Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

Yanlışsız Öğretim Yöntemleri
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
Duran Uygur
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
İPUÇLARI VE KULLANIMI Hülya KAYGISIZ
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
Gülsel KARABAŞ Zihin Engelliler Sınıf Öğretmeni
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
ZİHİNSEL ENGELLİ ÖĞRENCİLERE KAVRAM ÖĞRETİMİ
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
VARLIKLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER
TRIGONOMETRI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ÇİĞDEM DEMİR 3/B ZAHİDE TRAMPACI
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
ZİHİN ENGELLİ BİREYLERLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MODEL VE YÖNTEMLER
Kaynaştırma Ortamında Kavram Öğretimi ve Öğretimsel Uyarlamalar
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Fidan Özbey
1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler 0-2 ay (refleks tepkiler) Ay (Birinci Devri Tepkiler) Ay (İkinci Devri Tepkiler) 8.
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
ÖĞRENME ÜRÜNLERİ VE ÖĞRETİMİ
İŞLEM KAVRAMI.
Ders 3 Kavramların sunulması
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
GÖRME ENGELLİLER.
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler
Ders 2 Kavram Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
Eşleştirme Bir kümedeki her nesneyi diğer kümedeki bir nesne ile eşleme işlemine ‘birebir eşleme’ denir. Piaget’e göre eşleştirme becerisinin temeli sayı.
ŞEKİLLER.
Ders 6 Doğrudan öğretim yöntemi
Ders 10 Kavram Öğretiminin Planlanması ve Uygulanması
HAZIRLAYANLAR ESMANUR ÖZDEMİR EDA AKKUŞ NURSEMA YALÇIN
Ders 4 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
GRAFİKLERİN KULLANIMI
KAVRAM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Erken çocukluk döneminde matematik eğitimi: Erken matematik becerileri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖLÇME
Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
Kavramların Özellikleri Matematiksel Kavramların Gelişimi
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme.
GÖSTERİ (DEMONSTRASYON) YÖNTEMİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞLEM KAVRAMI.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE BAĞLI OYUN AŞAMALARI
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
Kaynaştırma Ortamında Kavram Öğretimi ve Öğretimsel Uyarlamalar
OSB’Lİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Kavramların Özellikleri Matematiksel Kavramların Gelişimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuklara kavram öğretilirken kolaydan karmaşığa bir sıralama takip edilmeli ve öğretilen kavramlar herkes tarafından aynı anlamda algılanıyor.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
Eşleştirme Bir kümedeki her nesneyi diğer kümedeki bir nesne ile eşleme işlemine ‘birebir eşleme’ denir. Piaget’e göre eşleştirme becerisinin temeli sayı.
GRAFİKLERİN KULLANIMI
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret Ders 7 Kavram öğrenme Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Kavram Öğrenme Çocuklar, kavramları tüm özellikleri ile öğrenmeden önce, karşılaştıkları nesne ya da olguları tanımayı, birbirine benzer özellikte olanları eşlemeyi ve diğer nesnelerden ayırt etmeyi öğrenmektedirler. Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Kavram Öğrenme Yani çocuklar öncelikle nesneler arasındaki renk, büyüklük, şekil gibi ilişkileri göze alarak o nesneleri benzerliklerine göre ayırt etmeyi yani EŞLEMEYİ öğrenirler. Daha sonra bu nesnelerin özelliklerini kavramaya değişik örnekler arasından istenilen özellikte nesneyi ayırt ederek GÖSTERMEYE başlarlar. Konuşma gelişimlerinin de hız kazanmasıyla nesnenin herhangi bir özelliği sorulduğunda o özelliği SÖYLEMEYE başlarlar. Örneğin “Kare” olduğunu söyleme. Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Kavram Öğrenme Çocuklar birinci düzeyde eşleme bir diğer deyişle, ayırt etme düzeyini tamamlarlar. Sonra bu nesne ve olguların isimlerini öğrendikleri ikinci aşamaya geçmektedirler. İkinci aşamada artık çocuk “Hangisi kırmızı?” dendiğinde “kırmızı” olanları göstermeyi öğrenir. Çocuk nesnenin ismi söylendiğinde, nesnenin kendisi ya da resmini gösterebilir. Üçüncü aşamada ise nesnenin ya da olgunun kendisini ya da resmini gördüğünde ismini söyleyebilir duruma gelir. Çocuk artık “kırmızı” olan nesneleri gördüğünde “Bu kırmızı” diyebilir, ayrıca bu işlemi çevresinde gördüğünde de yapabilir hale gelir. Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Kavram Öğrenme Zihinsel becerileri geliştikçe daha ileri aşamada çocuklar, nesneler arasındaki karmaşık ilişkileri ayrıştırmakta yani ANALİZ ETMEKTE, sonra da onları özelliklerine uygun olarak SIRALAMAKTADIRLAR. Çocukların bir kavramla ilgili olarak ulaşacakları son nokta da o kavramı yaşantılarında kullanmaya başlamalarıdır. GENELLEME Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

KAVRAM ÖĞRENME Karmaşık ilişkilerin ayrıştırılması Nesneleri Eşleme & Nesneleri belirli özelliklerine göre EŞLEME İstenilen özellikte nesneyi ayırt ederek GÖSTERME Nesnenin herhangi bir özelliği sorulduğunda o özelliği SÖYLEME Karmaşık ilişkilerin ayrıştırılması ANALİZ ETME SIRALAMA GRUPLAMA SERİLEME GENELLEME Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Öğretim Öncesi ve Öğretimde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Ortam düzenlenmelidir (ortam havalandırması, aydınlığı,sıcaklığı ve sessizliği kontrol edilmeli ve öğrencinin dikkatini dağıtacak şeyler ortadan kaldırılmalıdır.) 
Öğrenci ile iyi iletişim kurulmalıdır.(masaya konulan araçlara dikkat çekilmeli ve öğretmene bakması sağlanmalıdır.)  Öğretimde sırasında kullanılan sözcük ve yönergelere dikkat edilmelidir.
 Ayırt etme/Eşleme öğretiminde kavramın adı verilmemelidir!
 Öğrencinin yanlış tepkilerine cevap verilmeden sunu tekrar edilmelidir. Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

5. Öğrencinin doğru tepkileri pekiştirilmelidir. Öğretilecek kavramlar her ne kadar birbirine anlam olarak çok yakın olsalar da her bir kavram tek tek öğretilmelidir.

 Bir öğrencinin kavram öğretimine alınabilmesi için, aşağıda belirtilen ön koşul davranışları yerine getirmesi gerekmektedir:
 Aynı cinste farklı tipte (farklı büyüklük ve malzemede) her birinden 2’er tane nesne arasından nesne gösterilip bununla aynı olanı göster denildiğinde ¾’ünde gösteren ,
 Bak- göster- söyle- yönergelerinin her birini 4 kezden 3’ünde yerine getiren öğrencilerle kavram öğretimine geçilir. 
 Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Varlıklara İlişkin Kavramların Öğretimi Nesneleri Gösterme/isimlendirme (2 seçenek-3 seçenek ve 4 seçenek arasından) Nesnelerin Resimlerini Gösterme/İsimlendirme Nesnenin İşlevini kullanarak gösterme (işlevsel Oyun) İşlevi söylenen nesneyi gösterme (3-4 yaş) Nesnenin işlevini söyleme. Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret

Daha sonra üzerinde ayrıntıları ile durulacaktır. 2-3 yaşlarında kazanılan kavramlar İçinde, büyük, küçük, altında, üstünde 3-4-5 yaşlarında Şekil, renk, bazı zıt kavramlar (örn, uzun-kısa) 4-5 yaşlarında Sıralama(en büyük, en küçük, büyükten küçüğe vb) 5-6 yaşlarında Ağır, hafif, az, çok, baş, orta, son, sağ, sol Zıt Kavramlar Arş. Gör. Dr. Zeynep Bahap Kudret