oluşunu o hareketin doğurduğu sonuçlar belirler. Şayet hareket sonucu ortaya çıkan sonuçlar iyi ve faydalı ise o hareket ahlakidir değilse ahlaki değildir. Örneğin çalma, öldürme yanlıştır ve bunlar olumsuz sonuç doğurur. Bir sonucun iyiliği ve kötülüğü kişiden kişiye ya da duruma göre değişebildiği için bu felsefe eleştirilmektedir. Örneğin, çok zengin birinden hile ile çalarak çok sayıda fakire dağıtmak doğru mudur?

BİLİMSEL ARAŞTIRMADA ETİK Hem tanımlayıcı hem de uygulamalı araştırmalarda etik sınırların dışına çıkılması söz konusu olamaz. Eğer çıkılırsa, bilim usulsüz yollarla elde edilmiş, yanlış veya eksik, şüpheli bilgi ile beslenmiş olur. Uygulamalı araştırmalarda tarafların değişik zararlara uğraması ve mağdur olması söz konusudur. Bilim gerçeğin peşindedir. Bilimle uğraşmak sorumluluktur. Araştırmanın her aşamasında etik kurallara uymak gereklidir.

ETİK DIŞI DAVRANIŞ TÜRLERİ Katılımcı veya denekleri ilgilendiren etik dışı davranışlar Bilimsel yöntemden kaynaklanan etik dışı davranışlar İçerikle ilgili etik dışı davranışlar

Katılımcı-denekleri ilgilendirenler İnsanları bilgi ve isteği dışında araştırmaya dahil etmek İnsanları araştırmaya katılmaya zorlamak Araştırmanın amacını katılımcılardan saklamak Katılımcıları bilinçli olarak hile yolu ile aldatmak Katılımcıları insan onuru ile bağdaşmayacak şeyler yapmaya yönlendirmek Katılımcının hür iradesi ile karar verme hakkını ihlal etmek Katılımcıyı fiziksel-psikolojik strese tabi tutmak Katılımcının mahremiyetini ihlal etmek Kontrol gruplarını avantaj-faydalardan mahrum bırakmak Katılımcılara adil davranmamak

Bilimsel yöntemden kaynaklananlar İstenen sonuca götürecek yöntemi tercih etme, usulsüz değişiklik Örnek grubunun kasti seçilmesi

İçerikle ilgili olanlar Gerçekte bir araştırma yapılmadan veri uydurmak suretiyle analizler yapma ve sonuçlar bulma Mevcut bulguları değiştirme ve manipule etme Başkalarına ait bilgi ve bulguları kısmen veya tamamen alarak kendi eseriymiş gibi gösterme İntihal: (aşırma) (plagiarism) başkalarına ait fikir ya da bulguların atıfta bulunmadan kendi fikri ve bulgusu şeklinde sunmasıdır.

ETİK DEĞERLENDİRME KOMİTELERİ VE ROLLERİ Katılımcılara fiziki veya psikolojik bir zararın söz konusu olup olmadığı İzlenecek yöntemlerin onların özel hayatlarının gizliliğine herhangi bir zarar verip vermeyeceği Katılımcılardan araştırmaya katılacaklarına dair bilinçli muvafakat alınıp alınmadığı Etik konusunda başka kaygıya meydan verecek bir hususun olup olmadığı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK STANDARTLAR Katılımcılara zarar verecek araştırmalardan mümkünse tümüyle kaçınmak Katılımcılara katılımları karşılığında bulunulan vaatleri yerine getirmek Araştırmanın kaydı aşamalarında tarafsız ve dürüst davranmak Katılımcıların mahremiyet ve sırlarını saklamaya özen göstermek

KATILIMCININ BİLİNÇLİ RIZASI İnsan içeren araştırmalarda en önemli etik kurallardan biri bilinçli rızadır (muvafakat). Çocuklar, akli dengesi yerinde olmayanların vb. rızası öncelikle veli, vasi veya kanuni temsilcilerden alınır. Katılımcının rızası alınırken imzalatılacak metinde neler bulunmalıdır?

Çalışmanın içeriği ile ilgili (çalışmanın amacı, yapan kişi, kurum veya kuruluş, çalışmanın mali destek veya sponsorluk olup olmadığı vb.) Katılımcı olmanın gerekleri ile ilgili (katılımcıdan ne tür bilgiler isteneceği, hangi yöntemle toplanacağı, işlemin kaç kere tekrarlanacağı vb.) Katılımcının hakları ile ilgili (katılımın hür irade ve isteğine bağlı olduğu, istemediği soruları cevaplamayacağı, istediği anda ayrılabileceği vb.)

Toplanan bilgi ve verilerin kullanımı ve rapor edilmesi/yayını ile ilgili (toplanan bilgi ve verilere kimlerin ulaşacağı, sonuçların ne şekilde dağıtılacağı, gizliliğin nasıl sağlanacağı, toplanan verilerin imha edilip edilmeyeceği, nerede saklanacağı vb.) Araştırma ile ilgili herhangi bir soru olduğunda kiminle irtibat kurulacağı ile ilgili (isim, iş adresi, e-posta adresi, telefon vb.)

Kaynaklar Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 16 baskı. Ankara: Pegem Akademi. Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Akademik.