İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
Advertisements

İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ
İşletme Tanımı İşletme: doğrudan veya dolaylı olarak ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretim faaliyetinde bulunan ekonomik, teknik ve hukuki birimdir. Fiziksel.
İŞLETMELERİN BİRLEŞMESİ
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
İşletme-1/5.
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
GSYİH”NIN HESAPLANMASI VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
İŞLETMELERİN ÖZELLİKLERİ
İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ
Teknoloji A. Ş. , 10 yıllık genç bir işletmedir
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
İşletme Yönetimine Giriş 9. HAFTA İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ
İŞLETMELER TEMELDE DÖRT BAŞLIK ALTINDA SINIFLANDIRILIR;
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Tarımsal İşletmeciliğin İlkeleri
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Sınıflandırılması
Slayt 0 DOKUZUNCU BÖLÜM FİNANSAL OPERASYONLAR. Slayt 1 İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi ve amaçlarına ulaşması, finansal yapıları ile yakından ilgilidir.
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
YÖNT 101 – İŞLETMEYE GİRİŞ I
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Büyümesi
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
Slayt 0 DOKUZUNCU BÖLÜM FİNANSAL OPERASYONLAR. Slayt 1 İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi ve amaçlarına ulaşması, finansal yapıları ile yakından ilgilidir.
İŞLETME İLKELERİ SORULAR
I. Finansal Operasyon Kavramı
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
İşletmeye Giriş Konu 2: İşletme Kurulması ve Türleri
İşletme-7.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ VE KAPASİTE
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Büyüklüğüne Göre İşletmeler
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Rabia BORAZANCI.
İŞLETMELER ARASI ANLAŞMA VE BİRLEŞMELERİN TÜRLERİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
EKONOMİK SİSTEMLER ÜZERİNE GENEL BİR BAKIŞ
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
Prof.Dr. Gülbin Özçelikay
İŞLETMELERDE BÜYÜKLÜK VE KAPASİTE
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 6. Hafta Temel Stratejiler ve Alt Grupları Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
FİYAT MEKANİZMASI.
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
İŞ KURMA, BAŞKA İŞLETMEYİ SATIN ALMA,FRANCHİSE, EV EKSENLİ ÇALIŞMA
İKİNCİ BÖLÜM: İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 1.1 Üretilen Mal ve Hizmet Çeşidine Göre İşletmeler Endüstri İşletmeleri Ticaret İşletmeleri.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
İçerik TEŞEBBÜS VE ÇEŞİTLERİ, İŞLETMELERİN ÇEŞİTLİ KRİTERLERE GÖRE AYRIMI (BÜYÜKLÜK VE HUKUKİ BAKIMDAN), ŞİRKETLER.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Bağımsızlık derecelerine göre Mülkiyet durumlarına göre Üretilen mal/hizmet cinsine göre Büyüklüklerine göre

BAĞIMSIZLIK DERECELERİNE GÖRE 1.KONSORSİYUM 2. KARTEL 3. KONSERN 4.TRÖST

1.KONSORSİYUM İki veya daha fazla işletmenin, büyük sermaye gerektiren işleri yapabilmek için oluşturdukları işbirliğidir. Ekonomik ve hukuksal bağımsızlarını korurlar.

2.KARTEL Benzer malları üreten az sayıdaki büyük işletmelerin piyasaya hakim olmak amacı ile kurdukları ortaklıklardır.Kartele katılan işletmeler ekonomik ve hukuksal bağımsızlığını kaybetmezler.Ayrıca karteller geçici anlaşmalardır. Satın alma Karteli Kontenjan Karteli Fiyat Karteli Satış Karteli Rasyonelleştirme Karteli

3.KONSERN İki yada daha fazla işletmenin finansal ve teknik yönden daha güçlü olabilmek için bir araya toplanmalarıdır. Konserne üye olan işletmeler hukuki bağımsızlıklarını koruyabilseler de, ekonomik bağımsız-lıklarını kısmen yada tamamen kaybederler.

4.TRÖST İşletmelerin tek bir yönetim altında birleşmeleriyle oluşturulan tekelleşmenin bir türüdür. Kartellere benzetilebilir. Ancak bu topluluklar ekonomik ve hukuksal bağımsızlıklarını kaybet-mişlerdir. Bu nedenle geçici değil, sürekli bir birleşmeyi ifade ederler.

MÜLKİYET DURUMLARINA GÖRE İŞLETMELER 1. Özel İşletmeler: 2. Kamu İşletmeleri 2.1. İktisadi devlet teşekkülleri 2.2. Kamu iktisadi kuruluşları 2.3. Müesseseler 2.4. Bağlı Ortaklıklar 2.5. İştirak 3. Karma İşletmeler 4. Yabancı Sermayeli İşletmeler

İktisadi Devlet Teşekkülü Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan ve ekonomik anlamda özel yasalara göre faaliyet gösteren kamu kuruluşlarıdır.Tüzel kişiliğe sahip ve koydukları sermaye ile sınırlı sorumluluk taşıyan devlet kuruluşlarıdır.

Kamu İktisadi Kuruluşları Kuruluş sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mal ve hizmetleri üretmek ve dağıtmak üzere kurulan ve kamu hizmeti yönü ağır basan kamu teşekkülüdür.

Müessese Sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülü veya kamu iktisadi kuruluşu tarafından konularak kurulan işletmeler topluluğudur.

Bağlı Ortaklık Sermayenin %50 den fazlası İktisadi Devlet Teşekkülleri veya Kamu İktisadi Kuruluşuna ait olan işletmeler topluluğudur.

İştirak İktisadi Devlet Teşekkülünün veya Kamu İktisadi Kuruluşlarının veya Bağlı ortaklıkların sermayelerinin en az % 15, en çok % 50 ne sahip oldukları anonim şirketlerdir.

ÜRETİLEN MAL/HİZMET CİNSİNE GÖRE İŞLETMELER 1. Mal üreten işletmeler 1.1 Endüstri malı 1.2. Tüketim malı 2. Hizmet Üreten İşletmeler

BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İŞLETMELER 1. Niceliksel Özellikler 1.1. Çalışanların sayısı 1.2. Çalışanlara verilen ücret 1.3.Hammadde, makine miktarı 1.4.Satış miktarı 2. Niteliksel Özellikler 2.1.Müteşebbüsün işletmede çalışması 2.2.İş bölümü 2.3.Uzmanlaşma 2.4.Mali yeterlilik 2.5.Yönetim teknikleri 2.6.Üretim teknikleri

KAYNAKLAR Ömer Dinçer, Yahya. Fidan, İşletme Yönetimine Giriş,Eramat yayıncılık,1995. Bayteş yayıncılık,1983. Erdoğan Taşkın,İşletme Yönetiminde Matriz Örgüt yapısı, Kazancı Matbaacılık,1997.